r
Nosalty Logó

Madártej 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ze(n)derta
Madártej 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 174 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1387 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 97 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    309.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 174 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2477.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    1214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    919 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.1 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    234.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    334 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    443 micro
Összesen 1387 kcal
  • 13% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd belekeverünk egy csipetnyi sót és egy csipetnyi lisztet, valamint 2 evőkanál cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
  2. Fél liter tejet összekeverünk 1 liter vízzel, csipet sóval ízesítjük és forrni tesszük.
  3. A kemény habból teáskanál segítségével a gyöngyözővizes tejbegaluskákat szaggatunk. Az egyik oldalát kb. 2 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 2 percig főzzük.
  4. A megfőtt habgaluskát egy üvegtálba szedjük, amiben majd kínáljuk a madár tejet.
  5. A tojássárgákat a liszttel, tejjel ésa maradék cukorral csomómentesen elkeverjük.
  6. A tojásos keveréket a fővő vizes tejhez adjuk, és folytonos kevergetés mellett hagyjuk, hogy felforrjon és közben kissé besűrűsödjön.
  7. Az így elkészült tejet a vaníliáscukorral ízesítjük, majd a habgaluskára öntjük.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalás előtt legalább egy órára jégre tesszük.
  • Receptkönyvben: 292
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 177101
  • Feltöltés dátuma: 2009. február 18.

Ajánló

Ha szeretjük, a vaníliamártásba mazsolát is főzhetünk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Madártej 2.
ze(n)derta 188 recept

A madártej nálunk a szalagos fánk "mellékterméke". Mivel a fánkhoz csak a tojások sárgáját használjuk fel, így a madártej készítése remek alkalom arra, hogy a tojások fehérjét is felhasználhassuk. Amíg a fánk megkel, el tudjuk készíteni a madártejet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek