Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos kalács a séf macskájától

Mákos kalács a séf macskájától
Mákos kalács a séf macskájától
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ideális karácsonyi reggeli! Ilyen kalács évközben is sokszor kerül az asztalra, de eddig csak kakaós vagy diós töltelékkel csináltuk. Idén karácsonykor kipróbáltuk mákosan, és ebben a variációban is igazán finomra sikeredett.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felmelegítünk 1 dl tejet, elkavarunk benne 1 kk kristálycukrot, és elmorzsolunk benne 5 dkg élesztőt. Ezután felfutattjuk az élesztőt. 
  2. Lisztbe beleöntjük az élesztőt, összekeverjük; belerakjuk a 10 dkg porcukrot, 2 egész tojást és 2 tojássárgáját. Beleöntjük a maradék tejet. Konyhai robotgéppel vagy kézzel addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ezután beleöntjük az 5 dkg olvasztott margarint. Majd másfél órára elkezdjük keleszteni.
  3. Elkészítjük a tölteléket: 10-15 dkg margarint habosra kavarjuk a 10 dkg porcukorral. Majd belekeverjük a mákot.
  4. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. Kinyújtuk az egyik részét kb. 1 cm vastagon. Megkenjük a mákos krém felével, és megszórjuk mazsolával - ízlés szerint. Feltekerjük (úgy, mint a piskótatekercset), és félretesszük. Ugyanígy kinyújtjuk a másik felét is, megkenjük a maradék mákkrémmel, megszórjuk mazsolával, és feltekerjük. Végül a két tekercset összefonjuk. 
  5. Margarinnal kikent tepsibe belerakjuk. 15-20 percig a tepsibe pihentetjük, addig megkenjük a tetejét 1 tojássárgájával. Előmelegített sütőbe 30-40 percig sütjük 160-180 fokon. 
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 776
elküldve: 3
receptkönyvben: 121
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

a séf macskája

Mióta szakács: 2012.09.22.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-mazsolás kalács, fonott mákos, mákos kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Keszter75
Keszter75 Mon, 2015-04-06 12:33

Elkészítettük húsvétra, szerintem nagyon finom lett! Köszönjük a receptet!

972
finomliszt 60 dkg
élesztő 5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 0.5 teáskanál
porcukor 10 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
margarin 5 dkg
tojássárgája 1 db
margarin 2 dkg
cukor 10 dkg
margarin 12.5 dkg
mák 15 dkg
mazsola 5 dkg