Nosalty Logó

Kockás burgonyás kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
pezo
Kockás burgonyás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 692 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2764 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 189 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1486.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    247 mg
  • Nátrium
    1080 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    182.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 692 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5945.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    4320 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    578.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    729.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 2764 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    295 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 189 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és a 4 dl vízben só nélkül megfőzzük. Legjobb a sárga színű, mert az jól szétfő, de bármilyen krumplit használhatunk, ami éppen van otthon. Pürésítjük, én botmixert használtam hozzá.
  2. Először ezt öntjük a kenyérsütőgépbe, majd pedig a sikérrel összekevert lisztet. (Ha nem kenyérsütőt használunk, a lisztbe mélyedést készítünk, abba tesszük a többi hozzávalót, de előbb az élesztőt kevés langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk. Bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk, jó duplájára. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a dagasztógépben kelesztett tésztával.)
  3. A halom szélére szórjuk a sót, majd a cukrot. Kis mélyedést készítünk a halom közepébe, ebbe morzsoljuk az élesztőt. Dagasztó programon dagasztjuk, közben ha kell, pótoljuk langyos vízzel a nedvességet, mivel a krumpli nedvességtartalma változó, így nem lehet pontosan meghatározni a szükséges vízmennyiséget, valamint a főzés közben elpárolgást sem tudjuk kiszámítani.
  4. Mikor megkelt, kiöntjük deszkára és jól átdolgozzuk, kerek cipóvá formáljuk, majd hagyjuk megint kelni. A sütőt légkeveréssel 200 fokra melegítjük. Sütőlapra helyezzük a cipót és vizes késsel "bekockázzuk", majd vízzel az egészet lekenjük. Nem baj, ha a sütőlapon lesz némi víz a kenéstől.
  5. A sütőlapra sütőpapírt, vagy szilikon lapot érdemes tenni, de ha nincs egyik sem kéznél, kicsit hintsük meg liszttel a sütőlapot.
  6. Bő fél órát sütjük, majd ha már szépen kezd színesedni kivesszük, és újra átkenjük vízzel a kenyeret, visszatesszük a sütőbe még 10-15 percre, de már csak 180 fokon sütjük tovább. Ha megsült, rácsra helyezzük és hagyjuk hűlni. (A rács alá én teszek négyrét hajtott konyharuhát, ami a gőzt felszívja és változtatom a rács helyét, mindig hűvös részre húzogatva.)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1940
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 18.

Ajánló

Mindazoknak ajánlom, akik szeretik tudni, hogy mit esznek.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Első kenyerem burgonyás kenyér volt, amit nagyon régen, kényszerből sütöttem. Nem éppen kiállításra való darab volt, de kenyér volt. Akkor még kézzel dagasztottam, úgy is éppen olyan jó, csak többet kell dolgozni vele. A többszöri kenyérkészítés hozta meg a várt színt, formát. Eleinte hosszúkás, magasfalú sütőedényben sütöttem, mivel nem mindig lett elég magas. Most már mindent úgy "gondolom formán" teszek bele, mivel szemre tudom, mennyi a jó mennyiség és már nem kell félnem, hogy "laposkenyér" lesz.

Hozzászólások

Konyhatündér.2013

Fantasztikus kenyér lett! Még 3 nap múlva is tökéletes! Köszi a receptet, Pezo! :)

pezo

Kedves Konyhatündér! Nagyon örülök a sikerélményedhez, további jó sütés-f?zést kívánok! :) pezo / Gyöngyi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.