r
Nosalty Logó

Aranygaluska 2.

Oli
Aranygaluska 2.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A hintéshez

1168
Kalória
25.3g
Fehérje
157.4g
Szénhidrát
50.3g
Zsír
31.5g
Víz
140.8g
Koleszterin
7.5g
Élelmi rost
54.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A hintéshez

Összesen 1168 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A hintéshez

Összesen 4672 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A hintéshez

Összesen 349 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    50.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    781.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    384 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    157.4 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    31.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1168 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.3 g

Zsír

  • Összesen
    201.4 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    100 g
  • Koleszterin
    563 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3124.3 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    689 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    445 mg
  • Foszfor
    1537 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    629.6 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    126 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    565 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    700 micro
  • Kolin:
    483 mg
  • Retinol - A vitamin:
    551 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    154 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    546 micro
Összesen 4672 kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 349 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben 0.5 dkg cukorral.
  2. A liszt közepébe beletesszük a tojássárgákat, cukrot, csipetnyi sót, majd az élesztős tejet is.
  3. Fakanállal összedolgozzuk a tésztát, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük. Addig dagasztjuk, míg szép hólyagos nem lesz és elválik az edény falától. (A bukta tésztája alapján készül, ennél egy kicsit keményebb tésztát kell, hogy kapjunk.)
  4. Letakarva, meleg helyen egy órát kelesztjük.
  5. Ha megkelt, kiborítjuk egy meglisztezett nyújtódeszkára, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Kivajazott jénai edénybe leteszünk egy sort, majd megszórjuk darált cukros dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, míg tart az alapanyag. A tetejére kerüljön bőven a dióból. (Ekkor a szakácskönyv újra azt javasolja, hogy kelesszük fél órát, de én nem tettem, így is tökéletesen működött.)
  7. Lassú tűznélszép pirosasra sütjük.
  8. Ha megsült, téphetjük vagy vághatjuk, kinek hogyan tetszik,de vaníliasodóval mindenképpen öntsük nyakon, mert úgy az igazi.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 50 p

Tudom, nem bonyolult, de nekem most sikerült összeraknom életem első aranygaluskáját a Horváth Ilona-féle szakácskönyv alapján. Nővérem tanácsára nem vacakoltam túl sokat a könyv diktálta sorrenddel és a vizsgán sikerrel átmentem. :-)

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...