Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kosher narancs cake

Kosher narancs cake
Kosher narancs cake
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Judafestre kerestem recepteket, és mivel a közel-keleti konyha nagyon közel áll a ciprusi ízvilághoz, és a süti elkészítése nagyon egyszerű volt, erre a receptre esett a választásom. A süti íze nem foglalható szavakba... puha, édes, nagyon narancsos, és mivel tej, liszt nincs benne, az állaga nedves és pillekönnyű. Semmiféle zsiradék nem kell bele, és természetesen glutén-, s laktózmentes. 

hozzávalók / 6 adag

  • 2 nagy vagy 3 közepes narancs
  • 6 tojás
  • 250 g darált mandula
  • 250 g cukor
  • 1 púpos tk sütőpor
  • porcukor és narancsreszelék a díszítéshez

ajánlat

Ha a tojásokat érett banánnal helyettesítjük, a vegán életstílusba is beillik. Délutánra ajánlom, egy finom presszókávéhoz :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Jól súroljuk le a narancsokat, majd egy kis lábosban annyi vízben, ami ellepi, főzzük 2 órán át (ha van mikrónk, egy zárt dobozban a legfelső fokozaton 8 percig mikrózzuk, néhány perc után átfordítva).
  2. Ha megfőttek a narancsok, hűlni hagyjuk őket, a levét kiöntjük, aztán a narancsokat kettévágva kiszedjük a magokat.
  3. Egy nagyobb keverőtálban a darált mandulát összekeverjük a cukorral és a sütőporral.
  4. A mixerben összeturmixoljuk a narancsokat a tojásokkal, és ha már egynemű, krémes, hozzáadjuk a száraz anyagokhoz.
  5. Egy kerek tortaformát kibélelünk vizezett sütőpapírral.
  6. Előmelegített sütőben, 175 fokon sütjük 1 órán keresztül, a formában hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 102
elküldve: 2
receptkönyvben: 113
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

receptverseny: Judafest receptverseny
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tejmentes
konyha: zsidó
elkészítési idő: 120 perc felett
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

közel-keleti narancstorta, gluténmentes narancstorta, tejmentes narancstorta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2016-06-08 13:31

Szia Éva! Nagyon tetszik a recept, szívesen kipróbálnám. Egy kérdésem van: a narancsok héját is mind beletetted? Nem lett keserű tőle? Zsuzsa.

sedo78
sedo78 Wed, 2017-01-25 12:35

Szia! Gondolom, már megsütötted! :-D Én is, de iszonyat keserű lett a narancs héjától, pedig bő 2 óráig főztem és kifejezetten jó minőségű narancsot. :-( Így ment a kukába az egész. Az érződik, hogy héj nélkül finom lenne és jó az állaga is. Talán megpróbálom egyszer héj nélkül is... Csak azért írtam, ha esetleg mégsem sütötted volna még meg...! :-D

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2017-01-25 12:51

Köszönöm az információdat. Nem sütöttem meg, mert féltem a narancshéjtól, lekvárnál jártam már így, főzéssel együtt keserű volt. Lehet, hogy megpróbálom héj nélkül, akkor beszámolok róla. Mégegyszer köszönöm a kedvességedet. zsuzsa.

sedo78
sedo78 Wed, 2017-02-08 15:43

Szia! Régóta készülök írni... nekifogtam újra, most meghámozva a narancsokat főzés után. Volt egy furcsa megérzésem, emiatt megkóstoltam a narancsokat. Sajnos a főzéstől ugyanolyan keserűek lettek. :-( Kidobtam és "nyers" narancsot használtam. Igyekeztem minnél több hártyát eltávolítani róluk. Így a tészta látványosan hígabb lett, ezért tettem bele két púpos ek lisztet. A süti állaga épp olyan lett, mint az első keserű verziójé! :-) Csak most finom! Sajnos túl sokáig nem áll el, vélhetően a magas nedvességtartalom miatt, de valóban kellemes sütemény! :-) Üdv!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2017-02-14 15:19

Elkészült a süti. főzetlen naranccsal. Finom, de egyáltalán nem érezni benne a narancs ízét. Mintha kifelejtettem volna belőle.Egyébként egy kellemes mandulás süti. Gondoltam, hogy délután csinálok egy kis narancs öntetet hozzá, hogy ellensúlyozzam a csalódásomat. Szia Zsuzsa.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2017-02-15 09:36

Kedves Zsuzsa, latom, megszenvedtel ezzel a sutivel, nem tudom, mi lehet a narancsokkal, regota gondolkozom rajta. Talan lattad mar, hogy en Cipruson elek, a kertemben negy kulonbozo fajta narancsfa van, mint a mi almanknak, a narancsnak is nagyon sok fajtaja van. Amit a boltokban lehet kapni, nagyon koran, szinte keseruen savanyuan, eretlenul leszedik es beviaszozzak, hogy nagyon sokaig el lehessen tarolni, amig el nem adjak. Az en narancsfaim nincsenek bepermetezve sem, ugyhogy nagyon friss narancsbol csinalom ezt a sutit, hejastol, ugy ahogy a receptben irtam. A narancs februarban, marciusban erik be, akkor finom, edes, teljes narancsossagaban elvezheto. Talan azzal tudok segiteni, hogy amennyire frisset tudsz venni, az lenne a legjobb, persze mikor ideje van...Ahol a szara van, ott kisse zoldesnek kell lennie. Sajnalom, hogy nem lett narancsos, szerintem ezert...masra nem tudok gondolni, mert ha a sutiben ket egesz narancs benne van, akkor hogy a csudaban nincs narancs ize...persze ez nem a te hibad, kuldjek friss narancsot a farol? :):):) Udvozlettel; Eva

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2017-02-15 15:21

Kedves Éva! Az bizony jó lenne!. Cipruson nem ettem narancsot, de Olaszországban sokszor és sokat. Mintha nem is ugyanaz a gyümölcs lenne, mint amit itt árulnak. Valószínüleg ez okozza a különbséget. De amint írtam, csináltam hozzá narancsöntetet, és így megvolt a narancsíz, mert a süti egyébként nagyon finom, az állaga is, és az íze is. Egyébként hetek óta próbálok venni olyan narancsot, amit nem kezeltek, hogy süteménybe való narancshéjra szert tegyek, de ártól függetlenül sehol nem találok. Ennyit a narancsról. Köszönöm kedves írásodat, nagyon jól esett, hogy foglalkoztál vele. Üdvözlettel Zsuzsa.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2017-02-08 16:16

Köszönöm a újabb információkat. Most már intrukcióid alapján tényleg meg fogom sütni, és megírom, hogy sikerült. Szia Zsuzsa

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2016-06-08 20:20

Szia Zsuza, beletettem a narancsok hejat is, nem lett keseru, szerintem azert kell megfozni, hogy ne legyen keseru. Az ize nagyon finom, nagyon narancsos... udv;Eva

witch
witch / witch Fri, 2013-05-31 19:00

Kedves Eva!
Valahol mar olvastam ezt a receptet, de hihetetlennek tunt, hogy
a narancsokat meg kell fozni es raadasul hejastol. Igy viszont
mar, ha ugy jon ki a lepes, el merem kesziteni. Biztosan nagyon
finom lehet. Koszi, hogy elkeszitetted es megosztottad!
udv:witch

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2013-05-31 19:38

Szia, kedves witch, aki nem is witch...nagyon szivesen, eloszor en is megijedtem a ketoras narancsfozestol, aztan gyorsan megmikroztam, 8 perc alatt mar jo puha lesz. Gondoltam, ki kene probalni citrommal is, biztos jo lehet, a citrommaniakus csaladomra gondolva :) Szep hetveget kivanok; Eva

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2013-05-29 16:16

Drága Eva, nagyon finomnak néz ki ez a süti, biztosan kipróbálom! Remek recepteket raksz fel, és ha mind kipróbálom, félek, hogy elhízom!!! Pedig most fogyóznom kell (búcsú után :D), de ettől csak nem hízom meg, ugye? :D
Puszi, Szivi

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-05-30 07:59

Szia, Szivi, remelem jo volt a bucsu, fogyozni meg nem kell..:) En csak etelt szoktam cserelni, ha mar szorit a szoknya :) Ugy kulonben, en hetente ketszer legalabb csak vega kajat fozok, de a cake talan belefer. Kulonben nem tudom, a cake-re talan nincs magyar megfelelo, ez a fajta suti, amit angolul coffee cake-nek hivnak, a delutani kavezashoz, teazashoz. A mandulat ki lehet cserelni dioval, az ugyis van otthon, a cukrot meg xilittel vagy canderellel, aztan szuperdietas lesz. Irtam e-mailt, nem kaptad meg ? Puszi: Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-05-30 09:38

Szia, a raklikkelessel nem ment, ugy latszik, majd irok a "rendes" e-maillel este.. pusz-pusz. Eva