Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnaszörp Gonoszka konyhájából

Málnaszörp Gonoszka konyhájából
Málnaszörp Gonoszka konyhájából
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Bosnyákon nagyon olcsón lehetett gyönyörű málnát kapni (798 ft-ért). Így mivel már régóta szerettem volna málnaszörpöt készíteni, úgy gondoltam, hogy most jött el az ideje. Mivel málnaszörpöt még sosem készítettem, ezért vettem csak 1,5 kg málnát. De úgy érzem, hogy jól sikerült. Ebből a mennyiségből 1 db 720 ml-es, és 2 db kisebb üveggel lett, ami kb. még egy 720 ml-es üvegnek felel meg.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A málnát óvatosan megmossuk, majd egy rozsdamentes edénybe tesszük. Hozzáadunk 20 dkg cukrot, és összetörjük a málnákat a cukorral. (Én krumplinyomóval törtem össze.) Kb. 2-3 órát így pihentetjük.
  2. Ezután a málnát egy szűrön átpasszírozzuk, és a magos részt még a szűrőbe tesszük, hogy kicsepegjen. Időnként egy kicsit megkavarjuk. Ha kicsepegett, rozsdamentes edénybe öntjük a mag nélküli levet.
  3. Hozzáadunk még 40 dkg kristálycukrot, és forrástól számítva 5 percig főzzük, ha kell lehabozzuk.
  4. Ezután hozzáadjuk a citromsavat. Még 1 percig főzzük , majd lezárjuk, és hozzáadjuk a nátrium-benzoátot. Jól elkeverjük. Mikróban sterilizált üvegekbe töltjük.
  5. 3-4 percre fejre állítjuk a jól lezárt üvegeket, majd száraz dunsztba rakjuk, amíg ki nem hűl. (Én kb. 2-3 napig szoktam benne hagyni.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 356
elküldve: 6
receptkönyvben: 110
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szörp málnából, gyümölcsszörp, málnás szirup

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucám
Lucám Fri, 2014-07-11 23:33

A kislányom kívánságára készítettem el, cukor és tartósítószer nélkül... Nagyon-nagyon finom lett, kíváncsi vagyok, meddig marad belőle... Köszönöm, Dóri :-D

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2014-07-12 06:50

Kedves Lucám! Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlik Nektek! Tartósítószert már én sem használok. Cukrot viszont igen, mert az tartósít. Nálunk a férjem issza, és úgy vagyok vele, hogy így legalább nem ízfokozokat, tartósítószereket, és minden mást iszik ami nem egészséges, csak gyümölcsöt nem, mert a bolti szörpök maximum sűrítményeket tartalmaznak. Édesítőszerrel készítetted? Kellemes szörpözést kívánok Nektek a most következő kánikulai napokra! Üdvözlettel:Kinga

Lucám
Lucám Sat, 2014-07-12 07:24

Szia! Én már mindent eritrittel szoktam eltenni, befőttet, lekvárokat. Természetes édesítő, nincs mellékíze. És a gyerekek is nyugodtan ihatják. A tartósítást meg a befőzőautomata végzi helyettem... ;-) Ölellek: Dóri

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2014-07-12 08:44

Kedves Dóri! Köszönöm a válaszodat! Én még nem próbáltam az édesítőszereket a szörpökhöz, mert a férjem nem szereti az édesítőket. Persze vannak olyan ételek amikbe belecsempészem, de a szörpnél azért nagyon feltűnő lenne. Nekem sajnos nincs befőzőautomatám. Majd egyszer ha úgy állunk, hogy arra is jut, akkor én is szeretnék. Kellemes hétvégét kívánok Nektek! Üdvözlettel:Kinga

finis
finis / finis Sat, 2013-01-12 13:51

úgy látom "szörpőrült" vagy ami nekem jó mert a fiam szörpfüggő!!!ezt a málnásat a nyáron ki fogom próbálni köszönöm szépen!!!!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2013-01-12 14:26

Kedves Finis!
Nem is annyira én, hanem inkább a Férjem az aki dönti magába a szörpöket. Így én is jó pár féle szörpöt csináltam a nyáron (amiket még fel sem tettem receptnek), csak a bodzából 30 litert csináltam, igaz abból nem csak mi, hanem Húgoméknak, Öcséméknek is adtam. Aztán ilyenkor télen készítem a "téli" szörpöket. Így azért valóban gyümölcsből készülnek, és nincsenek mindenfélével tele. Köszönöm kedves hozzászólásodat, és nagyon szívesen. Üdvözlettel:Kinga

Sancho
Sancho Wed, 2012-09-05 11:21

Paszírozás helyett ajánlanám a paradicsomdarálót. Nekem nagyon bevált, mert ha nem tele marad maggal. Így, a különválasztott magot, meg szesszel feltöltve, megmentettem málnalikőrnek.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2012-09-05 15:28

Nekem nem maradt tele maggal, mert kis lyukú szitán paszíroztam, és csöpögtettem. Egyébként már én is gondolkodtam a paradicsomdarálon, így köszönöm a tippet. És kösz a tippet a málnalikőrrel kapcsolatban, ez tényleg jó ötlet, legközelebb megcsinálom.
Üdvözlettel:Kinga

suvkat2
suvkat2 Wed, 2013-07-03 17:57

Nagyon érdekelne a málnalikőr, megírnád a receptet? (Csak a szörpből megmaradt cuccbók csinálnám.) Köszi

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2013-07-03 18:36

Kedves Suvkat2!
1 kg málnához 4 dl tiszta szesz (gyógyszertárban kapható) 4 dl víz, 40dkg cukor, 1 kisebb rúd fahéj, 3-4 szegfűszeg. Egy üvegbe beleteszed a málnát. A vízet a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel sziruppá főzöd, kihűtöd. A málnára ráöntöd a szeszt és a kihűtött szirupot. Letakarva 1-2 napig érleled, majd leszűröd. Remélem ha elkészíted ízleni fog. Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-07-04 06:00

Kedves Suvkat2!
Az alkohol és a cukor tartósit, így gondolom sokáig eláll. Azt viszont, hogy ez 1 év, vagy 2 év vagy több, azt nem tudom megmondani. Nagyon szívesen, és ha elkészítetted, akkor írjad meg, hogy ízlik-e. Üdvözlettel:Kinga

suvkat2
suvkat2 Mon, 2013-07-15 14:54

Megcsináltam a likőrt, hát olyan erős lett, hogy a könnyem kicsordult, mikor belenyaltam. Higítható vízzel? Egy keveset kipróbáltam tejszínnel, finom, de gondolom így csak rövid ideig tartható.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-07-15 16:03

Kedves Suvkat2!
Erre a kérdésedre nem tudok válaszolni. Az a kérdés, hogy hány százalékos lett a cukor-víz szirup keverékével. De ha túl erős, de tejszínnel ízlik, akkor amikor fogyasztjátok, akkor tegyél bele tejszínt. Jobb ötletem nincs. Üdvözlettel:Kinga

776
málna 1.5 kg
cukor 60 dkg
citromsav 10 g
nátrium-benzoát 2 kk