r
Nosalty Logó

Kürtőskalács gilingalang konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kürtőskalács gilingalang konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
grill
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 872 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 2614 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 345 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    762.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    229 mg
  • Nátrium
    318 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117.9 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    30 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 872 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.8 g

Zsír

  • Összesen
    115.7 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2287.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    688 mg
  • Nátrium
    954 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    353.6 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    212 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    294 micro
Összesen 2614 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    301.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 345 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát: langyos tejben felfutattjuk az élesztőt. Az összes hozzávalót betesszük a kenyérsütőbe, illetve csak 2,5 dkg vajat, és elindítjuk a dagsztást. (Ez nálam 15 perces.)
  2. 30 percig hagyjuk pihenni a tésztát.
  3. Olvasztott vajjal bekenjük a fóliázott hengereket.
  4. A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra szeljük.
  5. Feltekerjük őket a hengerekre úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük (1-2 mm), majd a munkalapon néhányszor végig gurítjuk, így eltűntek a rések.
  6. A maradék olvasztott vajjal lekenjük a tésztákat, majd megforgatjuk a kristálycukorba. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  7. A sütőt ezalatt grill fokozatra kapcsoljuk. A középső rácsra téve, nyitott ajtónál elkezdjük sütni őket. Mikor már barnul a cukor, fordítunk kicsit a tésztákon, majd újra és újra. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor.
  8. A sütőből kivett hengereket ízlés szerint kókuszba, fahéjas cukorba, dióba forgatjuk, majd kihúzzuk a hengert.
  9. Ebből a mennyiségből 3 rúd lesz.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 41
  • 7 napos nézettség: 1797
  • Össznézettség: 150999
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 25.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Imádjuk a kürtöskalácsot, de valahogy ritkán ettünk, eddig. Soha nem gondoltam volna, hogy otthon is ilyen finomat lehet készíteni, de mindig izgatta a fantáziámat, így nekiálltam és a végeredmény: rövid idő alatt elkészült és pillanatok alatt elfogyott. A henger, amin sütöttem: a legjobb a papírtörlő guriga, amit alufóliába kell tekerni, de én sütöttem már 3×3 db wc papír gurigán is, amit egybe tettem, valaki a sörösdobozra esküszik.

Hozzászólások (24)

Törölt felhasználó

A legjobb parázson sütve. Nálunk készítenek mini kalácsot, ezt 20 centis seprünyél darabokra csavarják, s olajban sütik.

Törölt felhasználó

Én is most vettem kürtöskalács süt?t, úgy rendeltem, kicsit csalódás volt, mert picike, azaz 15-20 cmest lehet vele sütni és a mellékelt recept alapján ott is olajban kell sütni. Ezt még nem próbáltam.

Olaszné Anci

Nagyon jól néz ki ! Mentve, köszönöm. Üdv : Anci

Törölt felhasználó

És tényleg finom!

Éva-Anyóca

Nagyon guszta.:-O Mentés. Éva-Anyóca

dokinéni

Ma reggel találtam meg receptet és délután meg is csináltuk. Sörös dobozra tekertük. A gyerekeim nagyon élvezték. Húúú, szuper lett, csak kevés, pedig dupla adagot csináltam 4 f?re. Nem tudok eltelni vele!

Törölt felhasználó

Örülök, hogy ízlett!

bogyesz14

Nekem sajnos nincs kenyérsüt?m így ha simán bedagasztom ugy is jó lesz a tésztám?Lehet buta kérdés de ugy gondoltam inkább megkérdezem.Köszönöm :)

Törölt felhasználó

Szia, egész biztos szuper lesz úgy is! A kenyérsüt? csak segít, de kézzel még jobb is lesz :)

Edi

nagyon tetszik a recept, viszont azt nem értem, hogy a gurigákat állítva kell a tepsire tenni, vagy fektetve? Ha fektetem akkor nem sül jobban az alja, és nem lesz lapos? Ha meg állítom akkor nem csúszik lefelé? Bocs a hülye kérdésért :D

Törölt felhasználó

Szia KisEdi! Mindenképpen fektesd, mert különben lecsúszik a tészta :) Tapasztalatból mondom, sörös dobozzal csináltuk, de amúgy is alufólia van mindkett?n, úgyhogy mindegy mire tekered. A vaj olvadása után lecsúszik a tészta. gondoltuk így gyorsabb lesz a sütés, csak nem gondoltuk végig a dolgot rendesen. :D Üdv. Márti

Törölt felhasználó

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, már valószín? kés? és már mások segítettek: fektetni kell, és nem lesz lapos, illetve jobban sült egyik fele sem, mert szinte folyamatosan csavargatni kell ?ket. Remélem finom lett!

jesolo

èn kèrdeznèm toletek ha befottesuvegre tekered lehetsèges vagy az uveget be kell alufolàval tekerni ès fektetve vagy àllitva kell sutni?

Törölt felhasználó

Bocsi a kés? válaszért és már valószín? túl is vagy rajta... Én még soha nem próbáltam üveggel és félnék is, hogy elpattan, de én félek az üveg dolgoktól...ha betekered, azzal nem ártasz és fektetve kell, különben lecsúszik Remélem jól sikerült!

Törölt felhasználó

Kedves Gilingalang! A kürtöskalácsos hírlevélnél ajánlottam a receptedet, utólagos engedelmeddel. :))) Szilveszterre megsütöttük, 4x-es adaggal igaz. Az els?ket nagyon kinyújtottuk, vékony lett a tészta. Viszont a következ?nél már tanultunk, FINOM LETT! Köszi a receptet. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Márti

Törölt felhasználó

Kedves Márti! Örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy kipróbáltad!

lang111

Nagyon jó ez a recept:)Olyan mint a bolti, csak valamit biztosan elrontottam, mert lemásztak a sörösdobozról így kicsit formájukat vesztették, de nem adom fel:)Legközelebb szép hengeresek lesznek:)

Törölt felhasználó

Elfektetted ?ket? Úgy sütötted? Viszonylag szorosan tekerd fel és amikor rajt a hengeren, akkor hengergesd meg, hogy szépen egymásba érjenek a szálak. De remélem ízre finom lett :)

Répi75

Kedves Gilingalang! Hány fokon kell sütni, és hány percig? Légkeverésen, vagy alul-felül süt?n? Bocsi, hogy ilyen buta kérdéseim vannak, de gázsüt?höz vagyok hozzászokva. El?re is köszi a segítséget!

Törölt felhasználó

Szia, a legmagasabb h?fokon és grillen süsd, addig míg szépen karamellizálódik a cukor rajta. Bocs a kés?i válaszért.

Törölt felhasználó

Nagyon jó ez a recept, érdemes egy kezd?nek is próbálkoznia vele. Nagyon vékonyan kell megkenni vajjal a sörösdobozt, én utána áttöröltem papírtörl?vel, így nem csúszott le a tészta a sütéskor, és utána szépen le is jön. Hagyományos gázsüt?ben csináltam, azonnal elfogyott. :)

Törölt felhasználó

Örülök, hogy ízlett!

Törölt felhasználó

Megsütöttem! Isteni lett! Én 0,33 l-es pepsis,sprite-os... dobozokra tekertem fel és állva sütöttem ?ket. Nem csúsztak le, szépek lettek. Köszi a receptet! :)

Törölt felhasználó

Kedves Gilingalang. Az az igazság, hogy nagy elvárásokkal indultam neki a recept elkészitésének. Imádom a kürtöskalácsot és itt csak jo hozzászólásokat olvastam. Nem tudom, mi volt a gond, de nekem rettenetesen puha és ragadós lett a tészta, pedig mindent mérleggel mértem hozzá. Alig birtam feltekerni a gurigára. Mindenhová ragadt, csak oda nem, ahová kellett volna. Meg azt sem értem, hogyan lehet több csikot egy gurigára összerakni, mert nem nagyon ment egymáshoz kapcsolni ?ket... Most sül éppen és már csak az izére vagyok kiváncsi... ennyi kinlódás után...

Törölt felhasználó

Szia, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem szoktam mostanában ide benézni... Nem tusom mi lehetett a gond, nekem eddig mindig sikerült és ahogy láttam másoknak is ízlett. Ha megfelel? a tészta min?sége, akkor gond nélkül tudsz egymáshoz illeszteni szálakat. Remélem az íze ízlett!

Kacy

Szia ! Én éppen most sütöm , azaz várom, hogy kelt állagú legyen a tészta, mert fél óra alatt nekem sem lett az. Gondolom Te ezt is betartottad és itt a gond... A nyers, keletlen kelt tésztával képtelenség dolgozni, így hagyni kell neki id?t. A kelés ideje függ az alapanyagok h?mérsékletét?l, azaz ha langyos a liszt is, nem csak a tej akkor talán elég a fél óra, de jobb az ötven perc-egy óra. Szóval próbáld ki nyugodtan megint, nem Te voltál az ügyetlen.. :)))

Törölt felhasználó

Eppen megprobaltam megcsinalni ezt a remek receptet mikor is rajottem hogy egyaltalan nem stimmelnek az adagok, mert azon kivul hogy kaptam egy eppen nem folyo masszat nem sok minden lett belole. Ugyhogy itt kicsit kiakadtam, mert mar nem eloszor fordul elo velem hogy valakinek a receptjet csinalom, de nem irna le NORMALISAN hogy mibol mennyi kell bele, utana meg talalhatom ki es addigra nem biztos hogy ugyanaz lesz a vegeredmeny!

Törölt felhasználó

Szia, én normálisan írtam le...másoknak sikerült...ha nem el?ször fordult el? veled, akkor valamit lehet rosszul csinálsz, ne másokat hibáztass. Ne add fel, remélem sikerülni fog, mert egy egyszer? és finom recept!

Törölt felhasználó

Isteniek lettek a kalácsok! Annyit tapasztaltam, hogy csutkára fel kell tekerni a süt?t, mert akkor nem csúsznak le. Az els? kett? után levettem a h?fokot, hogy míg a második adagot feltekerem ne menjen feleslegesen, és mikor azokat raktam a süt?be lecsúsztak, mert valószín?leg nem volt elég meleg, és nem kezdett el azonnal sülni a tészta. Sok sikert mindenkinek, isteni finom!!!

Hozzávalók

A tésztához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek