r
Nosalty Logó

Lecsó ahogy Jolimami készíti

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Jolimami
Lecsó ahogy Jolimami készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 747 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 2985 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 144 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    70.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1720 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    1512 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    182 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    125 micro
  • β-karotin
    1026 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    1930 micro
  • Lut-zea
    984 micro
Összesen 747 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    42.6 g

Zsír

  • Összesen
    282.5 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    157 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6879.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    440 mg
  • Nátrium
    6049 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.9 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1400.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    375 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    727 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    499 micro
  • β-karotin
    4103 micro
  • β-crypt
    305 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    3938 micro
Összesen 2985 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    330 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    370 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 144 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a belevalókat: a vöröshagymát kisebb kockákra, a paprikát hasábokra vagy karikára, a paradicsomot szintén kisebb kockákra.
  2. Az olajon közepes tűzön 4-5 perc alatt megfuttatjuk a hagymát a szalonnakockákkal egyidőben.
  3. Mehet a lábosba a paprika, innentől csaknem folyamatosan keverjük-keverjük, hogy a zsiradékban egyenletesen süljön a paprika, és hadd távozzon a rétegek közül a sülés közben keletkezett gőz. Célszerű a hőfokot emelni.
  4. Kb. 10 perc alatt a paprika kellően megsült, ekkor - és csak ekkor! - megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, beletesszük a paradicsomot (és a virslit, kolbászt), a lángot visszavesszük közepesre, és1-2 perc kevergetés után lefedjük. A fedőt tálalásig rajta hagyjuk. Mire ehetőre hűl a lecsó, addigra megfő a paradicsom és pont jó lesz a virsli, kolbász is.
  5. Tálalás előtt leszedhetjük a fölöslegesnek tűnő olajat a tetejéről.
  • Elkészítettem: 200 alkalommal
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8110
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 17.

Ajánló

Köretnek tarhonyát vagy friss kenyeret ajánlok, mint a családom kedvencét. Fontosak az arányok: a mi ízlésünk szerinti legjobb ízharmóniát az adja, ha a paprika mennyiségének 40%-a a hagyma és 30%-a a paradicsom. Így sűrű szaftot kapunk, és nem lesz savanykás a túlzásba vitt paradicsom miatt. Szénhidráttartalma igen alacsony, 100 gramm lecsóban kb. 4,5 gramm CH van, a rostok és a zsiradék miatt a felszívódása (és glikémiás indexe) is alacsony. Teljes kiőrlésű vagy diabetikus kenyérrel, tarhonyával fogyasztva bátran aljánlom cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lecsó ahogy Jolimami készíti
Jolimami 45 recept

Nullkilométeres szakács koromban egy szomszédlány meghívott egy tányér, általa lecsónak nevezett furcsaságra, amit megköszönve el is fogyasztottam, de elrettentő példája volt a számtalan variációban készíthető lecsóknak. Mint kiderült, a hagymát és a paprikát  beledobta egy fazékba, felöntötte vízzel, megfőzte, megsózta, és ennyi.  Akkortájt fejlesztettem ki a magam lecsóreceptjét, amit azóta családom és baráti köröm sztárol, és  "bevált lecsónak" hív. A titka csupán annyi, hogy a "mit főzöl ebédre?" kérdésre nem azt válaszolom, hogy "lecsót főzök", hanem "lecsót sütök". Nagyon ügyelek arra, hogy a paprika ne főjön-párolódjon, hanem süljön. Ezt a következő trükkökkel lehet elérni: Széles lábosban kisebb mennyiségű lecsó készüljön (a vastag réteg miatt óhatatlanul párolódni fog a paprika, így pont a lényegét veszti el). Nagyon gyakran kevergessük, hogy a keletkező gőz eltávozzon. Ne sózzuk meg a sülő paprikát, mert akkor levet enged, és megint csak főni fog sülés helyett. Ne fedjük le, hiszen nem gőzölni-párolni akarunk. Elég a végén rátenni a fedőt, hogy a paradicsom megfőjön, és a paprika is tökéletesre puhuljon. Ne féljünk sok zsiradékot használni, mert úgy fog szépen sülni a paprika. A többlet zsírt a végén leszedhetjük, hűtőben tárolva eláll, és remekül fel lehet használni pörkölt, gulyás vagy sütőben sült zöldségek, húsok, zöldségkrémek - pl. zakuszka, padlizsánkrém - ízesítésére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek