r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb mákos tészta

Lakos Benedek
Legegyszerűbb mákos tészta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A sült sárgabarackhoz

A mákos tésztához

901
Kalória
22.9g
Fehérje
134.7g
Szénhidrát
32.6g
Zsír
61.3g
Víz
26.9g
Koleszterin
14.1g
Élelmi rost
48.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sült sárgabarackhoz

A mákos tésztához

Összesen 901 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sült sárgabarackhoz

A mákos tésztához

Összesen 3602 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sült sárgabarackhoz

A mákos tésztához

Összesen 347 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1735.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    753 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    639 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    134.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    529 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 901 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.5 g

Zsír

  • Összesen
    130.5 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6941.2 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    282 mg
  • Kálcium
    3010 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    928 mg
  • Foszfor
    2555 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    538.9 g
  • Cukor
    196 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

Víz

  • Összesen
    245.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1134 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    2114 micro
  • β-crypt
    196 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    240 micro
Összesen 3602 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    668.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    290 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 347 kcal

Elkészítés

A sült sárgabarackhoz

  1. A barackokat megmossuk, felezzük, kimagozzuk, majd egy tepsibe tesszük a mézzel és citromlével. Alaposan átmasszírozzuk a szemeket és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük őket. Tálalásig félretesszük.

A mákos tésztához

  1. A metéltet sós, lobogó vízben al dentére főzzük. Közben egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat (ha szeretnénk, kicsit meg is barníthatjuk), majd itt landolhat a kifőtt tészta.
  2. Folyamatos kevergetés mellett a tésztát bevonjuk az olvadt vajjal, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és azzal is elkeverjük.
  3. A mákot vegyítjük a porcukorral, a keveréket ráöntjük a tésztára, majd összekeverjük és hagyjuk közepes lángon pirulni 1-2 percig.
  4. A kész tésztát tányérokra adagoljuk, friss mákszórással, a sült sárgabarackkal (vagy sárgabaracklekvárral) és reszelt citromhéjjal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A mákos tésztához szinte nem is kell recept, olyan egyszerű az elkészítése, persze, ha szeretnénk nemcsak úgy eltrehánykodni a dolgot, hanem tényleg egy ízesen összedobott metéltet tennénk az asztalra, kövessük az alábbi leírást. Megéri!

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek