Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors kelesztésű kenyér

Gyors kelesztésű kenyér
Gyors kelesztésű kenyér
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig megcsodálom a kis, hangulatos pékségeket, az illatok becsalogatnak, és mégha nem is vagyok éhes, muszáj belekóstolnom egy pogácsába, croissant-ba. Különösen, ha külföldre van szerencsém utazni. Számomra egy idegen kultúra mindennapi életének megfigyelésébe beletartozik, hogy lássam, mit esznek, milyenek a piacok és a pékségek. Ez pedig nem megy másképp, mint hogy szó szerint bele kell kóstolni a mindennapokba.

Szeretem a friss pékáru illatát, bárhol is legyek. Gondoltam, becsempészem az otthonom falai közé is. Sokan úgy gondolják, kenyeret sütni nehéz munka és sok idő. Ez a recept rácáfol az előítéletekre. Bátran próbálkozzunk vele, igazán sokféleképpen variálható, kedvünk szerint!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vigyázzunk, ha régi vágású, erős sütőnk van, ugyanis könnyen megéghet a kenyér alsó fele. Célszerű cserepet helyezni a sütő aljába, hogy eloszlassa a hőt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet a sóval és a száraz élesztővel összekeverjük egy öblös tálban, amely kelesztésre is alkalmas. Érdemes a műveleteket egyetlen tálban a mérlegen végezni, mivel grammban mérjük a víz súlyát is.
  2. 300 gramm vizet adagolunk a száraz anyagokhoz. Figyeljük a mérleget, ahogy öntjük a vizet, mikor éri el a 300 grammnyi súlynövekedést.
  3. Néhány perc alatt egy kanál vagy lapát segítségével összekeverjük a tésztát, és a tál közepére rendezzük.
  4. Folpack-kal vagy a kelesztő tál tetejével lefedjük, és langyos vagy meleg helyre tesszük pihenni. Időnktől függően a tészta 8-10 órát pihenjen, de 1-2 óra kelesztés után is folytatható a munka.
  5. Félidőnél, vagy a kelesztés vége előtt 1-2 órával egy műanyag, szélesebb lapáttal (a legjobb a krémes süteményeknél használt krémlapát) nyújtjuk a tésztát. Ezt úgy végezzük, hogy a lapátot a tészta egyik oldaláról átlósan húzzuk a másik oldala felé, majd haladunk az óra járása szerint körben, és folyamatosan átlós irányban nyújtjuk a túlsó oldalra a tészta felső részét, kis hidakat képezve a felszínen. Ezt folytatjuk néhány percig, majd pihentetjük a tésztát.
  6. Addig 220 fokra (szinte a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk a sütőt, amelybe behelyezünk egy fedeles fémedényt, hogy átforrósodjon.
  7. A forró fémedénybe tesszük a tésztát cipó vagy hosszúkás alakban (kinek mi tetszik), és meghintjük a tetejét kevés liszttel és ízlés szerint magokkal.
  8. Ezt követően fedővel a sütőbe toljuk fél órára. Az idő leteltével 10-15 percig fedő nélkül sütjük.
  9. Ha kész, kiborítjuk a rácsra, és hagyjuk kissé hűlni.
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 901
elküldve: 2
receptkönyvben: 166
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Hangya6

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

dagasztás nélküli kenyér, kenyér egyszerűen és gyorsan

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rajzocska
rajzocska Mon, 2015-11-30 00:48

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a rendkívül egyszerű és jó receptet! Annyit változtattunk rajta, hogy egy kis sikért is tettünk bele. Régóta készültem kenyér sütésre, de őszintén szólva tartottam a kudarctól. Most már megjött a bátorságom, hiszen ez nem is olyan nehéz! :)

zeparr
zeparr Sun, 2013-01-13 21:27

Kedves Hangya6!

Ez valami fenomenális!
Férjem ötlete volt, hogy karácsonyra süssünk kenyeret. Háááát, nem voltam elragadtatva az ötlettől, mert kenyeret még sosem sütöttem, csak kenyérsütő gépben, az meg nem volt az igazi.
A Te receptedre esett a választás, annyi változtatással, hogy fele-fele volt a fehér és a teljes kiőrlésű (tönköly) liszt aránya. Puha, ízletes kenyér lett belőle, a kisfiam is élvezettel majszolta csak úgy, magában.
El is határoztuk, hogy a családjainkhoz is viszünk a közös karácsonyozásra, így naponta sütöttük a kenyereket, de nem bántuk meg. Mindenkinek nagyon ízlett, mindenhol pillanatok alatt elkapkodták.
Köszönöm a receptet!
Üdv.:
Vera

372
finomliszt 300 g
teljes kiőrlésű liszt 100 g
1 tk
instant élesztő 1 kávéskanál
víz 300 ml
lenmag 1 ek