Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kenyér Ágickája konyhájából

Kovászos kenyér Ágickája konyhájából
Kovászos kenyér Ágickája konyhájából
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a finom kenyeret, de manapság nem igazán lehet finomat kapni, ezért hát kikísérleteztem azt a receptet, amit évek óta sütök. Ebből a mennyiségből kb. 2 kg 30 dkg-os kenyér lesz, ami nekünk 4-5 napig elég. A jó kenyér és a kovász lényege a liszt! Mindenképp jó minőségű, magas sikértartalmú lisztet érdemes használni, vagy sikérrel dúsítsuk a lisztet. Sima BL55-ös liszthez,1kg-hoz 2 evőkanál sikér szükséges. A csipet élesztővel kicsit gyorsíthatjuk a folyamatot, de így is időigényes ez a recept. Mindenkinek ajánlom ezt a kenyeret, akinek van ideje rá, nagyon finom, igazi régi korok kenyere, nem mellesleg amióta itthoni kenyeret eszünk, nem nagyon voltunk betegek sem.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és, ha élesztőt is használunk, azt is bele morzsoljuk. Kimérjük a kétféle kovászt, elkeverjük, hozzáadjuk a 6 dl vizet, ezt is elkeverjük, majd beleöntjük a lisztet. Fakanállal dolgozzuk, majd, mikor már azzal nem megy, kézzel dolgozzuk tovább! Csak addig kell gyúrni, hogy összeálljon a tészta, ha szükséges, pici víz még mehet hozzá. Letakarva pihentetjük 10 percig.
  2. 10 perc után kicsit megint átgyúrjuk, aztán megint pihentetjük letakarva, most 20 percig! 20 perc után megint átgyúrjuk, aztán megint pihen letakarva, most 30 percig. 30 perc után megint átgyúrjuk utoljára, eddigre már egy szép, sima, ruganyos tésztánk lesz. Ezt megint pihentetjük 1 órát letakarva.
  3. 1 óra múlva kézzel szétlapítjuk a tésztát, majd áthajtogatjuk Fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra! Alálisztezünk, és letakarva megint pihentetjük Ha élesztőt raktunk bele, elég 45 percig, ha anélkül csináljuk, akkor 1 órát pihentetjük Ezt megcsináljuk még kétszer, tehát összesen háromszor hajtogatjuk és egy-egy órát pihentetjük!
  4. A harmadik pihentetés után megformázzuk, meghintjük liszttel, és kivajazott-lisztezett edénybe tesszük. Jénaiba vagy kacsasütő edénybe. Itt is pihentetjük még egy fél órát.
  5. A sütőt előmelegítjük a gázsütő legnagyobb fokozatára, kb. 270 fokra. Ha meleg a sütő, az aljára egy tepsibe beöntünk fél liter vizet! A kenyeret bevagdossuk egy éles késsel (én borotvapengével szoktam) 1,5 cm mélyen. Lespricceljük jó alaposan vízzel és berakjuk a sütőbe. 15 perc után visszavesszük a sütőt 230-240 fokra és így sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép barna lesz. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, jól lespricceljük hideg vízzel és hideg helyre rakjuk. Egy órát még várni kell, mielőtt felvágjuk. Megéri a fáradságot, mert a végén nagyon finom kenyeret kapunk!
  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 180 Ft
  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 960
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ágickája

Mióta szakács: 2015.01.21.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

hosszan kelesztett kovászos kenyér, rozskovászos vekni

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

555
finomliszt 130 dkg
kovász 35 dkg
kovász 10 dkg
3 teáskanál
víz 6 dl
friss élesztő 1 g