r
Nosalty Logó

Mákos galuska

NS
Mákos galuska
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Vaníliasodó

1222
Kalória
32.3g
Fehérje
181.3g
Szénhidrát
37.5g
Zsír
33.3g
Víz
162.8g
Koleszterin
11.4g
Élelmi rost
44.5g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Vaníliasodó

Összesen 1222 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Vaníliasodó

Összesen 4888 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Töltelék

Vaníliasodó

Összesen 210 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1912.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    950 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    181.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    89 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 1222 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.3 g

Zsír

  • Összesen
    150 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7650.8 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    3801 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    647 mg
  • Foszfor
    2166 mg
  • Nátrium
    748 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    725.1 g
  • Cukor
    178 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    133.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    638 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    570 mg
  • Retinol - A vitamin:
    607 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    358 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    746 micro
Összesen 4888 kcal
  • 11% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    327.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    5.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 210 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, az 50 g cukorból beleteszünk egy kiskanálnyit, majd beletesszük az élesztőt is.
  2. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Belerakjuk a tojássárgájákat, az olvasztott margarint, a maradék cukrot és a sót, majd tésztává gyúrjuk.
  3. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplájára nő. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. Egy edényben összekeverjük a cukrot, vaníliás pudingport és a tojássárgáját. Egy pici tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Elkeverjük a darált mákkal, és közepes lángon besűrítjük.
  2. Hagyjuk kihűlni.
  3. A már megkelt tésztát kinyújtjuk, és kb. 10x10 cm-es kockákra vágjuk. Ezekben egyenlően elosztjuk a mákos tölteléket, és gombócokat formázunk belőlük.
  4. Kivajazott tepsibe szépen lerakjuk őket egymás mellé, nem kell túl szorosan, mert még fognak nőni! Hagyjuk fél órát kelni. A tetejüket megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Sülés közben elkészítjük a vaníliasodót.

Vaníliasodó

  1. A cukrot, vaníliás pudingport, tejet összekeverjük, és közepes lángon besűrítjük.
  2. A mákos galuskákat - lehetőleg még melegen - ezzel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Már úgy megettem volna egy kis aranygaluskát, de sajnos a dióra allergiás vagyok, ezért összehoztam egy mákos változatot.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek