r
Nosalty Logó

Libamáj-falatok

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Mártika és Feri
Libamáj-falatok
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 2231 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 17847 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
Összesen 373 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.2 g

Zsír

  • Összesen
    198.4 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1812.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    772 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    275 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11663 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    68 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1048 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11636 micro
  • α-karotin
    60 micro
  • β-karotin
    291 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 2231 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    281.2 g

Zsír

  • Összesen
    1586.9 g
  • Telített zsírsav
    439 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    865 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    184 g
  • Koleszterin
    6650 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14499.7 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    976 mg
  • Kálcium
    1875 mg
  • Vas
    345 mg
  • Magnézium
    788 mg
  • Foszfor
    4210 mg
  • Nátrium
    6174 mg
  • Réz
    77 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    602.4 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    54 mg

VÍZ

  • Összesen
    2200.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93307 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    540 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    266 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    125 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8381 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93090 micro
  • α-karotin
    481 micro
  • β-karotin
    2325 micro
  • β-crypt
    112 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1592 micro
Összesen 17847 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1951 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1947 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    215 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 373 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A libamájat egy napra hideg vízbe téve áztassuk ki.
  2. A legjobb libazsírban és egészben lesütni.
  3. Ehhez a libahájat 2x2 centiméteres kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. A tűzről levéve a töpörtyűt szűrőkanállal kiszedjük, a zsírt megsózzuk, beletesszük a libamájat, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A libazsír fedje el a májat teljesen! Lassú tűzön, lefedve kb. 20 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
  4. A májat lassan sütjük, másfél-két óra hosszat. Egy hústűt szúrunk a májba, és ha a kifolyó zsíros lé nem véres, akkor már kész.
  5. A megsült libamájat a zsírból kiemelve egy megfelelő nagyságú üvegtálba tesszük és nehezékkel lenyomva legalább egy napra behűtjük.
  6. A zsírt hagyjuk kihűlni.
  7. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így tálaláskor kis gömböket formálhatunk a vékonyan fölszeletelt máj mellé.
  8. Tálaláskor vékonyra szeleteljük a libamájat.
  9. Egy-két karika lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, pirítós kenyér és kész a finom tradicionális magyar hideg előétel.
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 100 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 29207
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 27.

Ajánló

"Libamáj, kacsamáj, libamáj, kacsamáj, De jó volna belőle egy darab már,"- szól a nóta. Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott. (Liba máj, extra. Ára: 5999 Ft / kg), (hízott libaháj 588 Ft -1kg/csomag) Libamáj:1891Kj 203Kcal Fehérje 22.1 Zsír 40.2 Szénhidrát 0.5 rost0

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Libamáj-falatok
Mártika és Feri 107 recept

Franciaország dél-nyugati területén libazsírt és kacsazsírt kennek a kenyérre vaj helyett. Az emberek előszeretettel, mintegy előételként fogyasztják a ropogós, zsíros liba, kacsa bőrkét, valamint kétszer annyi libamájat esznek, mint egy átlagos francia és ötvenszer annyit, mint egy amerikai. A francia parlament 2005. október 17-én vitatta meg a libamájról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti törvénytervezeten három módosítást eszközöltek, többek között fontosnak találták, hogy a törvényben szerepeljen egy pontos definíció arról, hogy mit is értenek libamáj alatt. A módosítások elfogadása után a mezőgazdasági miniszter, Dominique Bussereau, a parlament bölcsességére bízta a kérdés eldöntését, és szavazásra bocsátották a törvényjavaslatot. A képviselők ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntöttek a libamáj francia nemzeti és gasztronómiai örökséggé nyilvánítása mellett. Arra nemigen voltak kíváncsiak, hogy más, libamájfogyasztó országoknak mi a véleménye erről, mint pl. Magyarországé.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ó az a libamáj!Két évvel ezel?tt vettünk 12 db él? libát.Életemben el?ször nekem kellett feldolgozni.Még jó hogy anyukám segített.Akkor ettem utoljára libamájat,az íze most is itt van a számban.Semmihez sem hasonlítható...:p.Nagyon finom volt de nagyon meg is dolgoztunk érte.Aki tisztított már libát tudja...Most végre itt egy profi recept hogyan is kell jól elkészíteni.Köszönöm.Legközelebb kipróbálom.Üdvözlettel:Bogi

Mártika és Feri

Kedves Bia! További jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Mártika és Feri

torpi

Hat gondolom eleg draga dolog ez .Mikor meg otthon eltem minden karacsonykor vettunk egy hizott libat.Mi a majat sutes utan rogton annyi zsirba tettunk hogy ellepje.Jol lehetett kaparni zsirral egyutt es friss illatos kenyerekere kenni.Nalunk itt nincsenek hizott allatok, sot nem is szabad tomni oket, marpedig igazi maj tomes nelkul nincs."Sajnos" itt ez allatkinzasnak minosul es eleg kemeny, van mikor bortonbuntetes jar erte.Minden esetre nagyon finom ahogy foztok, ahogy kezelitek az eteleiteket, gratula nektek.

torpi

Martika! Probaljatok ki 1x ha szep belso liba testhajat kaptok, lehartyazni, bedorzsolni soval, fokhagymaval es megszorni pirospaprikaval, kifagyasztva fogyaszthato, mint a szalonna, isteni finom.Salata vagy hagyma is jo hozza.Regen nem ettunk ilyen finomsagokat.

Mártika és Feri

Kedves torpi! Kipróbáljuk, nagyon jól hangzik. Biztosan finom is. További jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Mártika és Feri

Törölt felhasználó

Kedves Mártika és Feri, a sztoritokhoz szeretnék hozzátenni annyit, hogy Gorgon Ramsay az egyik m?sorában (a Fickó F-fel egyik részében) libamájat sütött, mégpedig magyart (!!!!!) ezt külön hangsúlyozta is, meg azt is, hogy csúcsmin?ség?. :)))) Alig hittem a fülemnek. Szóval nincs minden veszve.:) A másik, hogy azt a fene nagy nemzeti öntudatukat a franciáknak... Karácsonykor az egyik rokonom szerezte be nekem a libamájat (vágóhídja van) és olyan-de-olyan min?ség? volt, hogy évek óta nem ettünk olyan finomat. Nem boltból volt, hanem valahonnan "pult alól", FELIRAT: Fois Gras (franciául libamáj), alatta sok francia szöveg, amit sajna nem értettem) és az egész be volt bugyolálva még egy nejlonba, amiról kiderült, hogy származási hely Magyarország, ill. hogy "exportból visszamaradt". Szóval ennyit a franciák libamájáról. Annyi tippem van a receptetekhez - mert mi is ugyanígy készítjük - hogy ne vízbe, hanem TEJBE áztassátok be amájat, ezt anyukámtól így tanultam, tuti módszer. Csak utána a tejet szépen le kell róla itatni papírtörl?vel. Minden jót, Juci

Mártika és Feri

Kedves strawberry ! Köszönjük a tippet, érdekes ferenc nagymamája is tejben áztatta a májat. Igaz ? kacsamájat. De mindenképpen kipróbáljuk, legközelebb. További jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Mártika és Feri

Tarackos

Ez mit?l lesz tradicionális magyar étel és miért kell a libamájat 2óra hosszáig sütni?A vizet meg felejtsétek el.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek