Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos galuska

Mákos galuska
Mákos galuska
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már úgy megettem volna egy kis aranygaluskát, de sajnos a dióra allergiás vagyok, ezért összehoztam egy mákos változatot.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

Vaníliasodó

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, az 50 g cukorból beleteszünk egy kiskanálnyit, majd beletesszük az élesztőt is.
  2. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Belerakjuk a tojássárgájákat, az olvasztott margarint, a maradék cukrot és a sót, majd tésztává gyúrjuk.
  3. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg a duplájára nő. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. Egy edényben összekeverjük a cukrot, vaníliás pudingport és a tojássárgáját. Egy pici tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Elkeverjük a darált mákkal, és közepes lángon besűrítjük.
  2. Hagyjuk kihűlni.
  3. A már megkelt tésztát kinyújtjuk, és kb. 10x10 cm-es kockákra vágjuk. Ezekben egyenlően elosztjuk a mákos tölteléket, és gombócokat formázunk belőlük.
  4. Kivajazott tepsibe szépen lerakjuk őket egymás mellé, nem kell túl szorosan, mert még fognak nőni! Hagyjuk fél órát kelni. A tetejüket megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Sülés közben elkészítjük a vaníliasodót.

Vanília sodó

  1. A cukrot, vaníliás pudingport, tejet összekeverjük, és közepes lángon besűrítjük.
  2. A mákos galuskákat - lehetőleg még melegen - ezzel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 847
elküldve: 1
receptkönyvben: 105
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Datolyaszilva

Mióta szakács: 2014.07.15.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos aranygaluska, aranygaluska mákkal és vaníliasodóval

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kriszuka
Kriszuka Mon, 2014-08-25 08:17

Szia!

Pont a héten készülök aranygaluskát csinálni,tetszik ez a pudingos töltelékes ötlet.Csak közben az merült fel bennem,hogy nem lesz egy picit száraz így a tészta?
Arra gondoltam,hogy ha a gombócokat lekenném vajjal,és megszórnám még plusz fahéjas-cukros dióval?

De nagyon szupi amúgy,mentve!

Üdv:Kriszti

Datolyaszilva
Datolyaszilva / Datolyaszilva Mon, 2014-08-25 12:20

Szia!
Nekem tettszik az ötleted. :) Én ugyan nem éreztem száraznak, mert ugye rajta volt a vanília sodó, de szerintem dióval még finomabb lesz!
Próbáld ki, és majd írd meg, hogy sikerült.
Üdv :)

1222
friss élesztő 20 g
tej 2.5 dl
cukor 50 g
finomliszt 500 g
1 csipet
margarin 50 g
tojássárgája 2 db
tej 2.5 dl
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 3 ek
tojássárgája 1 db
mák 150 g
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 4 ek
tej 8 dl