Nosalty Logó

Mákos-diós margaréta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
anyucika26
Mákos-diós margaréta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 1390 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 6942 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A tetejére

Összesen 326 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    58.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2278.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    758 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    241 mg
  • Foszfor
    692 mg
  • Nátrium
    510 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.5 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 1390 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    160.6 g

Zsír

  • Összesen
    293.2 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    159 g
  • Koleszterin
    331 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11393.7 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    3792 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1205 mg
  • Foszfor
    3459 mg
  • Nátrium
    2551 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    947.7 g
  • Cukor
    352 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    373.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    558 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    912 micro
  • Kolin:
    338 mg
  • Retinol - A vitamin:
    547 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    370 micro
Összesen 6942 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 326 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a mákos tölteléket, a vízbe beletesszük a cukort, és addig melegítjük, míg teljesen fel nem olvad benne a cukor.
  2. Hozzátesszük a darált mákot, zsemlemorzsát, sót és a citrom reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tesszük (alul a folyadék, liszt, majd a felfuttatott élesztő), 15 perc alatt kidolgozza a tésztát. (Az élesztőt langyos, cukros tejbe felfuttattuk, és a liszt tetejére öntöttük.)
  4. Kikapcsolt gépben hagyjuk pihenni (kb. 15-20 perc, nem kell több).
  5. Elkészítjük a diós tölteléket is, pontosan úgy, ahogy mákosat.
  6. Ha kihűltek a töltelékek (segítek, hogy minél előbb kihűljenek, ilyenkor télen kiteszem a spájzba), a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 20 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk.
  7. A töltelékeket is elosztjuk 10-10 egyenlő részre.
  8. A tészta gombócokat kör alakúra nyújtjuk, mindegyikbe teszünk tölteléket, majd ismét gombóccá formázzuk.
  9. A gombócokat ellapítjuk, majd egy olló segítségével szirmokat vágunk rajta.
  10. A szirmokat kifelé fordítjuk, hogy a töltelék felül legyen.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük felvert tojással, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokon sütjük 25-30 percig. (10 db fér a gáztepsibe, 2 részletben sütöm.)
  12. Miután kész, cukros langyos tejjel átkenjük őket.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6127
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 20.

Receptkategóriák

anyucika26 10 recept

Nemrégiben találtam rá a receptre, gondoltam meglepem vele a családot! Osztatlan sikert aratott. Hamarosan jövök a diétás verzióval is!

Hozzászólások

3masmama

Húúúú, de gyönyör?!!. Öröm a szemnek, milyen lehet a pocaknak :-)).

anyucika26

Nagyon finom! És az illatok....Nálunk most a téli id?szakban heti vendég lesz ez a kalács. :) Pénteken készülök újból elkészíteni. Apukám nem eszik meg semmit aminek a mákhoz köze van! Ebb?l kett?t megevett, a kóstolás után nem tudta abbahagyni! :) 26 évem alatt most láttam el?ször mákosat enni. Ez az igazi elismerés számomra!

Wawa

"9.A gombócokat ellapítjuk, majd egy olló segítségével szirmokat vágunk rajta. 10.A szirmokat kifelé fordítjuk, hogy a töltelék felül legyen." Ezt le tudnád irni máshogy, mert nem értem, hogy hogyan is kellene a szirmokat csinálni. Köszi.

anyucika26

Kedves Wawa! Megpróbálkozom vele. Akkor odáig stimmel hogy elkészíted a gombócokat. Leteszed a nyújtódeszkára, és a tenyereddel egyenletesen ellapítod. Egy korongot fogsz kapni. Megfogod az ollót, és mintha háromszögeket vágnál körbevágod a tésztát, de úgy hogy a korong közepén ne érjen össze a bevágás, mert akkor ugye kivágod azt a háromszögeket. Nézd meg a képet a kalácsról... Bevágás után a "szirmok" oldalába látod a tölteléket. Fogd meg a szirmot és tekerj rajta egyet úgy hogy a tölteléket felül lásd. 90fokkal fogod elfordítani.Minden szirmot olyan irányba kell fordítani hogy az els?t. Vagy jobbra vagy balra, ahogy neked kézre áll. Pénteken fogom ismét elkészíteni készítek róla folyamatában képet. Csak sajnos azt jöv? hétnél el?bb nem fogod látni, kell pár nap még aktiválják. Remélem tudtam segíteni. Üdv: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves anyucika26! Nagyon guszta! Biztosan kipróbálom, bár megvárom a diétás verziót, abból akkor büntudat nélkül ehetek.

