Kürtőskalács
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
24.2g finomliszt88 kcal
-
72 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
6g tej3 kcal
-
1.8g élesztő2 kcal
-
2.4g nádcukor9 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.6g vaníliaaroma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.1g cukor58 kcal
-
15.1g dió99 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.8 g
Zsír
-
Összesen 46.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 870.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 503 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 147.6 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 35.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 196 micro
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 149.1 g
Zsír
-
Összesen 276.4 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 132 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5221.4 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 641 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 989 mg
-
Foszfor 3019 mg
-
Nátrium 263 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 885.5 g
-
Cukor 324 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 212.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 842 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 792 micro
-
Kolin: 454 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1174 micro
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Hozzávalók
-
40 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 dl tej
-
30 g élesztő
-
1 citromból nyert citromhéj
-
10 ml vaníliaaroma
-
1 csipet só
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő. (Nálam ez fél óra volt a forró sütő felett.)
- Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
- A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
- Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
- Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
- A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 1702
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 295523
- Feltöltés dátuma: 2009. április 05.
Ajánló
Elkészíthető fehér búzalisztből is, forgatható mákba, dióba, mandulába, kókuszba, fahéjba stb. Mind-mind nagyon finom. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot. Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy titkom :D Nem használok se fából készült formát, se szenet, sőt mégcsak szabad ég se kell az enyémhez. És 99%-os. :D Az az egy 1% a szabadon sütés hangulata, de majd az is meglesz nyáron. Egyelőre meg itt vannak ők: a kalácskáim. Ezek most diósan készültek, mert nekem ez a kedvencem, de persze lehet sima cukorban is megforgatni, esetleg tört mandulában, kókuszban stb. Az első fontos lépés, hogy a házban lelhető összes wcpapírt kutassuk fel, majd szörnyű kínok között végezzünk velük: magyarán fosszuk meg a gurigájuktól. Ez lesz a forma. ;) Ezután alufóliával csomagoljuk be őket, úgy, hogy egy pici a belső részükre is jusson. Majd lássunk neki a tésztának. :D