Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bazsalikomos kovászos kagylótészta

Bazsalikomos kovászos kagylótészta
Bazsalikomos kovászos kagylótészta
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ki kellett próbálnom az új, recés tésztaformázómat! Ezelőtt egy recés felületű tengeri kagylót használtam a kis tésztakockák pödörintésére. Az sem volt rossz, de ezzel könnyebb. :)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Az eddigi tapasztalatom az, hogy a vadkovászos gyúrt tészta sokkal képlékenyebb, mint a kovász nélküli; különösen, ha tovább hagyjuk kelni a hűtőben. Most, hogy már többször készítettem ilyen tésztát, látom, hogy hosszabb kelesztésnél felpuffad a kis tésztagombóc, amit én átgyúrok nyújtás előtt.

A vízben kifőzéskor is valószínűleg megpuffad kicsit, de a kifőtt tészta finom, selymes, rugós, al dente marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálban összekeverjük, beleöntjük a felvert tojást a csipet sóval, a bazsalikomot, majd hozzáadunk fél bögre aktív vadkovászt és fél dl vizet.
  2. Közepesen kemény tésztát gyúrunk (ha kell, adunk még hozzá egy kis vizet), majd pihentetjük 30 percet, vagy egy éjszakát a hűtőben.
  3. Pihentetés után kisebb darabokra vágjuk, majd 1 cm vastagságú rudakat sodrunk, amelyeket 1 cm-es kis kockákra vagdosunk.
  4. A kis tésztakockákat recés felületen egyenként megpödörintjük (enyhe nyomással a hüvelykujjunkkal balról jobbra pördítjük), egy fürge kis mozdulattal.
  5. Lisztezett tálcára tesszük őket, majd forró, bő, sós vízben kifőzzük (kb. 1-2 perc alatt forrástól számítva).
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 727
elküldve: 1
receptkönyvben: 18
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi tészta, házi gyúrt tészta, zöldfűszeres házi tészta, házi tészta teljes kiőrlésű liszttel, bazsalikomos gyúrt tészta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-04-29 15:19

Felizgattál. Van egy nagyon régi csiga sodorgató készletem, ami a nagypapámé volt. Egyszer már kipróbáltam, de most újra előveszek. Sajnos azon nem lehet ilyen mély bordákat gyártani, mert én nem lennék rest sedergetni, az biztos. Nagyon tetszik a tied. Gratulálok. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-30 03:28

Juj de jo Neked :))) En nagyon nosztalgias lettem mostanara...azon aztan meg jobb podorgetni...Egyebkent a jo, keplekeny tesztaval nagyon konnyu es gyors csinalni.; es en nagyon elveztem is....majdnem egy meditacio... Mar egy adagot ki is szaritottam, annyit termeltem, hogy megenni sem tudtuk azonnal...ez a kis kagylo (12-15mm lesz) konnyen is szarithato! Lisztes/buzadaras talcan csak neha konnyeden megforgatod; nem vesztik el az alakjukat! A lebbencstesztat is konnyu volt szaritani; a tobbit nem...a lanyomnak gyurtam sokat; azokkal kiserleteztem.
Lattad a buzadara kagylotesztamat? Azt a tesztat probald ki; egy alom volt azzal "kagylozni"!!!!P, T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-04-30 15:54

Annyira hihetetlen ez a búzadarás. Persze, hogy kipróbálom. Ha elkészült a tésztasodrón a tésztám, felteszem, értesítelek róla. Szép napot! Üdv: Vass

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-04-23 11:59

Hát micsoda kis csodákat pöndörítettél már megint? :) Tormi, nagyon ügyes vagy, és kitartó és igazi kísérletezőszellem! Csak gratulálni tudok! ...meg ámulni-bámulni... :) F

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-24 03:08

Koszi Fahejjjka :) Nem tudom, az erdeklodes csak visz. Ahogy olvasgatok a neten, ugy bukkanok ra uj dolgokra. Lehet, hogy masnak nem uj, de a napokban talaltam egy videot, ahol az olasz neni (olaszul beszeltek, de a lenyeget megertettem) buzadarabol gyurt tesztat tojas nelkul...Rogton nekiugrottam....fantasztikus finom kis tesztacska kerekedett abbol is! Finomszemcses buzadara kell hozza....a gyurt teszta tojas nelkul is sargas, barsonyosan finom-puha volt (en kozepkemeny tesztakat gyurok, nem kemenyet), a kifott teszta pedig leginkabb a rizstesztahoz hasonlitott..nagyon-selymes, de al dente...Feltettem ide, a napokban kifut! P, Tormi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-04-24 12:37

Fantasztikus vagy! :) Várom azt is. Én is tésztát akarok gyúrni!!! Munkahelyen mért nem lehet? :DD

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-23 00:49

Hát egy-két dologban talán hasonlítunk??? Az biztos, hogy a sóbányászás is érdekel... :D

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Tue, 2013-04-23 13:11

Úgy tűnik :) Hamarosan megjelenik egy új kenyerem, amit a legújabb kemény kovásszal készítettem.
Jut eszembe, milyen kenyereket esznek hagyományosan az ausztrálok?

szép napot, Zilka

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-24 02:58

Izgiiiii, varni fogom!!!
Az ausztralok tobbsege sajnos a hopehely-konnyu feher gepi/bolti kenyeret eszi (ez a legolcsobb, de ez sem olcso), de aki odafigyel az etkezesere, az a sotet, kovaszos kenyereket eszi, mersekkel (ahogy en is). Nagy divat a "brunch" (breakfast and lunch egyutt), ami egy kesoi reggeli; a meno kavehazakban MINDIG a legjobb artizan kenyereket szolgaljak (kezzel keszitett, termeszetes kovaszos). Itt nagyon nagy divat lett a "sourdough", de boltokban ritkan kapni, peksegekben is es draga, meg sokszor hamisitjak is..
Szoval legjobb, amit az ember itthon sut :)))
Legutobb a Melbourne-i Victoria nagypiacon vettunk szuper hazi kenyeret, ami MAJDNEM olyan jo volt, mint amit a draga nagymamam szokott sutni...Vastag heju, foszlos....Persze tudod, hogy az ember itelokepesseget elhuzza a nosztalgia :D
Neked is szep napot; itt ragyog!!! Fecot kitettem az arnyekba etetes utan, mert kint melegebb van, mint bent. Par napja mind a harom kovaszom kint volt 1 napig. Szuper jo az illatuk; most mar igazan komplex....T

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-04-24 19:00

Akkor úgy tűnik, az északi népek kivételével mindenhol picit szomorú a helyzet...van a csomagolt kockakenyér, a felfújt fehér, meg a méregdrága kovászosak a pékségekben, amit sajna kevesen vehetnek meg. De örömmel látom, hogy egyre többen lázadnak, és maguk sütnek. Éljen a forradalom!
Én ma készítek egy tőled tanult kefíres kovászt, és azzal tervezem elkészíteni a kovászos házi tésztát. (bevallom, még csak 1x próbáltam házi tésztát csinálni...de ezt is miért!? Pedig olyan egyszerű, és milyen finom! Sajna van a munkahelyem közelében egy olasz tésztabolt, ahol frissen lehet venni...így mindig a könnyebbik utat választom)
üdv,
Zilka

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-04-25 01:35

Jó ötlet Zilka! Biztos szuper-selymes tésztát kapsz majd! Az ízesített tésztákat is nagyon szeretem...bazsalikom, petrezselyem a tk liszttel....vagy kurkuma chilivel ( a pöttyös pappardelle tésztám receptje) igen feldobja az ízeket és persze a sok extra jó dolog benne a vitaminok, rostok....én kettőnknek 2 bögre lisztből 2 tojással gyúrok ( vagy a kovászos verziót); pont kéz alá áll, kis gombóc, nagyon könnyen fényesre lehet gyúrni! A nyújtás se nagy szám; néhányszor csinálod, nyújtófával még egyszerűbb...
Kefírkovászt langyos helyen indítsd, különben csak "szédeleg" napokig...sok sikert, T:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-23 00:47

Jo volt hasznalni ezt a szót, mert mikor mondanám? Mivel ugye nem pödörintem a bajuszomat...:DDD

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-04-22 11:43

Koszi Eva-Anyoca :) Ez csak egy 10x5 cm-es bordazott feluletu kis fa lapocska....Talan piacokon a tesztas neniket kellene megkerdezni?
Orulok, hogy szep az ido es megjott a jokedved!Kellemes kerteszkedest, udv, T:)
Milyen lisztbol van a kovaszod?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-04-22 10:46

Kedves Torma!

Csodálatos, és biztos finom is, mentem, gyorsan! :D

Honnan veszek én ilyen formát?
A kovász már rendben van...:)
Végre itt a tavasz, végre ültettünk a kertbe,...és van napsütés, és van jókedvem is!:D
Éva-Anyóca

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-04-22 21:07

Én szoktam látni piacokon ott, ahol nyújtófát, kosrakat, efféléket árulnak.
üdv, Zilka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-04-23 08:47

Kedves ZilkaZil!

Köszönöm szépen, megnézem, valószínű, hogy nálunk is lesz, igaz, tényleg,...csak sokszor elmegy sok árus mellett az ember , de az végül is nem a csigatészta készítő, a levesbe?
Ez a képen itt nem nagyobb?
Mert csigatésztásom az van, de azt kicsinek találtam, az direkt levesbe való tésztához való tekergetési nagyságú. :)
Lehet, hogy ezzel a tésztával másként fog reagálni, azaz nagyobb lesz, - nagyobb, mint a sima liszt-tojás keveréktől.:)
Köszönöm szépen a segítséget, szétnézek újra.:)
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-23 11:03

Mekkora a csigakeszitod, Eva-Anyoca? Nem kell nagy, az en fa lapom 5x10cm-es. Kisebb is eleg, mert ez a teszta 1x1 cm-es kockakbol vannak podorintve...persze, ez nagyobb, mint a csigateszta. Az levesbetet, ez nem; esetleg ragulevesbe jo lenne :))) Csak kisse dagadnak meg a tesztak...Ki kell probalni, te mit szeretsz? Minden jot, T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-04-23 12:46

Kedves Torma!

Köszi, akkor nem kell vennem, mert ekkora az enyém is!!! :D

Nagyobbat...hmm, na majd meglátjuk, hogy meddig pöndörgetem-tekergetem, és melyik tetszik, melyik válik be a családnak, végül is lehet kicsit nagyobb is mint 1 x 1, meg lehet ekkora is, szerintem a tészta is befolyásoló, hogy milyen. :)
Csúcs ötleteid vannak, csak győzzük kapkodni a fejünket és aztán megvalósítani..:D
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-24 03:23

Aranyos vagy es erezni, hogy tele pozitiv energiaval! Jot tett a meleg ido, a napocska a kedelyednek :) Persze, olyanra csinald a tesztat, amilyet gondolsz!...Ez nekem bejott, mert az 1x1 cm-es kis kocka pont a huvelykujj ala fer es igen konnyu oket pondoriteni; igen gyorsan megy. Eleinte nezegettem, hogy tegyem fel a kockakat, hogy minel szebbek legyenek a kagylok, de mindegy, mert minel konnyedebben csinaltam, annal szebbek lettek, es valtozatosak!
>>>Bal kezben a tesztaformazo, kicsit megemelve (mint egy csuzda), jobb kezzel ugy tesszuk ra a tesztakockat, hogy a huvelykujjunk is egy kicsit ferden legyen a teszta felett. Ahogy ratesszuk, mar podorintjuk is balrol-jobbra, kis nyomassal, ami bekunkoritja.... Nem kell sokat gyakorolni es utana mar gyors a keszites es elvezetes! Lehet, hogy a lanykadnak is tetszene, vagy a fiadnak? Olyan, mint a gyurmazas... Sok sikert, kellemes idovel, zoldseges fozocskevel, udv, T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-04-24 07:40

Kedves Torma!
Köszönöm a kedves szavaid.:D

Igen, nagyon jót tett a nap, tényleg én is érzem... :)
A suli eredményeknek is remélem, hogy jót tesznek, hogy amiatt se kelljen izgulni, a héten, lehet már ma jön meg a felvételi eredmény a lánynak, kicsit ( nagyon!!!), izgulunk miatta...:)
Aztán meg a fiam érettségizik, valahogy vele izgulunk, előtte a ballagás és az a körüli eszem-iszom már nem is oly nagy dolog,.......de utána az érettségi, olyan érzésem van, hogy én megyek,...pedig nem, a fiam, és ez rosszabb, nagyon izgulok!!!!!!!! :)
De végre elültettünk a kertbe,aminek már rég benne kellett volna lenni magoknak, - és amilyen csodás 25 fokos meleg van, nemsokára jöhet a többi : paprika és paradicsom palántázás, meg a tökfélék ültetése,...úgyhogy nem unatkozunk. :D

Ehhez a tésztagyártása, már csak laza levezető gyakorlat lesz....remélem.:)

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

566
finomliszt 1 bögre
teljes kiőrlésű liszt 0.5 bögre
kovász 12.5 dkg
tojás 1 db
víz 100 ml
bazsalikom 3 ek
napraforgó olaj 1 teáskanál
1 csipet