Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács ahogy Krisztike készíti

Kürtőskalács ahogy Krisztike készíti
Kürtőskalács ahogy Krisztike készíti
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron születésnapomra kaptam egy igazi erdélyi kürtőskalács sütőfát. A nyár folyamán 5 alkalommal is sikerült fejleszteni a technikámat, így most már majdnem profin tudok kürtőskalácsot sütni. Az elején hol vastag, hol vékony volt a tészta, a cukor megégett, vagy a tészta már rég megsült, mikor a cukor még mindig nem karamellizálódott. Szóval ki kellet kísérletezni a technikát, és a parázs hőfoka sem volt mindegy. Az viszont biztos, hogy azért annyira nem volt rossz egyik sem, hogy ki kellet volna dobni. A cukorhoz, amit a hempergetéshez használtam tettem vaníliás cukrot vagy őrölt fahéjat, a tésztába pedig lehet reszelni egy kis citromhéjat is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból képlékeny kalácstésztát gyúrunk, szép hólyagosat!
  2. Majd kb. 1 óra kelesztés után virsli vastagságú hurkákat sodrunk a tésztából, és az olajjal lekent sütőfára tekerjük úgy 2 cm-es távolságra egymástól. Majd a feltekert, tésztával beburkolt sütőfát meghengergetjük a deszkán, így szépen szétterül a tészta, és egyenletes vastagságú lesz.
  3. A tésztát lekenjük egy kis olajjal, és jól belehempergetjük a cukorba úgy, hogy mindenhol jól bevonja.
  4. Ezek után szépen megsütjük faszén parázson, folyamatos forgatás melett. Mikor karamellizálódott a cukor, addigra a tészta is biztos átsült, és egyetlen határozott mozdulattal odaverjük a sütőfa (vékonyabb) végét a deszkához, és a kalács lecsúszik róla.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 904
elküldve: 2
receptkönyvben: 41
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Krisztike

Mióta szakács: 2012.03.16.
39 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

erdélyi kürtőskalács, házi kürtőskalács, otthon készített kürtőskalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

brumi12
brumi12 Wed, 2012-12-05 13:30

Koszonom gyors valaszod!
Sajnos a grillezgetes jelenleg nem adott, de teszek egy kiserletet a sutoben, lehet ott is fejlesztheto eredmennyel jarok.

brumi12
brumi12 Wed, 2012-12-05 11:46

Imadom a kortost, mar regen szeretnem kiprobalni a suteset. Hagyomanyos sutoben is sikerulhet? A sutofanak van valamilyen kolonleges tulajdonsaga, azon elmelkedtem keszittetnek.
Ezt a receptet nagyon jo lenne kiprobalni. Egyszerusege kivancsiva tett nagyon. Nahat, es milyen olcso! Koszonet erte!

Krisztike77
Krisztike / Krisztike77 Wed, 2012-12-05 11:58

Bevallom nem tudom, hogyan lehetne kivitelezni a sütőben sütést! A sütőfa nem túl bonyolult szerkezet, ha rákeresel a neten, megtalálod és nem túl drága. Ha van rá lehetőséged, akkor egy kis grillsütőt kellene megrakni izzó faszénnel és azon megsütni úgy, hogy folyamatosan kell forgatni közben a kalácsot. Remélem sikerül kipróbálnod!

730
finomliszt 50 dkg
cukor 15 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
víz 5 dl
napraforgó olaj 1 teáskanál
cukor 10 dkg