r
Nosalty Logó

Francia farmerkenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Francia farmerkenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 499 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1989 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 264 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    972 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    692 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 499 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    36.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3888.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    646 mg
  • Nátrium
    2767 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    358.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    295 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    319 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 1989 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    517.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    368 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 264 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt.
  2. A liszttel, a tejföllel, a sóval, az olajjal és az élesztős vízzel tésztát dagasztunk. Ha túl keménynek érezzük, még kevés langyos vizet adunk hozzá.
  3. 40 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük.
  4. Utána lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, és hosszúkás cipóvá formáljuk.
  5. Kiolajozott tepsire vagy formába tesszük, és még így is kelesztjük 30 percig.
  6. Közben bemelegítjük a sütőt 200°C-ra hőlégkeverésen, vagy 220°C-ra, ha alsó-felső sütéssel dolgozunk.
  7. A tészta tetejét éles késsel hosszában bevágjuk, sütőbe tesszük, a hőt 20°C-kal mérsékeljük, és a kenyerünket aranybarnára sütjük.
  8. A sütőből kivéve, a tetejét hideg vízzel megkenjük, és rácson vagy deszkán hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 255
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 16232
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 23.

Ajánló

Lehet, hogy attól lenne igazán francia ez a kenyér, ha nem formában sütöttem volna, hanem hosszúkás franciakenyér alakúra, de az új sütőformámat mindenképp ki akartam próbálni. És működik... :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Réges-régen, mikor gyerekként magyszüleimnél nyaraltam, emlékszem, a tisztaszobában hatalmas kerek kenyerek voltak felsorakoztatva, amit nagyanyám sütött minden pénteken. Aztán egy hétig azt ették/ettük, és bár következő pénteken már nehezebben csúszott nekem - naponta frissen vett bolti kenyérhez szokott kis városi fruskának - a kissé már száraz, morzsalékos, de azért teljesen ízletes és ehető egyhetes kenyér. Mindenesetre csodáltam nagyanyámat, mert valahogy ösztönösen éreztem, hogy a kenyérsütés az misztérium, aki hetente kemény munkával előállította kilenc tagú családjának az "életet", az bizony csodálatra méltó. Nagyobb tudásnak érzem, mint pl. megalkotni egy háromemeletes tortát vagy valami extra különleges és bonyolult ételt. Ugyanis utóbbiak nélkül még csak megvagyunk valahogy, de a kenyér, az olyan nélkülözhetetlen, az olyan ősi, olyan szent dolog. Tiszteletre méltó. Nagyszüleinket  még arra tanították, hogy a véletlenül leesett kenyérdarabot vegyék fel, és csókolják meg, mielőtt kidobnák. Én is nagyon kellemetlenül érzem magam, ha valami miatt a kenyeret (mondjuk, mert tömegtermék, vacak, egy napra gyártott, könnyen savanyodó, penészedő) ki kell dobnom. Ezért próbálkozom kenyérsütéssel. Mert én is tudója akarok lenni, mint eddig minden asszony a családban, hogyan lehet illatozó, utolsó morzsáig mind elfogyó, finom kenyeret sütni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek