Libamáj-falatok

- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
188g libaháj1688 kcal
-
125g libamáj166 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
25g tv paprika4 kcal
-
50g kígyóuborka7 kcal
-
125g toast kenyér343 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
1500g libaháj13500 kcal
-
1000g libamáj1330 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
200g tv paprika33 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
1000g toast kenyér2740 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
31.4g libaháj282 kcal
-
20.9g libamáj28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
8.4g paradicsom2 kcal
-
4.2g tv paprika1 kcal
-
8.4g kígyóuborka1 kcal
-
20.9g toast kenyér57 kcal
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.2 g
Zsír
-
Összesen 198.4 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1812.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 526 mg
-
Nátrium 772 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 275 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11663 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 68 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1048 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 11636 micro
-
α-karotin 60 micro
-
β-karotin 291 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 199 micro
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 281.2 g
Zsír
-
Összesen 1586.9 g
-
Telített zsírsav 439 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 865 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 184 g
-
Koleszterin 6650 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14499.7 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 976 mg
-
Kálcium 1875 mg
-
Vas 345 mg
-
Magnézium 788 mg
-
Foszfor 4210 mg
-
Nátrium 6174 mg
-
Réz 77 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 602.4 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 54 mg
VÍZ
-
Összesen 2200.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93307 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 540 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 266 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 125 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8381 micro
-
Kolin: 264 mg
-
Retinol - A vitamin: 93090 micro
-
α-karotin 481 micro
-
β-karotin 2325 micro
-
β-crypt 112 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 1592 micro
- 6% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 303.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 129 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1951 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 1947 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 215 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg libaháj
-
1 kg libamáj
-
só ízlés szerint
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
4 db paradicsom
-
2 közepes db tv paprika
-
1 db kígyóuborka
-
100 dkg toast kenyér
Elkészítés
- A libamájat egy napra hideg vízbe téve áztassuk ki.
- A legjobb libazsírban és egészben lesütni.
- Ehhez a libahájat 2x2 centiméteres kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. A tűzről levéve a töpörtyűt szűrőkanállal kiszedjük, a zsírt megsózzuk, beletesszük a libamájat, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A libazsír fedje el a májat teljesen! Lassú tűzön, lefedve kb. 20 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
- A májat lassan sütjük, másfél-két óra hosszat. Egy hústűt szúrunk a májba, és ha a kifolyó zsíros lé nem véres, akkor már kész.
- A megsült libamájat a zsírból kiemelve egy megfelelő nagyságú üvegtálba tesszük és nehezékkel lenyomva legalább egy napra behűtjük.
- A zsírt hagyjuk kihűlni.
- Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így tálaláskor kis gömböket formálhatunk a vékonyan fölszeletelt máj mellé.
- Tálaláskor vékonyra szeleteljük a libamájat.
- Egy-két karika lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, pirítós kenyér és kész a finom tradicionális magyar hideg előétel.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 100 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 29718
- Feltöltés dátuma: 2010. május 27.
Ajánló
"Libamáj, kacsamáj, libamáj, kacsamáj, De jó volna belőle egy darab már,"- szól a nóta. Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott. (Liba máj, extra. Ára: 5999 Ft / kg), (hízott libaháj 588 Ft -1kg/csomag) Libamáj:1891Kj 203Kcal Fehérje 22.1 Zsír 40.2 Szénhidrát 0.5 rost0
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Franciaország dél-nyugati területén libazsírt és kacsazsírt kennek a kenyérre vaj helyett. Az emberek előszeretettel, mintegy előételként fogyasztják a ropogós, zsíros liba, kacsa bőrkét, valamint kétszer annyi libamájat esznek, mint egy átlagos francia és ötvenszer annyit, mint egy amerikai. A francia parlament 2005. október 17-én vitatta meg a libamájról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti törvénytervezeten három módosítást eszközöltek, többek között fontosnak találták, hogy a törvényben szerepeljen egy pontos definíció arról, hogy mit is értenek libamáj alatt. A módosítások elfogadása után a mezőgazdasági miniszter, Dominique Bussereau, a parlament bölcsességére bízta a kérdés eldöntését, és szavazásra bocsátották a törvényjavaslatot. A képviselők ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntöttek a libamáj francia nemzeti és gasztronómiai örökséggé nyilvánítása mellett. Arra nemigen voltak kíváncsiak, hogy más, libamájfogyasztó országoknak mi a véleménye erről, mint pl. Magyarországé.
