Nosalty Logó

Kovászos gyúrt tészta Tormától

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Torma
Kovászos gyúrt tészta Tormától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 588 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1176 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 239 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 588 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    786.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    220.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    358 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 1176 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 239 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen kemény tésztátgyúrunk, és letakarvapihentetjük 30 percet vagy hűtőbenegy éjszakán át.
  2. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges formára vágjuk.
  3. Bő, lobogó, sós vízben főzzükforrástól számítva 1-2percig.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 2529
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kovászos gyúrt tészta? Nem jutok napirendre... Hónapok óta kovász-kutatásban vagyok, de csak most bukkantam rá a kovásszal gyúrt házi tészták receptjére! Persze rögtön gyúrtam egyet... Mit mondjak? Nekem mennyei; sokkal könnyebb vele dolgozni, mint a liszt-tojás-víz receptessel... És nekem sokkal jobban is ízlik! A másik előnye, ami a kovászos kenyérnek is, hogy gyomorkímélő, könnyebben emészthető!

Hozzászólások

pussycat

Tormuciiiiii! Mekkora ujdonsag? es ez meg is kel? Nagyon finom lehet:) Gondolod, hogy elesztovel is mukodne?:) puszi, Cs.:)

Torma

Dragasag, elesztovel ez valami egeszen mas lenne. Az eleszto es a termeszetes kovasz/vadkovasz erjesztesi folyamata a lisztekkel teljesen mas; foleg a kemiai eredmeny! Ez a teszta NEM puffad fel...selymes, de lehet harapni...ugros, es van egy kis kemenyseg a kozepeben ... masnap felmelegitve is tokeletes volt!!!. En szeretem, ha a tesztam, nokedlim "UGRIK" es van mit harapni!!! Puszi, T:) A lenyeg persze az egeszseg; es a vadkovaszos kenyerek, tesztak azok jobbak a szervezetunknek!

Törölt felhasználó

Szia! Az életben nem hallottam még ilyet!Pedig nagy tészta gyártó vagyok nem hittem ér még meglepetés.Biztosan lesz próba!Üdv Csató

Torma

Na mit szolsz Csato???Teljesen oda vagyok!!! En se hallottam errol sose; raadasul, mikor megtalaltam az infot a neten, tovabbleptem....ugyhogy azt se tudom hogy talaltam.... A lenyeg persze a lenyeg...: itt van...Valami szuper finom. Es nem hiszed el, de ez kenyer lisztbol van, mert nem volt itthon mas...durum lisztbol idealis, de azt itt nem is kapok :( Ha nincsen vadkovaszod, akkor itt az ido, Csato ;)) Kezdj egyet, nem nagy szam; csak szeretni kell a kovaszt...Udv, Torma :)

Törölt felhasználó

Szia Torma! Hát ett?l én is oda vagyok!Nem,nincs vadkovászom,de ennek is eljött az ideje. Úgyis terveztem régóta, ezt meg kötelez? kipróbálnom!Hát majd beszámolok hogy hogy sikerült alig várom!Üdv Csato

Torma

:))

ZilkaZil

Állati! Adjon nekem valaki több szabadid?t!!! :)

Torma

Ehhez nem kell, Zilka :))) Fele tesztat frissen nyujtottam, masik felet (a kepen) masnap...mindegyik szuper volt! T:)

Éva-Anyóca

Ezt a finomságot el kell menteni, és el kell készíteni, hihetetlen, én se hallottam még róla, de ha Neked bejött, tuti jó lehet, köszönöm. :D Éva-Anyóca

Torma

Szivesen,T:)

Fahéj

Egyszer?en FANTASZTIKUS!!!! Tormika, ezt nagyon jól kikutattad, és köszi, hogy közzétetted. Irtó kíváncsivá tett. Tésztagyúrásból nulli vagyok, mert id?m az sosincs. De erre lesz és kész! :))) Pussz: F :)

Torma

Szia Fahéj, na mit szólsz? Hihetetlen....es olyan NAGYON FINOM!!! Selymes, de van mit harapni...most persze le kell fogni magam, hogy ne ezt csináljak minden nap....;))) Figyi, en se vagyok nagy tészta gyúró; ráadásul nekem nagyon kicsi a konyhában a pult, amin dolgozni tudok....de nekem nem tart soká. Ezert valószín? nem is veszek tészta gépet, mert mire azt felteszem, addigra a nyújtófával mar végzek is.... En kis adagban gyurom; az egy tojásból gyurtat is ketté vágom es ugy nyujtom; a kicsivel konnyu dolgozni! Ezt meg olyan konnyu volt nyújtani; kulonosen az éjszakai állás utan. Nem volt törékeny, hanem nyúlós, rugalmas a tészta. Meg fel is emeltem, kicsit húzkodtam a leveg?ben...jó volt kipróbálni az állagát...ez kenyer lisztbol van, mert nem volt itthon mas es rogton gyurtam, ahogy megtaláltam a receptet.:)) Próbáld ki durum lisztbol; tésztahoz az az igazi! En itt nem kapok, majd a neten talán valahol.... Mindjárt itt a hétvége; remelem lesz idod kipróbálni! Puszillak, Torma :)

