Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koupepia

Koupepia
Koupepia
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre kinőttek a szőlőlevelek! Igen, igen ez a dolma, dolmadakia (töltike) a ciprusi dialektuson. A tavaszi fő kedvenc, nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna. Még másnap, hidegen is (talán még finomabb) tálalhatjuk, előételként.

Természetesen permetezés előtt szedjük le a világoszöld, közepes-nagyobb leveleket.

A görög meze egyik elmaradhatatlan fogása, kissé időigényes, a végeredmény azonban megéri.

A vegán változatnál (ez a krétai dolma) egyszerűen hagyjuk ki a darált húst, és helyettesítsük a reszelő nagy fokán reszelt 2-3 cukkinivel és egy nagyobb krumplival, és friss kaporral is ízesítsük.

A cukkini virágokat ugyanígy lehet tölteni, folyt. köv.:))

hozzávalók / 6 adag

  • 70-80 db szőlőlevél
  • 650 g darált hús (lehet vegyesen marha és disznó)
  • 3/4 csésze rizs
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1 csésze reszelt paradicsom (3-4 paradicsom)
  • 2 reszelt közepes hagyma
  • 1 citrom leve
  • 1/2 cs apróra vágott petrezselyem
  • szárított menta
  • só, bors, köménymagpor

ajánlat

Meleg vagy hideg előételként szokták tálalni, de könnyű ebédnek vagy vacsorára egy kis joghurttal, citrommal egyedül is megállja a helyét.

A képen az elvágott koupepiaknál az alsó kettő vegán, a felső darált húsos.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, a darált húst, ezt fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, párat rottyantunk rajta, majd beletesszük a petrezselymet, a rizst, a citromlevet, a fűszereket, jól összekeverjük, lehúzzuk a tűzről, és befedve kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A szőlőleveleket jól megmossuk, ha kis szár maradt rajtuk, azt éles kis késsel levágjuk, és egy nagy lábasban forró vízbe tesszük őket 2-3 percre, hogy kissé megpuhuljanak. Lyukas kanállal szedjük ki, egy hideg vízzel teli tálba (így nem fognak összeragadni).
  3. Egy lapos tálra teszünk egy szőlőlevelet, a fényes oldalával alulra, az eres oldala néz felénk, és az aljára teszünk hosszában egy kiskanálnyi tölteléket (ne ijedjünk meg, ha kevésnek tűnik, a rizs megdagad), és az aljánál a két szélét felfelé ráhajtjuk a töltelékre, majd a levél jobb és bal oldalát hajtjuk rá, ezután alulról kezdve felcsavarjuk.
  4. Ha már megtöltöttük az összes levelet (érdemes az anyu segítségét kérni, gyorsabban megy), egy nagyobb lábas alját befedjük néhány kimaradt vagy elszakadt levéllel, és erre körkörösen helyezzük a töltikéket. Kb. 2-3 sor lesz, attól függ, hogy mekkora a lábasunk.
  5. A lábasban a töltikékre öntünk egy kis vizet (aki akarja, lehet ízesíteni egy leveskockával, egy kis citrommal, paradicsommal), éppen hogy betakarja őket, és egy fordított lapostányért helyezünk a tetejükre, középre, a lábast befedjük.
  6. Forrás után azonnal közepesre állítjuk a tűzhelyünket, és kb. 40-45 percig főzzük.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 909
elküldve: 6
receptkönyvben: 124
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból, maradék rizsből és tésztából
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

dolma, dolmades, dolmadakia, görög töltike, töltött szőlőlevél

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-06-11 20:09

Szia Eva! Nyari kaja, bar mi a szololevelbol jol betankolunk telre is, a melyhutoben semmi baja nincs, meg a supermarketben is lehet kapni jo dragan. Falun, ha jartok, ahol van szolos, a gazda ugyis a szolot nezi, nem a levelet...:) Mi is igy szoktuk csinalni, bar van ket szolotokem. Mangoldba is lehet oket tekerni, olyat meg nem csinaltam.Udv:Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-06-05 20:17

de guszta finomság, sajnálom, hogy nincs szőlőlevelem, még a családban sem senkinek nincs olyan udvara, kertje.......pedig ezért a finomságért,..hmm..nyami :)
hátha egyszer , mégis lenne, menteni fogom Éva-Anyóca