Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kozák sapka

Kozák sapka
Kozák sapka
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves unokanővéremtől kaptam ezt a receptet. Egyik alkalommal, mikor náluk voltunk, Ő készítette.
Akkora sikere volt nálunk is (főleg Férjem-Uramnál, mert neki minden jöhet, ami kókuszos), de ez tényleg annyira finom! Krémes, puha, kókuszos, csokis ...
Azóta már én is sokszor készítettem, és hasonló fogadtatása volt.
Nem azt mondom, hogy egy hipp-hopp süti, csak akkor fogjunk hozzá, ha biztos van kb. 2-3 óránk, és türelmünk ilyenre! De azt hiszem, ígérhetem, hogy ha főleg kókuszszeretőknek készítjük, a siker nem marad el!
Ebből a mennyiségből kb. 50-55 db süti lesz. Lehet egy nappal fogyasztás előtt készíteni, még finomabb lesz!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Az oldalára és a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A 8 tojássárgáját habosra keverjük a 400 g porcukorral.  A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a kakaóport. Felverjük keményre a tojásfehérjét, majd felváltva a sárga masszához adagoljuk a lisztet és a habot, vigyázva, hogy ne törjön össze nagyon a hab.
  2. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  3. Ezalatt, de lehet előtte is, elkészítjük a krémet. A tejet a liszttel teljesen simára kikeverjük, és sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  4. Habosra keverjük a 300 g porcukrot a 380 g vajjal, és a kihűlt lisztes masszát ebbe beleöntjük, jól beledolgozzuk.
  5. A végén beleöntjük a rumot is.
  6. A kihűlt kakaós tésztát 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  7. Minden darabot keresztben kettévágunk, megkenjük a krémmel, (jó teáskanálnyi) visszahelyezzük a tetejét, az oldalát is szépen körbekenegetjük, és a kókuszreszelékbe beleforgatjuk az oldalukat.
  8. Most elkészítjük a csokit a tetejére. MIndent jól összekeverünk, és 1-2 perc alatt felmelegítjük. 
  9. A sapkák tetejét az elkészült forró csokival vonjuk be.
  10. Betesszük a hűtőbe, és fogyasztásig ott tartjuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 201 263
elküldve: 39
receptkönyvben: 859
elkészítve: 48/74
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kókuszos-csokis süti, hólabda

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

falomag2011
falomag2011 Sat, 2018-01-06 13:42

Szia Vicikó.azt szeretném megkérdezni,h vajon nekem miért csapodik ki kicsit a krém,pedig a főzőtt krém síma volt,és amikor a cukrossal elkeverem ,akkor adódik a probléma

bobóci
bobóci Fri, 2019-08-02 13:03

Sziasztok! Én is ugyanígy jártam, pedig mindent kihűtöttem, mielőtt összekevertem. Nem értem én sem, sosem szoktam így járni, ráadásul holnap visszük/vinnénk vendégségbe, dupla adag krém, szóval nem szeretném kidobni. Van valami gyors tippetek. Bedobtam a hűtőbe, hátha történik valami csoda...

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2019-08-02 15:08

Szia!
Véletlenül láttam meg a hozzászólásodat. Megpróbálok válaszolni rá. Sajnos a főzött krém gyakran kicsapódik. Ezért csak összeforgatjuk a vajkrémmel! A kicsapódott krém az sajnos megmarad olyannak. A hűtés az jót tesz, kicsit szilárdul. Használd fel ezt a csúnyácska krémet nyugodtan, hiszen az íze biztosan jó! A kókuszreszelék befedi, látványra szép lesz. A 380 g vajhoz én biztosan 4 dl tej, 4 ek liszt, 4 ek cukor keverékéből készíteném a főzött krémet. A porcukor mennyiségét csökkenteném 250 g-ra. (Így elsőre, ha elkészíteném. A recept elolvasása után biztosan átírnám magamnak a főzött krémhez használt hozzávalók mennyiségét. Én szerintem a 450 ml tejhez kevés a 3 ek liszt. De ez csak az én véleményem.) Rumot, ha használok (én így tanultam) a főzött krémbe keverem és ezután forgatom össze a vajkrémmel. Biztosan nagyszerű lesz a sütid ízre és kinézetre! A kókuszreszelék „ápol és eltakar”.
Andi

bobóci
bobóci Fri, 2019-08-02 15:29

Kedves Andi!

Aranyos vagy, hogy válaszoltál, köszi. Közben a Google-lel próbáltam valami megoldást találni, és egy fórumon találtam egy tippet, ami bejött, úgyhogy megosztom veletek: gőz felett kellett egy kicsit visszamelegíteni a krémet, és eltűntek a kis darabkák, szép egynemű lett. Aztán persze újra hűtés. Köszi azért!

troni
troni Sun, 2013-12-08 16:02

Szia Vicikó!
A kakaópornál sima "cicás" kell vagy lehet mondjuk Nesquik kakaópor is? Van jelentősége?
Köszi

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-12-08 19:16

Szia!

Természetesen van jelentősége! A cicás kell, ha neked a natúr kakaóport az jelenti. Én holland kakaóport szoktam használni, az igen jó minőségű, és nem sokkal drágább mint a cicás, megéri azt venni. ( így is van a zacskójára írva: holland kakaó )
Üdv:-) Vici

P.Klára
P.Klára Fri, 2013-04-05 17:29

Juj, de finom lett! Húsvétra nagy sikert aratott.
Mivel én nem szeretem a felvagdosást, így két adagot csináltam, a másodikba kevertem egy kis kakaót, így lett egy sárga, egy barna része. Finom ez a lisztes krém.
A maradékokat összekevertem - tészták, krém,csokimáz - és a türelmetlenek ezt eszegették, mert csak Húsvétkor engedtem a kis sapkákhoz nyúlni a jónépet.
Kicsit babrás, de a dekoratív látvány megéri a pepecselést.

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-04-07 15:16

Kedves Klári!

Örülök, hogy sikerült, és ízlettek a sapkák!:-)))

Üdv:-) Vici

crystal 80
crystal 80 Thu, 2012-04-19 18:10

Sziasztok!
Mennyi vaj es porcukor kell a kremhez?Mert a hozzavaloknal is mas van es a leirasban is.Fel vannak cserelve az adagok.Koszi,Eva

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-04-19 19:49

Kedves Éva!
Nincsenek felcserélve az adagok.
A krémhez 380 g vaj, és 300 g porcukor kell. A hozzávalóknál is így szerepel, és a krém elkészítésénél is, a leírásban is.
Remélem most már érthetőbb.
Üdv: Vicikó

Thales
Thales Thu, 2012-06-07 11:27

Szia Vicikó!

A 4-es pontban még mindíg fordítva van írva a vaj és porcukor.

deakvirag
Virág22 / deakvirag Wed, 2012-04-04 19:17

sziasztok! most kezdem a sütést :) már nagyon rég nézegetem a receptet,ez a kedvenc sütim. Sokat sütök,de eddig ennek még nem mertem nekifutni.De a barátom rábökött,hogy ezt kéri. :)
köszi a receptet!

fifiella
fifiella Sat, 2012-03-31 17:52

Köszi a receptet,nagyon finom lett!
Bár én kockákat csináltam,hogy egy falat se vesszen el belőle!:)

ildica
ildica Mon, 2012-03-12 11:26

Megcsináltam a hétvégén! Isteni finom, bár nem lett olyan magas az enyém, mint itt a képen. EGy picit nagyobb volt a tepsim, (gáztepsi), gondolom azért. A krém fele megmaradt, nem értem miért! Nekem a lisztes-tejes massza egyáltalán nem volt sűrű. De a végeredmény mégegyszer mondom: Isteni fini volt! :)

Bodzi
Bodzi / Bodzi Tue, 2011-12-13 11:58

A múlt héten és most is megcsináltam.
Macerás ugyan, tényleg idő kell hozzá, de megéri mert zseniális az eredmény :)
Köszi a receptet!

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2011-12-13 23:39

Szia Bodzi!
Nagyon örülök a sikerednek :-)
Köszi, hogy megírtad!
Szép adventi napokat kívánok Neked!
Üdv: Vici

VKriszta
VKriszta / VKriszta Wed, 2011-10-26 16:43

Nagyon régen kerestem már ezt a receptet. Végre. Köszönöm. A hétvégén megcsináltam és bár amikor mondtam a páromnak, hogy mit készítek fintorgott, de amikor megkóstolta egyből megevett vagy négyet :) Nagyon izlett az egész családnak, csak az a baj, hogy hamar elfogyott..:) Ja és én kicsit csaltam, vaniliás pudingporral csináltam a krémet, de így is nagyon jó lett.

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2011-10-26 22:32

Kedves VKriszta!
Örülök, hogy ilyen jól sikerült... :-)))) Egészségetekre!!!
Próbáld ki esetleg legközelebb az eredeti krémmel, szerintem időben nem sokkal több.
Üdv. Vicikó

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2011-08-14 08:59

Kedves Vicikó!
Tiéd lett 2011. augusztus 13. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

kodelka
kodelka Sat, 2011-08-13 14:03

Szia Vicikó!
Szeretném megkérdezni,hogy ha liszt helyett vaníliás pudingporral csinálnám a krémet jó lenne e szerinted?

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2011-08-13 14:16

Szia kodelka! Megmondom őszintén, hogy nem tudom. Bocsi! A lisztes-tejes massza igen sűrű szokott lenni, ezt lazítja fel a cukros-vaj. Én kipróbálnám egy tört részén a hozzávalókból és akkor meglátod. Vagy! Nagyon sűrűre főzd a pudingot. 1 zacsi porhoz csak kb 3 dl tejet tegyél és akkor már sűrűbb a krémed. De így a kész krém hozzávalóinak a mennyiségét is majd ehhez kell igazítani, mert minden kicsit megváltozott. Az én lisztes-tejes krémem kb 5-6 dl szokott lenni. Ehhez kell a megadott vajas-cukros mennnyiség. Remélem kicsit tudtam segíteni, azért kiváncsi vagyok mire jutottál? Sok sikert! Üdv: Vici

730
tojás 8 db
porcukor 400 g
finomliszt 250 g
cukrozatlan kakaópor 2 ek
sütőpor 1 csomag
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tej 450 ml
finomliszt 3 evőkanál
vaj 380 g
porcukor 300 g
rum 30 ml
kókuszreszelék 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 ek
porcukor 4 ek
vaj 50 g
citromlé 2 ek