Fahéj

Nagyon ott van! Istenemre, kipróbálom! :) Okos ötlet ez a kisadagozás, én is így teszek majd. A konyhám nekem is egyszemélyes, úgyhogy nekem is ügyeskednem kell a hellyel. Durumlisztet még sose használtam, de ez változni fog. :) Puszi: Éva Ui: Újabb Ancsás kenyér készült, tök puha lett, juhééé, alakul a kovász projekt! :D

Torma

Szia, most hajnalban megint olvasgatok a kovaszos gyurt tesztarol. Durum liszt is jo, és tk liszttel is gyurtak. Egy amerikai n? savóval gyurja, tojás nélkül és hagyja a konyhapulton erjedni egy éjjel. Mások a tojásos kovászos tésztát is kint hagyják a konyhapulton erjedni; az egyik NAPOKIG! Ennek még utána olvasok, mert én a tojással óvatos vagyok. De mindent összevetve nincsen sok recept... Kellemes kovászos hétvégét!!! P, T:)

Torma

JA, azt meg elfelejtettem mondani, hogy most olvastam egy kovasz összefoglalóban, - amit eddig is gondoltam- ,hogy a kovásznak kell egy pár hónap (!) , hogy igazán meger?södjön!!!

Fahéj

Hát ezt mostmár elhiszem... :)

Csiki Piroska

Csak gratulálni tudok Torma. Ilyent még nem is hallottam, de biztosan kipróbálom. Nagyon ügyes vagy. Puszi: Piroska

Torma

Szia, köszi Piroska! Most olvasok, tanulok errõl is. Jelentkezem, ha többet tudok.....puszi, T:)

Évi néni

Szia Torma! Akkor jól értem, kapjam el? Józsit a h?t?b?l és uccu neki, legyen tészta bel?le? Nekem Józsi fele tk tönköly, fele tk rozslisztb?l van. Vagy készítsek durumból kovászt, és azzal gyúrjak tésztát? Felizgattál. Még egy jó hétig itthon vagyok betegállományba, bármelyik variációt el tudnám készíteni. El?re is köszi a gyors választ. Puszi: Vass

Torma

Na szia; most töröm a fejem...en ugyan nem gyurtam tésztát sötét lisztekkel, de sok helyen eszik mar! En tervezem is, hogy a napokban kiprobalom... Mivel csak fel bögre a kovasz, a tobbi fehér liszt, nem lenne tul sötét/nehez a tészta.... A másik variáció, hogy 1-2 ek aktív Józsit fehér liszttel etetnél egy darabig; így kifehéredne... A durum liszttel mindenképp csinálj egy próbát, az az igazi tészta-liszt! Durum kovasz? Nem tudom, milyen lenne, de mindent meg lehet próbálni...a kovászos gyúrt tészta utan ugy érzem, semmi nem lehetetlen! Miel?bbi gyors gyógyulást, es pihenj is!!! Puszillak, T:)

Évi néni

Szia Torma! Drukkolj nekem légy szíves. Most készítettem el a tésztát, ül a h?t?ben. Józsit kifehérítettem tk. tönkölyliszttel, a többi liszt pedig durum. Mivel egy instant tésztát gondoltam, így tettem bele szárított, darált vargányát, borsot, kakukkfüvet is. Szóval csak f?zni kell és ott van minden benne. Ma ez lesz az ebédem, aztán felteszem. Közép barna szín? lett (gondolom a gomba miatt is, de ez engem nem zavar). Mindenképpen írok, ha bent landolt a pocakomban. Köszi a segítséget. Ja, és Józsit nem használtam másfél hónapja, de azért remélem nem neheztel rám. Csak ott állt a h?t?ben. Most azért újra egymásra találunk. Puszi: Vass

