r
Nosalty Logó

Kürtőskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kürtőskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1068 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 6411 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 386 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.8 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    870.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    503 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    147.6 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 1068 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    149.1 g

Zsír

  • Összesen
    276.4 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    132 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5221.4 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    641 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    989 mg
  • Foszfor
    3019 mg
  • Nátrium
    263 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    885.5 g
  • Cukor
    324 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    212.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    842 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    792 micro
  • Kolin:
    454 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1174 micro
Összesen 6411 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 386 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő. (Nálam ez fél óra volt a forró sütő felett.)
  2. Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
  3. A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
  4. Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
  5. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
  6. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 126
  • Össznézettség: 286232
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 05.

Ajánló

Elkészíthető fehér búzalisztből is, forgatható mákba, dióba, mandulába, kókuszba, fahéjba stb. Mind-mind nagyon finom. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Székely leányzó lévén, van szerencsém bemutatni a legeslegfinomabb sütinket, a kürtőskalácsot. Persze, kell hozzá a forma, tudjuk...meg kell szén is, miegymás...na de! Nekem van egy titkom :D Nem használok se fából készült formát, se szenet, sőt mégcsak szabad ég se kell az enyémhez. És 99%-os. :D Az az egy 1% a szabadon sütés hangulata, de majd az is meglesz nyáron. Egyelőre meg itt vannak ők: a kalácskáim. Ezek most diósan készültek, mert nekem ez a kedvencem, de persze lehet sima cukorban is megforgatni, esetleg tört mandulában, kókuszban stb. Az első fontos lépés, hogy a házban lelhető összes wcpapírt kutassuk fel, majd szörnyű kínok között végezzünk velük: magyarán fosszuk meg a gurigájuktól. Ez lesz a forma. ;) Ezután alufóliával csomagoljuk be őket, úgy, hogy egy pici a belső részükre is jusson. Majd lássunk neki a tésztának. :D

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Minden elismerésem, állati klassz és praktikus a recepted! Már régóta vágyom kürt?s kalács készítésére házilag, de az általad is említett nehezít? körülmények (faforma, szén, szabad ég...) miatt még nem állt módomban. Na, majd most! :-) Köszi a receptet!

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen, és kíváncsian várom az eredményt ;)

Törölt felhasználó

Szerintem a kettévágott papírkéztörl? gurigájával is lehetne helyettesíteni a formát , azt azért mégsem a wc-ben kell gy?jteni :). Nincs igazam? Egyébként fantasztikus az oldal,és természetesen a recept is.Gratulálok!

Törölt felhasználó

Persze, s?t az alufólia gurigája is nagyon hasznos tud lenni, csak én azért írtam a wcpapír-gurigát, mert az biztosan minden házban van. ;) Amúgy meg nem arra gondoltam, hogy már a wc-n lév?ket használnátok fel :)) Köszi szépen, és az ötletet is. ;)

Törölt felhasználó

Hát ez zseniális!! Nagyon köszönjük a praktikus ötleteket, így városi környezetben, évszaktól függetlenül is elkészíthet? a finom kürt?skalács. Két kérdésem: 2 tojás használandó, vagy csak a sárgája? A "tepsiben felállítva" azt jelenti, hogy függ?legesen sorakoznak a süt?ben egymás mellett a kalácsok? El?re is köszönöm a választ, és (utólag) az ötletet!

Törölt felhasználó

Köszi szépen :D Igen, a két tojás fehérjével együtt felhasználandó, a tepsiben felállítva pedig pont azt jelenti, amit írtál. ;) Vigyázz a formák olajjal való lekenésénél, nem kell sok, épp csak egy ecsettel kend le ?ket, mert a túl sok olaj miatt a formákról "lefolyhat" a süti sülés közben. Ezt fontosnak tartottam megjegyezni, mert vki már megjárta. :( Sok sikert a kalácsokhoz!

Törölt felhasználó

Köszönöm a gyors választ és a tanácsokat, hamarosan kipróbálom!

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm a receptet! Nagyon sok sikertelen próbálkozás áll a hátam mögött, de a recepteddel óriási sikert arattam! Az egész család imádta a házi készítés? kürt?s kalácsot! Gondom kett? adódott: - Vagy a liszt sok (75 dkg), vagy a tej kevés (1 dl). Én legalább 2,5 dl tejet használtam és még így is majdnem kenyér-tészta keménység? volt a kalács. De m?ködött, könnyen és jól átsült és nagyon egyszer? volt formázni. - Az olajozással bizony én is megjártam. Az els? két gurigáról lecsúszott a tészta és ült a tepsin. A többire ezek után egyáltalán nem kentem olajat, gondolván az alufóliára, hátha az segít. Könnyen lejöttek így is a kész kalácsok, igaz késsel kicsit segítenem kellett. Még egyszer nagyon köszönöm az egész család nevében!

Törölt felhasználó

Ja és még egy! Az egyszer?ség kedvéért tejjel kentem meg a kalácsokat a kókuszba, cukorba, akármibe való hengergetés el?tt. ez volt kéznél és a kalácsokat, hogy szép pirosak legyenek, egyébként is mindig cukros tejjel kenem meg. nagyon klasszul ragadt minden a tésztára és nem kellett még egy tojást feltörnöm!

sziszifusza

Kérdésem lenne: hágy gurigát használtál fel ehhez az anyagmennyiséghez? köszi, Sziszi

Törölt felhasználó

6 vagy 7 gurigát talán, de két rendben sütöttem, szóval kb. 14 darab kalács lett végül.

Törölt felhasználó

én slovákiában élek,és it a lisztek kicsit másképen vannak-sima liszt,féldara liszt és dara liszt,melyikel lehetne potolni a tonkolylisztet? elore is koszi

Törölt felhasználó

Szia! Hát az az igazság, hogy a tönkölyliszt az nem a liszt min?ségére utal, hanem egy más gabona lisztje, de ha ilyet nem találsz, akkor elkészíthet? sima búzalisztb?l is, s?t az igazi, eredeti kürt?skalács is simából készül, csak én ezt a változatot picit megreformáltam. ;)

Törölt felhasználó

kurtoskalacs recept uzlet

Törölt felhasználó

Köszönöm a kürtöskalács receptet tényleg nagyon egyszer?,és nagyon finom is lett!

Törölt felhasználó

Kedves Ré! Téged Isten küldött. :-) Eleve imádom a székely embereket, már azért hálás vagyok, hogy T?led bármit is olvashatok. A másik nagy adomány: a székelyek józan paraszti eszében rejl? zsenialitása! Nagyon-nagyon-nagyon szeretem a kürt?s kalácsot, de sohasem gondoltam volna, hogy - az általad is említett hiányzó körülmények miatt, - házilag is elkészíthetem. Annyira hálás vagyok Neked ezért a receptért, köszönöm!!! Alig várom, hogy kipróbálhassam. Cserébe nézd majd meg az én "Cicás" kalácsomat, szerintem a napokban felkerül az oldalra. Mi nagyon szeretjük, remélem, Neked is sikerül örömet szerezni vele. :-)

Törölt felhasználó

Olaj helyett a formákat talán be lehetne forgatni süt?papírba, így egséz biztos nem csúszik le, és amúgy is mindig süt?papírt használok. Ma kipróbálom a receptet süt?papírral.

Törölt felhasználó

isteni!!!!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ifjú magyar szakácstehetség aratott nagy sikert Párizsban

Óriási sikert aratott a magyar csapat a nívós nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Párizsban megrendezett Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán. Szeptember 25-én a Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette csapat lenyűgöző teljesítményt ért el a megmérettetésben.

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.