Keresztanyám remeke

- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
16g margarin112 kcal
-
9g cukor36 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A tetejére
-
17g lekvár/ dzsem46 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3 kcal
-
2g dió14 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
375g finomliszt1365 kcal
-
188g margarin1348 kcal
-
112g cukor433 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A tetejére
-
200g lekvár/ dzsem556 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
26g dió170 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
31.3g finomliszt114 kcal
-
15.7g margarin112 kcal
-
9.3g cukor36 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
A tetejére
-
16.7g lekvár/ dzsem46 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
2.2g dió14 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 66.3 g
Zsír
-
Összesen 188.6 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3739.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 657 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 1389 mg
-
Nátrium 1327 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 655.2 g
-
Cukor 321 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 274.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1769 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 177 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 586 mg
-
Retinol - A vitamin: 1666 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1203 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 726 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
375 g finomliszt
-
188 g margarin
-
112 g cukor
-
3 db tojássárgája
-
0.5 csomag sütőpor
A tetejére
-
3 db tojásfehérje
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 marék dió
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Eleinte dolgozhatunk a robotgép dagasztókarjával, később könnyebb kézzel formázni. Mézeskalácshoz hasonló állagú tésztát kapunk.
- Egy bő ökölnyi darabot félreteszünk a tésztából, a többit enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, s a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Tetejére kenjük a lekvárt. Mi általában pirosat használunk, de ez ízlés kérdése.
- A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
- A diót apróra vágjuk, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
- A habot vigyázva a lekváros tészta tetejére kenjük, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a félretett tésztát.
- Előmelegített sütőben közepes lángon vigyázva sütjük. Ha túl sokáig bennmarad, a tojáshab összeesik!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 443
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 52
- Össznézettség: 61960
- Feltöltés dátuma: 2010. március 02.
Ajánló
A receptben megadott mennyiségek azért ilyen furcsák, mert az eredeti arányokat édesanyám kicsit átdolgozta: a tésztából 3/4 adagot szokott készíteni, mert mi a vékony tésztájú sütiket szeretjük. Az eredetiben 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 4 sárgája és 1 nagy kk szódabikarbóna szerepel, sütőpor pedig egyáltalán nem. Azt használva viszont lazább lesz a tészta. Ezen kívül az eredeti receptben 20-25 (!) dkg cukor kerül a tojáshabba, ami eszméletlen mennyiség, így is elég édes, senkinek nem ajánlom a duplázást! A tepsi mérete változhat, a tésztát mindenesetre kb. 5 mm vastagra nyújtsuk, ha szép, vékony alapot szeretnénk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Öreganya, 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka (köztük én) és (eddig) 5 ükunoka édes/nagy/déd/ükmamája, no meg rengeteg régi klasszikus finomság szülőanyja 2010. január 21-én lett volna 100 éves! Szinte az egész család összegyűlt Győrben, hogy megemlékezzenek róla, meglátogatták sírját, együtt ebédeltek, majd - immár a leszármazottak keze műveként - asztalra kerültek Dédi süteményei is. Édesanyám az omlós mákos kiflit készítette el. Kevesen hiányoztak, én sajnos köztük voltam, de Angliából sokat gondoltam a csapatra, meg Dédire is. Valamint eltökéltem, hogy a következő napokban megsütöm valamelyik remekét. Le is diktáltattam Anyával egy sereg receptet (csodatorta, hókocka, almás pite, tejfölös pogácsa -nehéz a választás!), melyek közül végül a Keresztanyám remekét választottam, ez ugyanis egyik kedvencem, nehezen tudom abbahagyni, ha egyszer nekiállok... Lelkesen vetettem bele magam a sütésbe, és nagyon szégyellem, hogy mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pontos sütési időről nem kaptam információt, és voltam olyan buta, hogy jó sokáig benttartsam -a gyönyörű, nagy tojáshabom meg persze összeesett. Remélem, ez senkit nem riaszt vissza attól, hogy kipróbálja, mert az íze így is nagyon finom, ha pedig az ember odafigyel, a látvány sem utolsó. Higgyétek el, anyukám (és ugyan nem emlékszem, de gondolom, hogy Öreganya) alkotásaként igazán szépen fest a sütemény! Remélem, legközelebb nekem is úgy sikerül.
Hozzászólások (13)
A régi sütiknél nem nagyon spóroltak a cukorral. Ezt a receptet én is ?rzöm "Ómama" füzetkéjében. Köszi, hogy te is ?rzöd a régi családi recepteket. Csak tisztelni lehet érte! A süti remek, aki süti evés közben a kalóriákra gondol az nem érdemli a finom sütit! Marika
Kedves Marika, köszönöm a dicséretet, nagyon igyekszem, de láthatóan ez egyel?re még nem sikerül mindig. Lelkesedésem azonban letörhetetlen : ) Bizony, ez a süti nagyon finom, örülök, hogy te is ajánlod! Üdv, Durcs
A nagyon sokszor elkészített recepteknél is el?fordul mikor már az ember rutinból készít valamit, hogy nem olyan lesz mint amilyennek szeretné. Általában nincs rá magyarázat, hogy miért nem sikerült aznap tökéletesre.Nálunk minden elfogy akkor is ha éppen külalakra nem lesz színjeles a süti. Attól még ehet?! Ne add fel csak próbálkozz! Marika
Nem vagyok a feladós fajta, a konyhában meg f?leg nem! ; ) De köszi a biztatást!
Nálunk "Reszelt habos linzer" néven szerepel a süti!
Megsütöttem - elfogyott hamar. Köszi a receptet. További szép napot, szép hétvégét.
Szívesen! Örülülök, hogy kipróbáltad és sikeres volt! Kellemes hetet!
Szia! Nagyon jó a recepted, egyszer?en nagyszer?! Ma délután sütöttem, és már alig van pár darab bel?le. Ment a receptkönyvembe. Köszönöm! Legyen szép estéd!
Elkészitettem,nagyon finom.Köszönöm.
Örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen! Üdv, Durcsó
kicsit elrontottam, hogy a tojásfehérjéhez rögtön hozzáadtam a cukrot, így nem lett tökéletes a hab. mindenesetre rákentem a sütire, ráreszeltem a tésztát és csodák csodája: mennyei lett. külalak hármas, ízélmény csillagos ötös. a tésztája valami mennyei :-) köszönöm a receptet!
Hahó!! Véletlenül találtam rá a receptre, megtetszett, megsütöttem a családnak. Amíg vártam, hogy megsüljön, gondoltam, elolvasom a sztoriját. Rögtön gyanús lett az 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka. Elég vicces volt ráismerni. :) Csók, Rozi
<3 :) Hát ez szuper. Nézz még körül, van ott még, ahonnan ez jött ;) Sok puszi, B
Megcsináltam, nagyon jó lett, köszi a receptet. :) Annyit változtattam csak, hogy a kinyújtott tésztát megszurkáltam villával és el? sütöttem 10 percig, így a tetejét sem kellett agyon sütni.
Szia!Azt szeretném megkérdezni, hogy a szódabikarbónát ecetben kell feloldani? Ne haragudj, még kezd? vagyok és ilyenr?l még nem hallottam.Mennyi ecetben? :) Köszi
Kedves Timicu, igen, ecetben kell feloldani, egész piciben, egy csepp ecetben vagy maximum egy kávéskanálnyiban. Ez azért kell, hogy jobban el lehessen keverni a tésztában a szódabikarbónát. Ha majd rácseppented az ecetet, sisteregni és habzani fog, de nem kell megijedni :) Üdv, Durcsó
Kedves Durcs! elnézést, hogy a párbeszédhez szólok, de ez az ecetes feloldás nem hagy nyugodni, ezért leírom: A szódabikarbona vagy süt?por lényege!!! az, hogy nem szabad nedvességgel érintkezzen azt megel?z?en hogy a tésztába keverjük!! fontos, hogy a legutolsó keveréssel jusson be, ugyanis mihelyt nedvességgel érintkezik, beindul a gázbuborékok képz?dése ezzel segítve a légiesebbnek t?n? hatást a tészta alapanyagában. Tehát minden ezzel ellentétes ügyködés kevesebb buborékot, gázt fejleszt, vagyis éppenséggel "elsütjük" a lényegi hatást/felezzük azt!! Tehát míg ecetezünk, kevergetjük és nézegetjük, addig lényegesen elhasználjuk a szódapor erejét!!!! Ezeket az információkat minden szakácstanítás során megtanuljuk és nem hasznos dolog épp ellenkez?leg tenni, mint ahogy a kémia m?ködteti a leghatásosabb módon a folyamatot. Köszönöm a figyelmed! :)
gratulálok a nagy családhoz.!irigyellek.:)
Én is el?sütöttem kicsit az alsó lapot, miel?tt rákentem a lekvárt és a habot. A habot el?ször cukor nélkül szoktam felverni félkeményre, majd kanalanként adagolom hozzá a cukrot és így jó kemény lesz a hab és nem esik össze. Bent van a süt?ben, nagyon jó az illata és szép magas a süti! Köszönöm ezt a gyors, egyszer?, de annál jobb receptet! :-)
Hát ez brutálfinom! Nem gy?zöm sütni, hol lekvárral, máskor meg almával. Köszi nagyon! Kati
Szinte ua. mint a Mágnás-diós pite,az egyik kedvencünk.