Torma

Ne csináld, most vacsiztam, de ahogy olvasom a tésztádat, megéheztem...gombamániás IS vagyok...;) biztos jó lett! Próbáld ki a hosszabb erjesztés?t is; az még egészségesebb ( mert a hosszabb erjesztés/kelesztés alatt a jótékony bacik még jobbá teszik a szervezetünknek a kelt tésztát!!!) A szín nem érdekes, hanem az íz, meg a sok jó benne! Józsi biztos hálás, dolgozz csak vele! mindenhez lehet használni a kovászt; pl ha szereted a hideg tészta-salátát...láttam egy képet, ahol nagyobb, vékony, rendetlen kockákra voltak vágva a tk lisztes kovászos tészták...irtó jól nézett ki... Ma dobtam fel a NS-ra a tegnap esti kefíres-vadkovászos lángosomat...nincsenek jelz?k, hogy mennyire imádtuk :))) drukkolok.... T:)

Évi néni

Jól csináltad, mert a tészta nagyon jó lett. Egyszer?en betegre ettem magam bel?le. Próbáld ki, nagyon jó. Lehet vinni mindenfelé és csak meg kell f?zni. benne van minden. A hosszú érlelés? azt jelenti, hogy napokig a h?t?ben érleled? Készítettem kovászos grissinit is, úgyhogy mozogni sem tudok, annyit ettem ma. Alig várom a lángos receptjét. Józsi jól dolgozott ennyi kihagyás után is. Szép hétvégét!. Puszi: Vass

Torma

Tudtam, hogy jó lesz; örülök, hogy megcsináltad! Igen, a hosszu erjesztés? az, ha 1, vagy több napig hagyod a meggyúrt tésztát erjedni...az enyém nem puffadt fel ( talán egy kicsit, mert én h?t?be tettem), de néhányan kint hagyták a pulton....én nem mertem a tojás miatt, pedig lehet, hogy lehetne....szerinted????...Van mit tanulni! Én tegnap este vettem ki Rozskát és a drága Janimat....jól felkevertem ?ket, felmelegedtek reggelre, most megetettem, megint jó er?teljesen átkavartam ?ket....még nem döntöttem el, hogy melyikkel fogok dolgozni...de valószín? megint a kedvenc lesz....:))) Fecoval kétszer is dolgoztam a héten, úgyhogy ? tele hassal pöffeszkedik a h?t?ben :)

pussycat

Szia Tormuci! Most fejeztuk be az ebedet, a "Tormi" kovaszommal kiszitett turos tesztat. Hat mit mondjak, egesz ido alatt amig ettem, azt mondogattam, hogy "ez tenyleg nagyon finom". Megmondom oszinten, hogy jobb mint amire szamitottam. Nyeltuk is a Papaval, -mint a kacsa a nokedlit-:) Mivel a Tormi kovaszom teljes kiorlesu liszttel van mindig etetve igy a teszta is tk. es feher liszt kevereke. Tegnap meg ket kis bagettet sutottem a kovasszal, tele raktam magokkal, az is nagyon jo lett. Koszonet neked ezert a szenzacios otletedert! Millio puszi erte, Csuki:)))) U.i. Most mar nem felek a kovaszkeszitestol, kivilagosult elottem az egesz:)

Torma

Hat ez szuper Csukkanc!!!! orulok, hogy megszeretted a vadkovaszozast :))) Tegnap kitettem a 3 kovaszomat a gyenge, 20 fokos napra (lefedve persze!), ma megetettem oket, aztan nem birtam ki, megint gyurtam egy tesztat a Jani/tk lisztes kovaszommal, tk liszttel....turo, tejfol, mangold(a kertbol) lesz a tetejen vacsira...talan egy kis parmezan is... :) talan kis lila hagyma is? szeretek rogtonozni! Neked is millio puszi, Tormi :) ui: az en 3 kovaszomnak mar olyan komplex az illatuk, es mindegyiknek mas!!! 8 honaposak :)))

Elaichi

Végre (hosszas várakozás után, valsz. a hideg id?járás miatt?) beindultak a kovászkáim, de egyel?re még várok, hogy meger?södjenek, majd kés?bb próbálkozom a kenyérrel, addigis szorgosan etetgetem ?ket, illetve a "feleslegb?l" ma begyúrtam ezt a tésztát....eddig csak bolti tésztákat kóstoltam, szóval kíváncsi vagyok nagyon. :)

Swampy

Kedves Torma. Hetente 1-2 alkalommal frissítem a kovászom. Az is jó, ha akkor a "fáradt" kovász használom erre a célra? Ízre, illatra nem savanyú. El?re is köszönöm. Mindenképp szeretném kipróbálni ezt a receptet is. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek