Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos leveles tészta

Kovászos leveles tészta
Kovászos leveles tészta
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az érdem nem az enyém, csak ügyesen másoltam. Tagja vagyok a facebook-on az Ormós Gabriella által létrehozott Kovászlabor csoportnak, ahol megosztjuk egymással kovászolós sikereinket, kudarcainkat. Imádom. No, itt bukkantam rá Krétiné Pölös Timea ezen csodálatos receptjére, amit már több alkalommal elkészítettem a nagy sikerére való tekintettel. Most is bent érik egy adag a hűtőmben. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert lehet ugyan, hogy macera egy kovászt nevelni, - madret pedig még hosszadalmas is -, de utána ő mindig ott lesz tettre készen, hogy konyhai sikereinket az egekbe repítse.

Még annyit megjegyeznék, hogy milliószor könnyebb és szebb vele a hajtogatás, nyújtás, mint élesztős társával.

A képen látható étel egy maradékmentő Wellington-szerű "pite". Belül egy húsvétról maradt kis főtt sonka van BBQ szósszal megkenve és megforgatva sült hagymában.

hozzávalók / 12 adag

Kovászos tészta

Rétegezés

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovászos tészta

  1. A só és az olaj kivételével mindent a dagasztógép táljába mérünk és addig gyúrjuk lassú fokozaton, míg szép sima tésztát nem kapunk. Utána mehet hozzá a só, majd az olaj is. Azzal is dagasztjuk 1 percig, míg fényes, feszes tésztát nem kapunk.
  2. Ezt a tésztát kiolajozott zárható edényben 12 órára a hűtőbe tesszük érni, kb. 5-6 C fokon.

Rétegezés

  1. 20 dkg vajat két folpack között 3-4 mm vékonyra, négyzet alakúra nyújtunk, majd így visszatesszük a hűtőbe megdermedni.
  2. A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből, négyzet alakúra kinyújtjuk vékonyan lisztezett munkafelületen, akkorára, hogy a vajlapot bele tudjuk hajtogatni, és mindkét oldalon tészta fedje a vajat.
  3. Ezt a vajlapos, hajtogatott négyzetet óvatosan elkezdjük nyújtani, míg egy hosszabb téglalapot nem kapunk. A tésztáról leseprünk minden lisztet, és képzeletben három részre osztva jobbról és balról is behajtjuk. Visszatesszük az olajozott tálba, és mehet a hűtőbe fél-egy órára.
  4. Újra elővesszük, elforgatjuk 90 fokkal, és most így nyújtjuk ki egy hosszú téglalappá. Ismét leporoljuk róla a lisztet, gondolatban négy részre osztva behajtjuk jobbról és balról. Ezek a lapok középen találkoznak, ahol a tésztát, mint egy könyvet, még félbehajtjuk. A tésztát ezután az olajozott edényben visszatesszük a hűtőbe fél-egy órát pihenni.
  5. Mindkét hajtogatást még egyszer-egyszer megismételjük. Pihentetés után kész a tészta, és használhatjuk bármikor. Így a hűtőben eláll 2-3 napig, de ha folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük, bármikor készen áll a sütésre felengedés után.
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 529
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
fogás: egyéb fogás
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

leveles tészta házilag

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

364
kovász 200 g
tej 250 ml
gyümölcscukor 25 g
tojás 1 db
finomliszt 400 g
rétesliszt 100 g
1 teáskanál
szőlőmagolaj 50 ml
vaj 200 g