Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolozsvári szalonnás sertéspörkölt

Kolozsvári szalonnás sertéspörkölt
Kolozsvári szalonnás sertéspörkölt
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pörköltet mindenki ismeri. Nagyon finom étel, és nincs olyan ember a földön, aki nem szeretné. Remélem, ez a fajta is elnyeri a tetszéseteket.

hozzávalók / 6 adag

Pörkölt

Köménymagos főtt burgonya

ajánlat

Ha szeretjük a borokat, akkor a fehér- (száraz, félszáraz, testes, erős) és természetes száraz vörösborokat ajánlom az ételhez. Valamint, ha az ételhez is használtunk bort, akkor abból a fajtából ajánljunk a vendégnek külön fogyasztásra is.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pörkölt

  1. A hagymát apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát meghámozzuk, majd felkockázzuk őket, de előtte a paprikából eltávolítjuk a magokat, "kicsumázzuk". A combot körülbelül 2x2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, és cikkelyekre vagdossuk, és egy arra alkalmas edényben hideg vízzel "ellepve" félrerakjuk. A fűszereket külön előre kikészítjük. (Én szeretem előre ezt is letudni, és maximum pótolom a végén, ha kevés lenne.)
  2. Kevés zsiradékon a hagymát 5 perc alatt üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a szalonnát, és azt is 5 perc alatt kicsit megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, valamint a fűszereket (babérlevél, kakukkfű, majoranna, só, bors, pirospaprika, gulyáskrém (én csemegét használtam, és pluszban adtam az alaphoz egy kávéskanál erős pistát), őrölt kömény, citromlé), és ezekből egy jó lecsós pörköltalapot készítünk 20 perc alatt.
  3. Amikor látjuk, hogy kezd egy kissé szétfőni, akkor jó az alap, és 20 perc alatt biztos sikerül, mert az idő lerövidítése érdekében hámoztuk meg a zöldségeket. Tehát, ha kész az alap, akkor beletesszük a húst. Első 10-15 percben forgatjuk, hogy egy picit megkapja, amitől pörkölt a pörkölt, majd enged annyi levet, hogy fedő alatt 45 perc alatt készre főjön. Persze ez változhat a hús jellegétől. Én szerencsére fiatal sertéscombot kaptam. A végén még pótolhatjuk a fűszereket, és engedhetjük elfőni a levét, ha nem elég sűrű a pörköltszaftunk.

Köménymagos főtt burgonya

  1. Az előre felcikkelyezett burgonyát sós, köménymagos vízben megfőzzük forrástól számítva 10-15 perc alatt, de figyeljük a burgonyát, az a biztos.

Tálalás

  1. Savanyúságnak almapaprikát és csemegeuborkát ajánlok. Díszítésként megszórhatjuk a kitálalt ételt majorannával és pirospaprikával, valamint én egy babérlevelet is tettem a pörkölt tetejére, amint a képen is látható.:-)
  2. Jó étvágyat az ételhez!
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 587
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Hardex

Mióta szakács: 2015.03.04.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pörkölt sertéscomból, burgonyás pörkölt

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

551
sertéscomb 1 kg
kolozsvári szalonna 10 dkg
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
paradicsom 3 közepes db
paprika 3 közepes db
vöröshagyma 2 nagy db
majoranna 3 kk
kakukkfű 3 kk
babérlevél 3 db
1 tk
bors 3 kk
gulyáskrém 1 ek
citromlé 1 teáskanál
burgonya 1 kg
2 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál