Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kockás burgonyás kenyér

Kockás burgonyás kenyér
Kockás burgonyás kenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első kenyerem burgonyás kenyér volt, amit nagyon régen, kényszerből sütöttem. Nem éppen kiállításra való darab volt, de kenyér volt. Akkor még kézzel dagasztottam, úgy is éppen olyan jó, csak többet kell dolgozni vele. A többszöri kenyérkészítés hozta meg a várt színt, formát. Eleinte hosszúkás, magasfalú sütőedényben sütöttem, mivel nem mindig lett elég magas. Most már mindent úgy "gondolom formán" teszek bele, mivel szemre tudom, mennyi a jó mennyiség és már nem kell félnem, hogy "laposkenyér" lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindazoknak ajánlom, akik szeretik tudni, hogy mit esznek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és a 4 dl vízben só nélkül megfőzzük. Legjobb a sárga színű, mert az jól szétfő, de bármilyen krumplit használhatunk, ami éppen van otthon. Pürésítjük, én botmixert használtam hozzá.
  2. Először ezt öntjük a kenyérsütőgépbe, majd pedig a sikérrel összekevert lisztet. (Ha nem kenyérsütőt használunk, a lisztbe mélyedést készítünk, abba tesszük a többi hozzávalót, de előbb az élesztőt kevés langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk. Bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk, jó duplájára. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a dagasztógépben kelesztett tésztával.)
  3. A halom szélére szórjuk a sót, majd a cukrot. Kis mélyedést készítünk a halom közepébe, ebbe morzsoljuk az élesztőt. Dagasztó programon dagasztjuk, közben ha kell, pótoljuk langyos vízzel a nedvességet, mivel a krumpli nedvességtartalma változó, így nem lehet pontosan meghatározni a szükséges vízmennyiséget, valamint a főzés közben elpárolgást sem tudjuk kiszámítani.
  4. Mikor megkelt, kiöntjük deszkára és jól átdolgozzuk, kerek cipóvá formáljuk, majd hagyjuk megint kelni. A sütőt légkeveréssel 200 fokra melegítjük. Sütőlapra helyezzük a cipót és vizes késsel "bekockázzuk", majd vízzel az egészet lekenjük. Nem baj, ha a sütőlapon lesz némi víz a kenéstől.
  5. A sütőlapra sütőpapírt, vagy szilikon lapot érdemes tenni, de ha nincs egyik sem kéznél, kicsit hintsük meg liszttel a sütőlapot.
  6. Bő fél órát sütjük, majd ha már szépen kezd színesedni kivesszük, és újra átkenjük vízzel a kenyeret, visszatesszük a sütőbe még 10-15 percre, de már csak 180 fokon sütjük tovább. Ha megsült, rácsra helyezzük és hagyjuk hűlni. (A rács alá én teszek négyrét hajtott konyharuhát, ami a gőzt felszívja és változtatom a rács helyét, mindig hűvös részre húzogatva.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 756
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

pezo

Mióta szakács: 2009.12.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi kenyér, krumplis kenyér, burgonyás kockás kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pezo
pezo / Pezo Thu, 2014-09-18 15:34

Kedves Konyhatündér!
Nagyon örülök a sikerélményedhez, további jó sütés-főzést kívánok! :)
pezo / Gyöngyi

692
burgonya 20 dkg
finomliszt 70 dkg
1 ek
cukor 1 csapott ek
sikér 1 tk
élesztő 4 dkg
víz 5 dl