Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi tészta - szélesmetélt

Házi tészta - szélesmetélt
Házi tészta - szélesmetélt
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig üzletekben vásároltuk a tésztát, de úgy érzem, hogy mára már konkurálhatunk velük a házitészta-gyűjteményünkkel. :)

A szélesmetélt az első darabja a kollekciónak, mivel nekünk ő legeslegnagyobb kedvenc. Sokféle étellel tudjuk kombinálni, akár expressz ételekhez is csak előveszünk a hűtőből egy dobozzal (persze előtte kiszárítjuk).

Ez a tészta kissé rusztikus, mivel minden fázist kézzel készítettem (gyúrás, nyújtás, darabolás), ennek is megvan a maga feelingje. :) Természetesen géppel is elkészíthető, akkor szabályosabb lesz a tészta és gyorsabban kivitelezhető.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Különböző házi szószokkal (akár húsmentes is) remekül passzol. Vagy csak egyszerű tojásos, tejfölös-túrós, grízes, mákos, stb. tésztaként is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott tojásokat felütjük, alaposan elkeverjük a sóval. A lisztet kimérjük, és odakészítem a hideg vizet, ha szükséges a tészta összeállításához.
  2. Egy nagyobb edénybe vagy gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk. A tojás folyamatos adagolásával összedolgozzuk, gyúrjuk a tésztát. Közben, ha szükséges, akkor pici vízzel lazítunk.
  3. Amikor már teljesen sima a tészta (nincsenek benne csomók), és elválik a gyúródeszkától vagy az edény falától, akkor gombócot formázunk belőle, melyet nedves konyharuhával szorosan lefedünk (vagy kevés zsiradékkal vagy olajjal bekenjük, és nedves konyharuhával befedjük). Ezután a tésztát hűvös helyen minimum fél órát pihentetjük.
  4. Lisztezett gyúródeszkára tesszük a gombócot, picit a tetejét is lisztezzük, majd egyenletes vastagságúra (kb. 2 mm) nyújtjuk a tésztát. Közben többször átforgatjuk a tésztát egyik oldaláról a másikra. Közben szükség esetén lisztezzük a deszkát vagy a tésztát. Ezt a fázist géppel is lehet végezni.
  5. Utána sodrófára hajtjuk a tésztát, és hosszanti irányban szétvágjuk. Az így kapott téglalap alakú tésztadarabokat pedig 5 mm-es csíkokra vágjuk.
  6. Az így kapott tésztát szükség esetén még picit lisztezzük, alaposan átforgatjuk, majd szétterítve hűvös helyen kiszárítjuk (kb. 1 nap). Utána dobozokba kiadagoljuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig (ez max. néhány nap).
  • elkészítettem: 14 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 733
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tészta házilag, tagliatelle

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

361
finomliszt 50 dkg
tojás 4 db
víz 10 ml
himalája só 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek