r
Nosalty Logó

Keresztanyám remeke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Keresztanyám remeke
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 378 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4556 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 378 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 378 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.3 g

Zsír

  • Összesen
    188.6 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3739.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    657 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    1389 mg
  • Nátrium
    1327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    655.2 g
  • Cukor
    321 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    274.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1769 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    177 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1666 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1203 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 4556 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 378 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Eleinte dolgozhatunk a robotgép dagasztókarjával, később könnyebb kézzel formázni. Mézeskalácshoz hasonló állagú tésztát kapunk.
  2. Egy bő ökölnyi darabot félreteszünk a tésztából, a többit enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, s a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  3. Tetejére kenjük a lekvárt. Mi általában pirosat használunk, de ez ízlés kérdése.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  5. A diót apróra vágjuk, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
  6. A habot vigyázva a lekváros tészta tetejére kenjük, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a félretett tésztát.
  7. Előmelegített sütőben közepes lángon vigyázva sütjük. Ha túl sokáig bennmarad, a tojáshab összeesik!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 443
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 52
  • Össznézettség: 61960
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 02.

Ajánló

A receptben megadott mennyiségek azért ilyen furcsák, mert az eredeti arányokat édesanyám kicsit átdolgozta: a tésztából 3/4 adagot szokott készíteni, mert mi a vékony tésztájú sütiket szeretjük. Az eredetiben 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 4 sárgája és 1 nagy kk szódabikarbóna szerepel, sütőpor pedig egyáltalán nem. Azt használva viszont lazább lesz a tészta. Ezen kívül az eredeti receptben 20-25 (!) dkg cukor kerül a tojáshabba, ami eszméletlen mennyiség, így is elég édes, senkinek nem ajánlom a duplázást! A tepsi mérete változhat, a tésztát mindenesetre kb. 5 mm vastagra nyújtsuk, ha szép, vékony alapot szeretnénk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Keresztanyám remeke
Durcsó 161 recept

Öreganya, 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka (köztük én) és (eddig) 5 ükunoka édes/nagy/déd/ükmamája, no meg rengeteg régi klasszikus finomság szülőanyja 2010. január 21-én lett volna 100 éves! Szinte az egész család összegyűlt Győrben, hogy megemlékezzenek róla, meglátogatták sírját, együtt ebédeltek, majd - immár a leszármazottak keze műveként - asztalra kerültek Dédi süteményei is. Édesanyám az omlós mákos kiflit készítette el. Kevesen hiányoztak, én sajnos köztük voltam, de Angliából sokat gondoltam a csapatra, meg Dédire is. Valamint eltökéltem, hogy a következő napokban megsütöm valamelyik remekét. Le is diktáltattam Anyával egy sereg receptet (csodatorta, hókocka, almás pite, tejfölös pogácsa -nehéz a választás!), melyek közül végül a Keresztanyám remekét választottam, ez ugyanis egyik kedvencem, nehezen tudom abbahagyni, ha egyszer nekiállok... Lelkesen vetettem bele magam a sütésbe, és nagyon szégyellem, hogy mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pontos sütési időről nem kaptam információt, és voltam olyan buta, hogy jó sokáig benttartsam -a gyönyörű, nagy tojáshabom meg persze összeesett. Remélem, ez senkit nem riaszt vissza attól, hogy kipróbálja, mert az íze így is nagyon finom, ha pedig az ember odafigyel, a látvány sem utolsó. Higgyétek el, anyukám (és ugyan nem emlékszem, de gondolom, hogy Öreganya) alkotásaként igazán szépen fest a sütemény! Remélem, legközelebb nekem is úgy sikerül.

Hozzászólások (13)

Törölt felhasználó

A régi sütiknél nem nagyon spóroltak a cukorral. Ezt a receptet én is ?rzöm "Ómama" füzetkéjében. Köszi, hogy te is ?rzöd a régi családi recepteket. Csak tisztelni lehet érte! A süti remek, aki süti evés közben a kalóriákra gondol az nem érdemli a finom sütit! Marika

Durcsó

Kedves Marika, köszönöm a dicséretet, nagyon igyekszem, de láthatóan ez egyel?re még nem sikerül mindig. Lelkesedésem azonban letörhetetlen : ) Bizony, ez a süti nagyon finom, örülök, hogy te is ajánlod! Üdv, Durcs

Törölt felhasználó

A nagyon sokszor elkészített recepteknél is el?fordul mikor már az ember rutinból készít valamit, hogy nem olyan lesz mint amilyennek szeretné. Általában nincs rá magyarázat, hogy miért nem sikerült aznap tökéletesre.Nálunk minden elfogy akkor is ha éppen külalakra nem lesz színjeles a süti. Attól még ehet?! Ne add fel csak próbálkozz! Marika

Durcsó

Nem vagyok a feladós fajta, a konyhában meg f?leg nem! ; ) De köszi a biztatást!

Törölt felhasználó

Nálunk "Reszelt habos linzer" néven szerepel a süti!

Törölt felhasználó

Megsütöttem - elfogyott hamar. Köszi a receptet. További szép napot, szép hétvégét.

Durcsó

Szívesen! Örülülök, hogy kipróbáltad és sikeres volt! Kellemes hetet!

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon jó a recepted, egyszer?en nagyszer?! Ma délután sütöttem, és már alig van pár darab bel?le. Ment a receptkönyvembe. Köszönöm! Legyen szép estéd!

benari

Elkészitettem,nagyon finom.Köszönöm.

Durcsó

Örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen! Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

kicsit elrontottam, hogy a tojásfehérjéhez rögtön hozzáadtam a cukrot, így nem lett tökéletes a hab. mindenesetre rákentem a sütire, ráreszeltem a tésztát és csodák csodája: mennyei lett. külalak hármas, ízélmény csillagos ötös. a tésztája valami mennyei :-) köszönöm a receptet!

regosrozi

Hahó!! Véletlenül találtam rá a receptre, megtetszett, megsütöttem a családnak. Amíg vártam, hogy megsüljön, gondoltam, elolvasom a sztoriját. Rögtön gyanús lett az 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka. Elég vicces volt ráismerni. :) Csók, Rozi

Durcsó

<3 :) Hát ez szuper. Nézz még körül, van ott még, ahonnan ez jött ;) Sok puszi, B

Törölt felhasználó

Megcsináltam, nagyon jó lett, köszi a receptet. :) Annyit változtattam csak, hogy a kinyújtott tésztát megszurkáltam villával és el? sütöttem 10 percig, így a tetejét sem kellett agyon sütni.

Törölt felhasználó

Szia!Azt szeretném megkérdezni, hogy a szódabikarbónát ecetben kell feloldani? Ne haragudj, még kezd? vagyok és ilyenr?l még nem hallottam.Mennyi ecetben? :) Köszi

Durcsó

Kedves Timicu, igen, ecetben kell feloldani, egész piciben, egy csepp ecetben vagy maximum egy kávéskanálnyiban. Ez azért kell, hogy jobban el lehessen keverni a tésztában a szódabikarbónát. Ha majd rácseppented az ecetet, sisteregni és habzani fog, de nem kell megijedni :) Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Kedves Durcs! elnézést, hogy a párbeszédhez szólok, de ez az ecetes feloldás nem hagy nyugodni, ezért leírom: A szódabikarbona vagy süt?por lényege!!! az, hogy nem szabad nedvességgel érintkezzen azt megel?z?en hogy a tésztába keverjük!! fontos, hogy a legutolsó keveréssel jusson be, ugyanis mihelyt nedvességgel érintkezik, beindul a gázbuborékok képz?dése ezzel segítve a légiesebbnek t?n? hatást a tészta alapanyagában. Tehát minden ezzel ellentétes ügyködés kevesebb buborékot, gázt fejleszt, vagyis éppenséggel "elsütjük" a lényegi hatást/felezzük azt!! Tehát míg ecetezünk, kevergetjük és nézegetjük, addig lényegesen elhasználjuk a szódapor erejét!!!! Ezeket az információkat minden szakácstanítás során megtanuljuk és nem hasznos dolog épp ellenkez?leg tenni, mint ahogy a kémia m?ködteti a leghatásosabb módon a folyamatot. Köszönöm a figyelmed! :)

Törölt felhasználó

gratulálok a nagy családhoz.!irigyellek.:)

Bogyó74

Én is el?sütöttem kicsit az alsó lapot, miel?tt rákentem a lekvárt és a habot. A habot el?ször cukor nélkül szoktam felverni félkeményre, majd kanalanként adagolom hozzá a cukrot és így jó kemény lesz a hab és nem esik össze. Bent van a süt?ben, nagyon jó az illata és szép magas a süti! Köszönöm ezt a gyors, egyszer?, de annál jobb receptet! :-)

Törölt felhasználó

Hát ez brutálfinom! Nem gy?zöm sütni, hol lekvárral, máskor meg almával. Köszi nagyon! Kati

márti1218

Szinte ua. mint a Mágnás-diós pite,az egyik kedvencünk.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Itt a zsenge CUKKINI: így maxold ki a most legfinomabb...

A tök és az uborka keresztezéséből született, ízében kellemesen semleges, nagyszerű alapanyaga húsos és vegetáriánus fogásoknak, könnyen elkészíthető, kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. Van-e még ilyen zöldségfélénk, amelyről gyakorlatilag csak csupa pozitív tulajdonságot tudunk elmondani? A cukkini tényleg a nyár egyik favoritja, imádjuk!