Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos almarózsa

Kovászos almarózsa
Kovászos almarózsa
63 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem az almarózsa szép látványát, egyszerű elkészítését, de a leveles tésztát annál kevésbé. Ha már úgyis mindent kovásszal sütök mostanság, gondoltam, semmi nem gátolhat meg, hogy ezt a süteményt is elkészítsem kelt tésztából. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Még szebb a végeredmény, ha rögtön a sütőből kivéve megszórjuk a rózsákat porcukorral.
Ha sütés közben barnulni kezdene az almaszeleteken a héj, de a tészta még nem sült át, borítsunk rájuk egy ív sütőpapírt, így fejezzük be a sütést. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük el a liszteket, a sikért, az édesítőt és a vaníliás cukrot a tejszínnel, majd letakarva hagyjuk állni egy órát.
  2. Keverjük a tésztához a frissen etetett, aktív kovászt, majd pihentessük letakarva 10 percet. Utána dagasszuk ki jó alaposan, majd ismét 10 perc pihenő.
  3. Adjuk a tésztához a tojást és a vajat, dagasszuk újra, míg egynemű, de lágy, puha tésztát nem kapunk, majd pihentessük újabb 10 percet.
  4. Lisztezett deszkán mozgassuk át a tésztát, majd formázzunk belőle gombócot, és enyhén körbelisztezve tegyük lefedhető kelesztőtálba. Hagyjuk duplájára kelni. (1-2 óra)
  5. Vágjuk az almákat félbe, vegyük ki a magházukat, majd szeleteljük őket fel kb. 2 mm vastagon. Forró citromos-édesítős vízben főzzük őket 1-2 percig, csak hogy éppen egy kicsit puhuljanak, de ne főjenek szét. Szűrjük le őket, és hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és tegyünk a sütő aljába egy üres edényt.
  7. Hajtogassuk át a tésztát, azaz nyúljunk alá, húzzuk fel egy darabját alulról középre, enyhén nyomjuk le. Fogjuk meg alul kicsit arrébb, mint az előbb, ezt is húzzuk fel. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztéseket alulra. Ezután ismét kelesszük úgy fél órát.
  8. Vegyük ki a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Szórjuk meg édesítővel és fahéjjal úgy, hogy a rövidebbik oldalak mentén 1-1 ujjnyi terület szabadon maradjon. Vágjuk fel a hosszabb oldal mentén 6 db, 2-3 ujjnyi csíkra.
  9. Minden csíkra helyezzünk almaszeleteket úgy, hogy az íves oldaluk lelógjon a tésztáról, az egyenes végük pedig a tésztacsík közepéig érjen be. Fedjék egymást úgy, hogy egy almaszelet kb. felénél kezdődjön a következő. A tésztacsík alsó része, valamint a két vége, ahol már nincs fahéj, maradjon szabadon.
  10. Az alma nélküli alsó részt hajtsuk a felsőre, mintegy körbezárva az almákat. Tekerjük fel a tésztacsíkot az almákkal együtt, végül a tészta fahéj nélküli végét hajtsuk be az így elkészült "rózsa" alá, és finoman nyomjuk oda. Helyezzünk 1-1 tésztarózsát 1-1, bevizezett, sütőpapírral kibélelt muffinformába. Hagyjuk még kelni 20-30 percig.
  11. Spricceljük le a rózsákat alaposan vízzel, majd öntsünk a sütő aljában lévő edénybe 1-2 deci forró vizet, és toljuk be a tésztát a sütőbe. Süssük 30-40 percig, míg szépen megemelkedik, átsül. Hagyjuk őket rácson kihűlni.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 521
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

almarózsa kelt tésztából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

267
kovász 75 g
rétesliszt 150 g
teljes kiőrlésű liszt 65 g
főzőtejszín 100 ml
édesítőszer 40 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
vaj 25 g
sikér 25 g
alma 350 g
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 10 g