r
Nosalty Logó

Májas és véres hurka

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
pamelie
Májas és véres hurka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 15392 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 184705 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 175 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1808.3 g

Zsír

  • Összesen
    696.6 g
  • Telített zsírsav
    231 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    541 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    166 g
  • Koleszterin
    5333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28647.9 g
  • Cink
    149 mg
  • Szelén
    2278 mg
  • Kálcium
    678 mg
  • Vas
    63 mg
  • Magnézium
    2107 mg
  • Foszfor
    18465 mg
  • Nátrium
    4897 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    344.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    5926.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    5
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    61 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1750 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    38 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    481 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    964 micro
  • Kolin:
    4785 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 15392 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21699.3 g

Zsír

  • Összesen
    8358.7 g
  • Telített zsírsav
    2767 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6489 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1995 g
  • Koleszterin
    64000 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343775.1 g
  • Cink
    1791 mg
  • Szelén
    27332 mg
  • Kálcium
    8135 mg
  • Vas
    751 mg
  • Magnézium
    25285 mg
  • Foszfor
    221576 mg
  • Nátrium
    58769 mg
  • Réz
    68 mg
  • Mangán
    68 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4136 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    151 mg

VÍZ

  • Összesen
    71120.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    5
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    733 mg
  • B12 Vitamin:
    540 micro
  • E vitamin:
    120 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    21000 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    455 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    184 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5775 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11566 micro
  • Kolin:
    57425 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 184705 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 175 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megfőzzük a disznó belszerveit: a fejhús, a máj, a tüdő, a leeső húsdarabok, a háj egy része, a tokaszalonna, mind megy bele az udvaron felállított kondérba. Ha minden megfőtt, kiszedjük az egészet egy teknőbe, eltávolítjuk a csontokat, és ledaráljuk.
  2. Közben puhára főzünk 5 kg rizst. (Nálunk ez a hivatalos arány egy kb. 100 kilós malachoz). A teknőben alaposan összekeverjük, összegyúrjuk a húst és a rizst. Sóval, borssal (tetszés szerint majorannával, fokhagymával, pirospaprikával) fűszerezzük. Ez egy kényes kérdés, nagyon nehéz a pontos mennyiséget megmondani, itt bizony kóstolni kell. Általánosságban kilónként körülbelül 3 deka sót használunk. Ebben a fázisban nem célszerű enni-inni, maximum tiszta vizet, hogy ne befolyásolja semmi az ízérzékelésünket.
  3. Levesszük a masszából azt a mennyiséget, amiből majd a véres hurkát készítjük, a többit a megtisztított bélbe töltjük a hurkatöltővel. Hagyjuk egy kicsit lazára, mert abálás közben nőni fog.
  4. A véres hurkához 1 kg húsos masszához kb. 1 l vért adunk. Ezt először meg is lehet főzni. Mi nem szoktuk, mert (érzékenyebbek fogják be a fülüket), mire ide jutunk, a vér már majdnem teljesen megalvad, darabossá válik. Ha nagyon száraznak találjuk, egy kis szalonnával lazíthatjuk. Összedolgozzuk a hússal, teszünk hozzá őrölt köménymagot, igény szerint még sót, ezt általában a vér megköveteli. Töltésnél vigyázzunk, ez egy kicsit hígabb, mint a májas hurka.
  5. Mikor az egészet megtöltöttük, hideg abalében feltesszük főni. Vigyázzunk, hogy ne lobogjon a víz, mert kiszakadhatnak a hurkák. Nem kell neki sok idő, 15 perc alatt kész van.
  6. Kivesszük, fellógatjuk száradni, 1-2 nap múlva lehet megsütni.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 103
  • Össznézettség: 119909
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 25.

Ajánló

Házi szilvapálinka.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Májas és véres hurka
pamelie 59 recept

Ez a recept nem egy háromfős család vacsija. Ez itten kérem, egy komplett disznó „feldolgozásának” végeredménye, úgyhogy pontos arányokat és súlyokat nem mindig tudok mondani, ezt a családom rutinos tagjai marékkal mérik. Na, szóval: a dolog ott kezdődik, hogy hajnal öt körül megjelenik Gyula nagybátyám, nyakig gumicsizmában, 3-4 késsel a hóna alatt. Mire megissza a kupica házi szilvát, megérkeznek a többiek is, azaz további két rokon, a „csajokkal”, Margóval és Terikével, akik alapesetben amúgy erősen a néni megszólításra jogosultak. Ekkor jöhet még egy kör, egymás és a jövendőbeli megboldogult egészségére, majd az üveg megy be a kredencbe a nap végéig, mert munka közben nincs alkohol. Csak sör. Mivel ez már egy összeszokott kis csapat, mindenki megy a dolgára: a fiúk megszúrják, kivéreztetik a malackát, a vért gondosan felfogják a hurkához. Apám (isten nyugosztalja) mindig ilyen tájban került elő, mert soha nem bírta elviselni a malac visítását, úgyhogy ezeken a napokon a falu legtávolabbi kocsmájában indított. Megperzselik, lekaparják, lemossák, feldarabolják (ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte…), a füleket, farkakat szétosztják a megjelent fiatalkorúak között, ide-oda terelgetik az egyre szemtelenebb macskákat és a kutyákat, közben a lányok csomagolnak, pakolnak, rendszereznek, megtisztítják a beleket, és ami a legfontosabb: főznek. Először toroskáposztát, ez lesz az ebéd, majd a hurkák és kolbászok töltelékeit. Mire ezek elkészülnek, a fiúk is befejezik a darabolást, és kezdődhet a töltés. Ezt hurkatöltővel végezzük. Lehet kézzel is, de anyám és nagyanyám véleménye szerint „mióta úriasszonyok lettünk (tehát van töltő), nem szórakozunk ilyen őskori módszerekkel”. A nap végére hurkák lógnak a kamrában, sonkák, oldalasok, kolbászok gyűjtik magukba az kesernyés, füstös aromát a füstölőben, a fagyasztó tele gondosan bezacskózott husikkal, csontokkal, a zsíros edények csillogó tisztára mosogatva száradnak a szekrényen, az állatok degeszre tömve pihegnek a helyükön, a pálinkásüveg kiürül, és lassan kiürül a ház is. A munka elvégeztetett, az eredménnyel mindenki elégedett, jól megérdemelt pihenés a jutalma.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek