Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos baklava

Mákos baklava
Mákos baklava
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kis étteremben tanultam ezt az igazán laktató, de nagyon finom baklava receptet.:)

hozzávalók / 6 adag

Töltelék:

  • 40 dkg mák
  • 15 dkg cukor

Sárga öntet:

  • 5-6 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 cs sütőpor

Szirup:

  • 1 kg cukor
  • 1 l víz
  • 1 citrom
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárga öntethez összekeverjük a hozzávalókat, a mákot pedig a cukorral.
  2. A tepsi alját jól megolajozzuk, és leteszünk 5 db réteslapot egyenként, mindegyiket megolajozva.
  3. Az ötödik réteslaptól már jöhet a töltelék: először egy kis sárga öntetet locsolunk a lapra, egy ecsettel mindenfelé elkenjük, erre pedig jön a mák. Jól szórjuk meg, ne nyelje el az öntet a mákot. Ezt így folytatjuk, míg el nem fogy vagy a mák vagy a sárga öntet (nálam kb 10-12 réteg jön ki belőle, az bőven elég magas lesz). Utoljára a tetejére szintén 5 db réteslap, mindegyik szintén olajozva.
  4. Fontos, ha készen vagyunk előre felszeleteljük, ezt lehet tetszés szerint. (Én például kb. 5x5 cm-es kockákra szeletelem.) A tetejét szintén lekenjük olajjal.
  5. Előmelegített sütőben sütjük. Az első 40 percben letakarjuk egy másik tepsivel, majd az idő leteltével levesszük a tepsit, és tovább sütjük még 20-25 percig, a szép barnás színig.
  6. Míg sül a baklava, feltesszük a vizet a cukorral, majd beleszeleteljük a citromot. Pár percig forraljuk, azután levesszük a tűzről. Nagyjából próbáljuk megoldani, hogy a szirup és a baklava egyszerre legyen kész, és ha elkészült a baklava, óvatosan és lassanként ráöntjük a szirupot. 
  7. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük. Pár óra elteltével vagy inkább egy éjszaka után már fogyasztható is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x21x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 803
elküldve: 3
receptkönyvben: 88
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Valentin

Mióta szakács: 2013.02.14.
3 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: török
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

baklava, baklava mákosan, máktöltelékes baklava, mákos rétes sziruppal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artemisz
Artemisz Fri, 2013-06-21 13:14

Nagyon vonzó süti... De az 1 kg cukor merénylet magunk ellen... Ellen kell álljak. :(

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-06-21 09:17

Szia Valentin!

Ez annyira guszta.....! Köszi, elmentettem, és is el fogom készíteni. ( Majd ha újból be lehet kapcsolni a sütőt, mert mostanában jobb ha elkerüli az ember ebben a hőségben :-) )

Azt azért megkérdezném, igaz nem tettél utalást a leírásodban, hogy nem úgy lenne, de az összes szirupot rá kell önteni?
És, hogy, nem próbáltad még ezt dióval? Azzal is biztos ugyanilyen lenne?

Szóval köszi még egyszer!
Üdv:-) Vici

Valentin1
Valentin / Valentin1 Fri, 2013-06-21 09:52

Szia Vici :) először is köszönöm szépen :)
Igen én rá szoktam önteni az összes szirupot, lassanként, hogy a mák rendesen elnyelje. Megeshet, hogy fennmarad egy kevés szirup, de általában nálam elfogy :) meg amúgy is akkor igazi a baklava, ha jó édes :)
Persze próbáltam dióval is, és már készülök feltenni annak a receptjét is, mert van egy kis különbség a kettő között!

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-06-21 09:57

Először is nagyon szívesen! :-))

Ok, köszi, akkor megvárom annak is a receptjét.

:-) Vici