Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-meggyes rétes Gonoszka konyhájából

Mákos-meggyes rétes Gonoszka konyhájából
Mákos-meggyes rétes Gonoszka konyhájából
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna valamilyen desszertet készíteni. A mélyhűtőben még van meggy, így erre a mákos-meggyes finomságra esett a választásom. A férjem már forrón ette, meg sem várta, hogy hűljön. Az én általam felhasznált hozzávalókkal, az elpárolgást is beleszámítva 100 grammban 331 kalória van.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Meggybefőttet is használhatunk, de akkor 5 dkg-mal kevesebb cukrot tegyünk a töltelékbe. Megszórhatjuk a tölteléket egy mk fahéjjal is (én van amikor így készítem, de most nem kívántam bele a fahéjat). A tetejére szórhatunk vaníliás porcukrot is, úgy is nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a kristálycukorral, citromhéjjal kevergetve felforraljuk. Belekeverjük a darált mákot. Kihűtjük!
  2. A vajat felolvasztjuk. A réteslapokat 3x4 db-os részre szedjük. A kiengedett meggyet lecsepegtetjük.
  3. Az egyik 4 db-os réteslap kupacot magunk elé terítjük. Mindegyiket megkenjük vajjal (egy kupacra kb az olvasztott vaj negyedét kenjük). A réteslapokat egymásra fektetjük (én már eleve ahogy kenem, úgy teszem egymásra).
  4. A máktöltelék harmadát rákenjük, és megszórjuk a meggy harmadával. Összetekerjük, és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire emeljük.
  5. A másik két réteslap kupaccal is így járunk el.
  6. Amikor mind a három rétesrúd a tepsiben fekszik, akkor megkenjük a maradék olvasztott vajjal őket. Megszurkáljuk a rudakat.
  7. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 20 percig sütjük.
  8. Ha szép pirosak a rudak, akkor kivesszük a sütőből, pihentetjük 10 percet, majd felvágjuk ferdén. Megszórjuk porcukorral.
  9. Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom desszert.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x38 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 26 647
elküldve: 2
receptkönyvben: 92
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rétes, mákos rétes meggyel, meggyes-mákos rétes

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildike61
ildike61 Sun, 2014-04-20 16:52

Megsütöttem, nagyon finom, de törik a tészta, mikor szeletelem. Mi lehet a hiba ?

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2014-04-20 18:53

Szia! Örülök, hogy ízlett! Megkented olvasztott vajjal mindegyik réteslapot? Ha vajjal vagy olajjal meg van kenve a tészta, akkor nem törhet nagyon. Persze a réteslap az törékeny, így nem tudom, hogy mennyire tört a Tied? Nem lehet, hogy egy kicsit túlsütötted? Ezek jutnak így hirtelen az eszembe. Kellemes Húsvétot! Üdvözlettel:Kinga

1143
réteslap 12 db
mák 60 dkg
meggy 60 dkg
cukor 40 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tej 3 dl
vaj 10 dkg
porcukor 3 dkg