Hozzászólások (5)
Ó az a libamáj!Két évvel ezel?tt vettünk 12 db él? libát.Életemben el?ször nekem kellett feldolgozni.Még jó hogy anyukám segített.Akkor ettem utoljára libamájat,az íze most is itt van a számban.Semmihez sem hasonlítható...:p.Nagyon finom volt de nagyon meg is dolgoztunk érte.Aki tisztított már libát tudja...Most végre itt egy profi recept hogyan is kell jól elkészíteni.Köszönöm.Legközelebb kipróbálom.Üdvözlettel:Bogi
Kedves Bia! További jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Mártika és Feri
Hat gondolom eleg draga dolog ez .Mikor meg otthon eltem minden karacsonykor vettunk egy hizott libat.Mi a majat sutes utan rogton annyi zsirba tettunk hogy ellepje.Jol lehetett kaparni zsirral egyutt es friss illatos kenyerekere kenni.Nalunk itt nincsenek hizott allatok, sot nem is szabad tomni oket, marpedig igazi maj tomes nelkul nincs."Sajnos" itt ez allatkinzasnak minosul es eleg kemeny, van mikor bortonbuntetes jar erte.Minden esetre nagyon finom ahogy foztok, ahogy kezelitek az eteleiteket, gratula nektek.
Martika! Probaljatok ki 1x ha szep belso liba testhajat kaptok, lehartyazni, bedorzsolni soval, fokhagymaval es megszorni pirospaprikaval, kifagyasztva fogyaszthato, mint a szalonna, isteni finom.Salata vagy hagyma is jo hozza.Regen nem ettunk ilyen finomsagokat.
Kedves torpi! Kipróbáljuk, nagyon jól hangzik. Biztosan finom is. További jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Mártika és Feri
Kedves Mártika és Feri, a sztoritokhoz szeretnék hozzátenni annyit, hogy Gorgon Ramsay az egyik m?sorában (a Fickó F-fel egyik részében) libamájat sütött, mégpedig magyart (!!!!!) ezt külön hangsúlyozta is, meg azt is, hogy csúcsmin?ség?. :)))) Alig hittem a fülemnek. Szóval nincs minden veszve.:) A másik, hogy azt a fene nagy nemzeti öntudatukat a franciáknak... Karácsonykor az egyik rokonom szerezte be nekem a libamájat (vágóhídja van) és olyan-de-olyan min?ség? volt, hogy évek óta nem ettünk olyan finomat. Nem boltból volt, hanem valahonnan "pult alól", FELIRAT: Fois Gras (franciául libamáj), alatta sok francia szöveg, amit sajna nem értettem) és az egész be volt bugyolálva még egy nejlonba, amiról kiderült, hogy származási hely Magyarország, ill. hogy "exportból visszamaradt". Szóval ennyit a franciák libamájáról. Annyi tippem van a receptetekhez - mert mi is ugyanígy készítjük - hogy ne vízbe, hanem TEJBE áztassátok be amájat, ezt anyukámtól így tanultam, tuti módszer. Csak utána a tejet szépen le kell róla itatni papírtörl?vel. Minden jót, Juci
Kedves strawberry ! Köszönjük a tippet, érdekes ferenc nagymamája is tejben áztatta a májat. Igaz ? kacsamájat. De mindenképpen kipróbáljuk, legközelebb. További jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Mártika és Feri
Ez mit?l lesz tradicionális magyar étel és miért kell a libamájat 2óra hosszáig sütni?A vizet meg felejtsétek el.