anyucika26

Kedves Herczegn?! Pénteken készítem el a diétás verziót, utána jelentkezem az arányokkal! Üdv:Nóra

Tunderanyo

Kedves Anyucika 26! Ma megsütöttem ezt a különleges sütikét,sikerült nagyon szép és finom lett,úgyhogy el is határoztam,hogy idén nem bejglit fogok sütni,hanem ezeket a kis "virágokat",igaz sokkal több id?,mint a bejgli,de én nagyon szeretek pepecselni,fonni,hajtogatni,díszíteni a süteményeket. Köszi a receptet,további szép napot neked. Tündi

anyucika26

Örülök, hogy ízlett. Én is ezt fogom készíteni magamnak karácsonyra, csak diétás verzióban. Ha többször készíted már nem is lesz olyan pepecsel?s. Hipp-hopp készen van.

zizibizi

szia, nagyon szép ez a süti, azt szeretném kérdezni, hogy kb. meddig marad friss, gondolom nem a dobozban sokáig friss marad típus. köszi

anyucika26

Kedves Zizibizi! Ne haragudj hogy csak most válaszolok, nem voltam mostanában gépközelben. Nem tudom meddig marad friss, nálunk a másnapot 1 db érte meg, az tökéletes volt. Ebb?l még nem tudtam annyit készíteni hogy ne fogyjon el, 8 f?nek nem tart sokáig elpusztítani. :)

Wawa

Kedves Nóra, Nagyon köszönöm a szemléletes leirást, igy már el tudom képzelni, hogy hogyan is kell elkészteni. Elnézést, hogy csak most válaszoltam, de nem voltam sokáig itt. Wawa

Dytkeee

Szia. Kíváncsi lennék a diétás verzióra. Feltennéd? Köszi.

anyucika26

Igen, elkészült azóta, de nem tettem még fel. Ha úgy megfelel leírom ide az arányokat, akkor rögtön megkapod, vagy megvárod a pár napot mire aktiválják, akkor kapsz hozzá képet is. Hogy szeretnéd? Üdv:Nóra

Dytkeee

Leírnád ide? Nagyon szépen köszönöm.

anyucika26

Kedves Dytkee! Diétásból fél adagot csináltam, amib?l 10 db lesz. 30 dkg szénhidrát csökkentett süteményliszt 2 dkg éleszt? 5 dkg olvasztott vaj 3,5 dkg cukornak megfelel? mennyiség? édesít? Pici só 2-2,5 dl langyos tej ( ez függ a liszt fajtájától, min?ségét?l) 1 kis tojás felverve Más minden a leírás alapján. Természetesen a töltelékbe is a cukor helyett édesít?. (én Zérót használok) és ch csökkentett zsemlemorzsát. Üdv: Nóra

Dytkeee

Köszönöm szépen:) Az íze milyen? Nagy különbség van az eredetihez képest?

anyucika26

Ez a liszt fajtájától függ. Én Diabestar és DW lisztet ajánlom, azoknak nincs nagy mellékíze. Mindenre ezt alkalmazd: Ha tudod hogy eredetiben milyen állagúnak kell lennie a tésztának amit készíteni szeretnél ch csökkentett lisztb?l, törekedj arra hogy olyan állagúra készítsd a ch csök. lisztb?l is. Mivel más a liszt, más lesz az íze, de nálunk van egy pár kelt dolog, ami jobban ízlik a családnak ch csökkentett lisztb?l, mint eredetiben. Pl. a pudingos kiflijeim. Az nagyon nagyon finom! De úgy gondolom ízlés kérdése minden. Nekem ez is nagyon ízlik. Karácsonykor részemre beigli helyett ezt készítettem.

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Még egy nagyon jó okunk van rá, miért ne egyél...

A gyorsételek jórészt egészségtelenek, ezért mindenki tudja, hogy fogyasztani őket csak mérsékelten érdemes. Egy friss kutatás azonban most még egy okot tett hozzá az eddigiekhez, ami ismét alátámasztja, miért ne egyél sok gyorskaját: az állati termékekben, alkoholban és cukorban gazdag étrend elpusztítja a jó baktériumokat a gyomrodban, és gyulladást okoz.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.