r
Nosalty Logó

Keresztanyám remeke

Durcsó
Keresztanyám remeke
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

378
Kalória
5.5g
Fehérje
54.6g
Szénhidrát
15.7g
Zsír
22.9g
Víz
54.3g
Koleszterin
1.2g
Élelmi rost
26.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4556 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 378 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.3 g

Zsír

  • Összesen
    188.6 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3739.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    657 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    1389 mg
  • Nátrium
    1327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    655.2 g
  • Cukor
    321 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    274.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1769 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    177 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1666 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1203 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 4556 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 378 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Eleinte dolgozhatunk a robotgép dagasztókarjával, később könnyebb kézzel formázni. Mézeskalácshoz hasonló állagú tésztát kapunk.
  2. Egy bő ökölnyi darabot félreteszünk a tésztából, a többit enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, s a sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  3. Tetejére kenjük a lekvárt. Mi általában pirosat használunk, de ez ízlés kérdése.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  5. A diót apróra vágjuk, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
  6. A habot vigyázva a lekváros tészta tetejére kenjük, majd nagylyukú reszelőn ráreszeljük a félretett tésztát.
  7. Előmelegített sütőben közepes lángon vigyázva sütjük. Ha túl sokáig bennmarad, a tojáshab összeesik!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30

Öreganya, 5 gyerek, 14 unoka, 34 dédunoka (köztük én) és (eddig) 5 ükunoka édes/nagy/déd/ükmamája, no meg rengeteg régi klasszikus finomság szülőanyja 2010. január 21-én lett volna 100 éves! Szinte az egész család összegyűlt Győrben, hogy megemlékezzenek róla, meglátogatták sírját, együtt ebédeltek, majd - immár a leszármazottak keze műveként - asztalra kerültek Dédi süteményei is. Édesanyám az omlós mákos kiflit készítette el. Kevesen hiányoztak, én sajnos köztük voltam, de Angliából sokat gondoltam a csapatra, meg Dédire is. Valamint eltökéltem, hogy a következő napokban megsütöm valamelyik remekét. Le is diktáltattam Anyával egy sereg receptet (csodatorta, hókocka, almás pite, tejfölös pogácsa -nehéz a választás!), melyek közül végül a Keresztanyám remekét választottam, ez ugyanis egyik kedvencem, nehezen tudom abbahagyni, ha egyszer nekiállok... Lelkesen vetettem bele magam a sütésbe, és nagyon szégyellem, hogy mégsem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A pontos sütési időről nem kaptam információt, és voltam olyan buta, hogy jó sokáig benttartsam -a gyönyörű, nagy tojáshabom meg persze összeesett. Remélem, ez senkit nem riaszt vissza attól, hogy kipróbálja, mert az íze így is nagyon finom, ha pedig az ember odafigyel, a látvány sem utolsó. Higgyétek el, anyukám (és ugyan nem emlékszem, de gondolom, hogy Öreganya) alkotásaként igazán szépen fest a sütemény! Remélem, legközelebb nekem is úgy sikerül.

További receptek

Kekszes-pudingos szelet

A tiramisu korszak előtt is létezett házi krémessüti-készítés. A szocializmus egyik élelmiszeripari sztárterméke a pudingpor volt. Ebből aztán készültek nyakra-főre a desszertek. Nagy ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Top Receptek

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...

A tökéletes nokedli

A magyarok kedvenc körete, az kétségtelenül a galuska vagy más néven nokedli. Liszt és tojás. Lényegében csak ezekre az összetevőkre van szükség, plusz a vízre és a sóra.