r
Nosalty Logó

Mákos kalács a séf macskájától

a séf macskája
Mákos kalács a séf macskájától
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

972
Kalória
20.7g
Fehérje
127.6g
Szénhidrát
42.8g
Zsír
43.3g
Víz
168.5g
Koleszterin
8.6g
Élelmi rost
41.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 972 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5828 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 349 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1127.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    452 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    127.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    207 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 972 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.3 g

Zsír

  • Összesen
    256.8 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    97 g
  • Koleszterin
    1011 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6766.8 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    2712 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    711 mg
  • Foszfor
    2605 mg
  • Nátrium
    376 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    765.4 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

Víz

  • Összesen
    260 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1981 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    809 micro
  • Kolin:
    898 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1875 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1242 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1251 micro
Összesen 5828 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 349 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Felmelegítünk 1 dl tejet, elkavarunk benne 1 kk kristálycukrot, és elmorzsolunk benne 5 dkg élesztőt. Ezután felfutattjuk az élesztőt.
  2. Lisztbe beleöntjük az élesztőt, összekeverjük; belerakjuk a 10 dkg porcukrot, 2 egész tojást és 2 tojássárgáját. Beleöntjük a maradék tejet. Konyhai robotgéppel vagy kézzel addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ezután beleöntjük az 5 dkg olvasztott margarint. Majd másfél órára elkezdjük keleszteni.
  3. Elkészítjük a tölteléket: 10-15 dkg margarint habosra kavarjuk a 10 dkg porcukorral. Majd belekeverjük a mákot.
  4. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. Kinyújtuk az egyik részét kb. 1 cm vastagon. Megkenjük a mákos krém felével, és megszórjuk mazsolával - ízlés szerint. Feltekerjük (úgy, mint a piskótatekercset), és félretesszük. Ugyanígy kinyújtjuk a másik felét is, megkenjük a maradék mákkrémmel, megszórjuk mazsolával, és feltekerjük. Végül a két tekercset összefonjuk.
  5. Margarinnal kikent tepsibe belerakjuk. 15-20 percig a tepsibe pihentetjük, addig megkenjük a tetejét 1 tojássárgájával. Előmelegített sütőbe 30-40 percig sütjük 160-180 fokon.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ideális karácsonyi reggeli! Ilyen kalács évközben is sokszor kerül az asztalra, de eddig csak kakaós vagy diós töltelékkel csináltuk. Idén karácsonykor kipróbáltuk mákosan, és ebben a variációban is igazán finomra sikeredett.

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.