Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos gyúrt tészta Tormától

Kovászos gyúrt tészta Tormától
Kovászos gyúrt tészta Tormától
15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kovászos gyúrt tészta? Nem jutok napirendre... Hónapok óta kovász-kutatásban vagyok, de csak most bukkantam rá a kovásszal gyúrt házi tészták receptjére! Persze rögtön gyúrtam egyet... Mit mondjak? Nekem mennyei; sokkal könnyebb vele dolgozni, mint a liszt-tojás-víz receptessel... És nekem sokkal jobban is ízlik! A másik előnye, ami a kovászos kenyérnek is, hogy gyomorkímélő, könnyebben emészthető!

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrunk, és letakarva pihentetjük 30 percet vagy hűtőben egy éjszakán át.
  2. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formára vágjuk.
  3. Bő, lobogó, sós vízben főzzük forrástól számítva 1-2 percig.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 707
elküldve: 1
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi gyúrt tészta, friss tészta, tészta kovásszal, kovászos tészta

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meli717
Elaichi / Meli717 Sat, 2015-09-26 19:46

Végre (hosszas várakozás után, valsz. a hideg időjárás miatt?) beindultak a kovászkáim, de egyelőre még várok, hogy megerősödjenek, majd később próbálkozom a kenyérrel, addigis szorgosan etetgetem őket, illetve a "feleslegből" ma begyúrtam ezt a tésztát....eddig csak bolti tésztákat kóstoltam, szóval kíváncsi vagyok nagyon. :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-08-12 06:03

Szia Tormuci! Most fejeztuk be az ebedet, a "Tormi" kovaszommal kiszitett turos tesztat. Hat mit mondjak, egesz ido alatt amig ettem, azt mondogattam, hogy "ez tenyleg nagyon finom". Megmondom oszinten, hogy jobb mint amire szamitottam. Nyeltuk is a Papaval, -mint a kacsa a nokedlit-:) Mivel a Tormi kovaszom teljes kiorlesu liszttel van mindig etetve igy a teszta is tk. es feher liszt kevereke. Tegnap meg ket kis bagettet sutottem a kovasszal, tele raktam magokkal, az is nagyon jo lett. Koszonet neked ezert a szenzacios otletedert! Millio puszi erte, Csuki:))))

U.i. Most mar nem felek a kovaszkeszitestol, kivilagosult elottem az egesz:)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-08-12 08:34

Hat ez szuper Csukkanc!!!! orulok, hogy megszeretted a vadkovaszozast :))) Tegnap kitettem a 3 kovaszomat a gyenge, 20 fokos napra (lefedve persze!), ma megetettem oket, aztan nem birtam ki, megint gyurtam egy tesztat a Jani/tk lisztes kovaszommal, tk liszttel....turo, tejfol, mangold(a kertbol) lesz a tetejen vacsira...talan egy kis parmezan is... :) talan kis lila hagyma is? szeretek rogtonozni!
Neked is millio puszi, Tormi :)
ui: az en 3 kovaszomnak mar olyan komplex az illatuk, es mindegyiknek mas!!! 8 honaposak :)))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-04-04 10:20

Szia Torma!
Akkor jól értem, kapjam elő Józsit a hűtőből és uccu neki, legyen tészta belőle? Nekem Józsi fele tk tönköly, fele tk rozslisztből van. Vagy készítsek durumból kovászt, és azzal gyúrjak tésztát? Felizgattál. Még egy jó hétig itthon vagyok betegállományba, bármelyik variációt el tudnám készíteni. Előre is köszi a gyors választ. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-04-04 17:31

Na szia; most töröm a fejem...en ugyan nem gyurtam tésztát sötét lisztekkel, de sok helyen eszik mar! En tervezem is, hogy a napokban kiprobalom...
Mivel csak fel bögre a kovasz, a tobbi fehér liszt, nem lenne tul sötét/nehez a tészta....
A másik variáció, hogy 1-2 ek aktív Józsit fehér liszttel etetnél egy darabig; így kifehéredne... A durum liszttel mindenképp csinálj egy próbát, az az igazi tészta-liszt!
Durum kovasz? Nem tudom, milyen lenne, de mindent meg lehet próbálni...a kovászos gyúrt tészta utan ugy érzem, semmi nem lehetetlen!
Mielőbbi gyors gyógyulást, es pihenj is!!! Puszillak, T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-04-05 09:12

Szia Torma!
Drukkolj nekem légy szíves. Most készítettem el a tésztát, ül a hűtőben. Józsit kifehérítettem tk. tönkölyliszttel, a többi liszt pedig durum. Mivel egy instant tésztát gondoltam, így tettem bele szárított, darált vargányát, borsot, kakukkfüvet is. Szóval csak főzni kell és ott van minden benne. Ma ez lesz az ebédem, aztán felteszem. Közép barna színű lett (gondolom a gomba miatt is, de ez engem nem zavar). Mindenképpen írok, ha bent landolt a pocakomban. Köszi a segítséget. Ja, és Józsit nem használtam másfél hónapja, de azért remélem nem neheztel rám. Csak ott állt a hűtőben. Most azért újra egymásra találunk. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-04-05 11:17

Ne csináld, most vacsiztam, de ahogy olvasom a tésztádat, megéheztem...gombamániás IS vagyok...;) biztos jó lett! Próbáld ki a hosszabb erjesztésűt is; az még egészségesebb ( mert a hosszabb erjesztés/kelesztés alatt a jótékony bacik még jobbá teszik a szervezetünknek a kelt tésztát!!!) A szín nem érdekes, hanem az íz, meg a sok jó benne!
Józsi biztos hálás, dolgozz csak vele! mindenhez lehet használni a kovászt; pl ha szereted a hideg tészta-salátát...láttam egy képet, ahol nagyobb, vékony, rendetlen kockákra voltak vágva a tk lisztes kovászos tészták...irtó jól nézett ki...
Ma dobtam fel a NS-ra a tegnap esti kefíres-vadkovászos lángosomat...nincsenek jelzők, hogy mennyire imádtuk :))) drukkolok.... T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-04-05 18:45

Jól csináltad, mert a tészta nagyon jó lett. Egyszerűen betegre ettem magam belőle. Próbáld ki, nagyon jó. Lehet vinni mindenfelé és csak meg kell főzni. benne van minden. A hosszú érlelésű azt jelenti, hogy napokig a hűtőben érleled? Készítettem kovászos grissinit is, úgyhogy mozogni sem tudok, annyit ettem ma. Alig várom a lángos receptjét. Józsi jól dolgozott ennyi kihagyás után is. Szép hétvégét!. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-06 01:04

Tudtam, hogy jó lesz; örülök, hogy megcsináltad!
Igen, a hosszu erjesztésű az, ha 1, vagy több napig hagyod a meggyúrt tésztát erjedni...az enyém nem puffadt fel ( talán egy kicsit, mert én hűtőbe tettem), de néhányan kint hagyták a pulton....én nem mertem a tojás miatt, pedig lehet, hogy lehetne....szerinted????...Van mit tanulni!
Én tegnap este vettem ki Rozskát és a drága Janimat....jól felkevertem őket, felmelegedtek reggelre, most megetettem, megint jó erőteljesen átkavartam őket....még nem döntöttem el, hogy melyikkel fogok dolgozni...de valószínű megint a kedvenc lesz....:)))
Fecoval kétszer is dolgoztam a héten, úgyhogy ő tele hassal pöffeszkedik a hűtőben :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-04-04 07:24

Csak gratulálni tudok Torma. Ilyent még nem is hallottam, de biztosan kipróbálom. Nagyon ügyes vagy. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-04-04 08:23

Szia, köszi Piroska! Most olvasok, tanulok errõl is. Jelentkezem, ha többet tudok.....puszi, T:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-04-03 17:31

Egyszerűen FANTASZTIKUS!!!! Tormika, ezt nagyon jól kikutattad, és köszi, hogy közzétetted. Irtó kíváncsivá tett. Tésztagyúrásból nulli vagyok, mert időm az sosincs. De erre lesz és kész! :)))
Pussz: F :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-03 23:34

Szia Fahéj, na mit szólsz? Hihetetlen....es olyan NAGYON FINOM!!! Selymes, de van mit harapni...most persze le kell fogni magam, hogy ne ezt csináljak minden nap....;)))
Figyi, en se vagyok nagy tészta gyúró; ráadásul nekem nagyon kicsi a konyhában a pult, amin dolgozni tudok....de nekem nem tart soká. Ezert valószínű nem is veszek tészta gépet, mert mire azt felteszem, addigra a nyújtófával mar végzek is....
En kis adagban gyurom; az egy tojásból gyurtat is ketté vágom es ugy nyujtom; a kicsivel konnyu dolgozni! Ezt meg olyan konnyu volt nyújtani; kulonosen az éjszakai állás utan. Nem volt törékeny, hanem nyúlós, rugalmas a tészta. Meg fel is emeltem, kicsit húzkodtam a levegőben...jó volt kipróbálni az állagát...ez kenyer lisztbol van, mert nem volt itthon mas es rogton gyurtam, ahogy megtaláltam a receptet.:))
Próbáld ki durum lisztbol; tésztahoz az az igazi! En itt nem kapok, majd a neten talán valahol....
Mindjárt itt a hétvége; remelem lesz idod kipróbálni! Puszillak, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-04-04 21:08

Nagyon ott van! Istenemre, kipróbálom! :) Okos ötlet ez a kisadagozás, én is így teszek majd. A konyhám nekem is egyszemélyes, úgyhogy nekem is ügyeskednem kell a hellyel. Durumlisztet még sose használtam, de ez változni fog. :)
Puszi: Éva
Ui: Újabb Ancsás kenyér készült, tök puha lett, juhééé, alakul a kovász projekt! :D

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-04-04 21:33

Szia, most hajnalban megint olvasgatok a kovaszos gyurt tesztarol. Durum liszt is jo, és tk liszttel is gyurtak. Egy amerikai nő savóval gyurja, tojás nélkül és hagyja a konyhapulton erjedni egy éjjel. Mások a tojásos kovászos tésztát is kint hagyják a konyhapulton erjedni; az egyik NAPOKIG! Ennek még utána olvasok, mert én a tojással óvatos vagyok. De mindent összevetve nincsen sok recept...
Kellemes kovászos hétvégét!!! P, T:)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-04-04 21:38

JA, azt meg elfelejtettem mondani, hogy most olvastam egy kovasz összefoglalóban, - amit eddig is gondoltam- ,hogy a kovásznak kell egy pár hónap (!) , hogy igazán megerősödjön!!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-04-03 10:41

Ezt a finomságot el kell menteni, és el kell készíteni, hihetetlen, én se hallottam még róla, de ha Neked bejött, tuti jó lehet, köszönöm. :D

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-03 02:49

Ehhez nem kell, Zilka :))) Fele tesztat frissen nyujtottam, masik felet (a kepen) masnap...mindegyik szuper volt! T:)

csato
csato Tue, 2013-04-02 14:58

Szia!
Az életben nem hallottam még ilyet!Pedig nagy tészta gyártó vagyok nem hittem ér még meglepetés.Biztosan lesz próba!Üdv Csató

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-03 02:47

Na mit szolsz Csato???Teljesen oda vagyok!!! En se hallottam errol sose; raadasul, mikor megtalaltam az infot a neten, tovabbleptem....ugyhogy azt se tudom hogy talaltam....
A lenyeg persze a lenyeg...: itt van...Valami szuper finom.
Es nem hiszed el, de ez kenyer lisztbol van, mert nem volt itthon mas...durum lisztbol idealis, de azt itt nem is kapok :(
Ha nincsen vadkovaszod, akkor itt az ido, Csato ;)) Kezdj egyet, nem nagy szam; csak szeretni kell a kovaszt...Udv, Torma :)

csato
csato Wed, 2013-04-03 08:36

Szia Torma!
Hát ettől én is oda vagyok!Nem,nincs vadkovászom,de ennek is eljött az ideje. Úgyis terveztem régóta, ezt meg kötelező kipróbálnom!Hát majd beszámolok hogy hogy sikerült alig várom!Üdv Csato

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-04-02 12:39

Tormuciiiiii! Mekkora ujdonsag? es ez meg is kel? Nagyon finom lehet:) Gondolod, hogy elesztovel is mukodne?:) puszi, Cs.:)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-03 02:39

Dragasag, elesztovel ez valami egeszen mas lenne. Az eleszto es a termeszetes kovasz/vadkovasz erjesztesi folyamata a lisztekkel teljesen mas; foleg a kemiai eredmeny!
Ez a teszta NEM puffad fel...selymes, de lehet harapni...ugros, es van egy kis kemenyseg a kozepeben ... masnap felmelegitve is tokeletes volt!!!. En szeretem, ha a tesztam, nokedlim "UGRIK" es van mit harapni!!!
Puszi, T:)
A lenyeg persze az egeszseg; es a vadkovaszos kenyerek, tesztak azok jobbak a szervezetunknek!

588
kovász 12.5 dkg
finomliszt 1.5 bögre
tojássárgája 2 db
víz 1 dl
1 csipet