Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt túrós pogácsa Fahéj konyhájából

Kelt túrós pogácsa Fahéj konyhájából
Kelt túrós pogácsa Fahéj konyhájából
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor először sütöttem ezt a pogácsát, jól sikerült. Ezen felbuzdulva, legközelebb már nem otthonra sütöttem, hanem egy tanfolyamra vittem a kolléganőknek, ugyanis be voltunk osztva, melyik alkalommal ki kedveskedik a többieknek. Én voltam a soros, hát ezzel a finom pogácsával akartam meglepni őket. Csak épp azt nem vettem figyelembe, hogy közben elköltöztünk, és az "új" konyhámban igen vacak tűzhellyel kellett beérjem (de csak egy darabig, szerencsére). Egy szó, mint száz, a pogácsák túlsültek, kiszáradtak, éppen ehetőek voltak ugyan, de egyáltalán nem az a "nem lehet abbahagyni" jellegűek lettek.

Egy darabig rá se tudtam nézni a receptre, de csak nem hagyott a dolog. Az új tűzhelyemmel újra nekiveselkedtem, és újra elkészültek azok a pihe-puha pogik, amire régről emlékeztem. Tanulság: gyorsan kell sütni és nem sötétre. Ja, és nem árt óvatosnak lenni az ismeretlen sütőkkel.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ebből az adagból 2 nagy tepsi pogács lesz. Ha fóliával lefedjük, másnapra is jó puha marad. Ha egyáltalán marad...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél dl langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A liszbe keverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a túrót, a megkelt élesztőt, és kb. 2 ek tejföllel alaposan összegyúrjuk, hogy ne túl kemény, homogén tésztát kapjunk. Fél órát pihentetjük.
  3. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét éles késsel keresztbe-hosszába bevagdossuk, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk közt kicsit megsodrikáljuk a pogácsákat, hogy formásabbak legyenek, és tepsire rendezzük őket. Pihentetjük fél órát, közben bemelegítjük a sütőt.
  4. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, és forró sütőben világos pirosra sütjük.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 30 947
elküldve: 24
receptkönyvben: 443
elkészítve: 32/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelt túrós pogácsa, túrós pogi, kelt pogácsák

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

shummi
shummi / shummi Wed, 2018-04-25 16:29

Nagyon jol osszeallt a teszta, most varom, hogy megkeljen, aztan mehet a sutobe. Nem tettem hozza tejfolt, mert az itteni turo olyan, mintha tejfollel lenne elkeverve, de szepen ki tudtam dagasztani. Koszonom a receptet, mindig toled valasztok eloszor, ha sutni szeretnek valamit! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2018-04-26 12:44

Biztos nagyon finom lett! :)
Hogy tőlem választasz, azt köszönöm! Megtisztelő.
Üdv: Fahéj.

dora95
dora95 Thu, 2016-03-24 15:23

Kedves Fahéj!
A lisztet fele-fele arányban szeretném, zabpehelyliszt és sima lisztből. Attól félek, hogy az élesztő másképp viselkedne a tésztában. Szerinted megmerjem-e próbálni? :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2016-03-25 05:59

Kedves Dora95!
Szerintem nyugodtan próbáld meg. Sajna még sose sütöttem zabpehelyliszttel. A sima lisztesnél talán egy kicsit tömörebb lesz a pogácsád, nem tudom. Ez csak feltételezés. De egy próbát mindenképp megér. Talán ha kipróbálnád fele adaggal. Én biztos kipróbálnám, mert érdekel a dolog. Szeretem a konyhai kihívásokat. :)
Üdv: Fahéj

Andi418
Andi418 Thu, 2016-02-18 16:17

Elkészítettem és nagyon finom lett puha és könnyű.Szerintem ezt sokszor elfogom készíteni. :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-08-07 05:43

Szia! :) Szerintem jó lesz azzal is. Én szoktam helyettesíteni más ételeknél, eddig még mindenhez jó volt a ricotta is. Pogival még nem próbáltam, de miért ne lenne jó? Az eredményről azért majd számolj be, légyszi!
Üdv: Fahéj

geler
geler Wed, 2014-09-03 15:15

ez király, finom lett, kb 3 tepszi jött ki belőle, de még a második be sem raktam már elfogyott az első. Amúgy kisülés előtt 5 percel ha tesztek rá sajtot még fincsibb!

Macskosz76
Macskosz76 Sat, 2014-02-22 16:41

Nagyon finom lett, még melegen fel akarta falni a család... :) Köszi a receptet!

Rebi91
Rebi91 Tue, 2013-05-28 10:05

Kedves Fahéj!
Most fogom először elkészíteni a pogácsát, nagyon gusztának tűnik, biztos finom lesz. :) Viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy szerinted baj-e, ha a tésztát este meggyúrom, éjszakára a hűtőbe rakom, majd másnap reggel sütöm ki? Szeretném, ha friss lenne, viszont már reggel arra nem lesz időm, hogy meg is gyúrjam, és ki is süssem.
Köszönöm előre is válaszod! :)
Üdv: R

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-05-28 11:00

Kedves Rebi!
Szerintem nem baj. Viszont azt mindenképpen tedd meg, hogy a hűtőből kivéve pihentesd egy órát, míg fel nem melegszik a tészta. Az se baj, ha kiszaggatod, tepsire teszed, és ott pihen. Mindenesetre csak akkor kezdd el sütni, ha látod rajta, hogy kezd "éledni", azaz puhul és duzzad egy kicsit. Akkor szerintem pont olyan lesz, mintha frissen sütnéd.
Üdv: Fahéj

andilawyer
andilawyer Sat, 2012-11-10 19:03

Kedves Fahéj!

Ha valakitől, akkor Tőled biztosan bizalommal fogadom az új recepteket, és legközelebb ezt fogom kipróbálni!
Épp most kel a füstölt sajtos túrós pogid - már vagy 10x megcsináltam, nálunk ez lett a nagybetűs POGI :) - annyira finom! Volt a héten már a klasszikus lángosod is, és jövő hétre pedig a karamellás krémesed van betervezve.... :)

Szép estét!
Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-11-10 19:24

Kedves Andi!
Hű, csupa finomság ! :) Köszönöm a bizalmadat. Igyekszem csakis használható, jó recepteket megosztani Veletek. Ami nekem nem jön be, azt sose adnám közre.
Jó sütés-főzést jövő hétre: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-11-10 10:16

Én sose teszek bele. Ha nem zavar, hogy a pogácsa oldala fehéres marad (mint aképen), akkor nem szükséges. :)

Zoralina0719
Zoralina0719 Tue, 2012-11-13 16:32

Szia Fahéj! Tegnap megsütöttem a pogit,isteni finom lett! :-) Egy tojást tettem bele,de szerintem anélkül is jó lett volna. Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-13 16:42

Igazán nincs mit! örülök, hogy finomnak tartod. és tényleg ugyanolyan finom tojás nélkül is. :)
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-06 12:20

:) Hogy őszinte legyek, én is megenném. Még csak most kezdhetek ebédet főzni, pedig már farkaséhes vagyok. :)
Neked is szép napot! Fahéj

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-11-06 06:20

Elfelejtettem odaírni, hogy micsoda édes kis "kakastarajosak" a pogik :) azt hiszem ezt szoktam en is sütni, de kell a nosalty receptkonyvembe! Es ha a Te recepted, abban hiba nem lehet!
Képzeld, akartam valami csavart kalácsot sütni lapos kaktusz cserépedényben es elvinni a baratnomnek, de nem kaptam :( ...nem adom fel, keresek egyet hamarosan.
A pacsni receptedet meg háromszori olvasás után megértettem ( a nyujtogatasnal akadtam le, de reszletesen leirtad az egyik hozzaszolasnal) es feltétlen ki akarom próbálni hamarosan... Mi egy úgynevezett Bordás bucit vettünk mindig a peknel, mikor kicsi voltam...
Kellemes hetet, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-06 07:36

Kedves Torma!
Nagyon megtisztelsz a szavaiddal! Köszönöm! :)
A pacsnit pedig tényleg érdemes megsütni, mert egyszerűen imádnivalóan finom. Én sokszor sütöm, és sose elég belőle. És nem is a bordája a lényeg, ha nincs bordája, csak rétegekben van egymáson a tészta, akkor is pont olyan fincsi lesz. Sok sikert hozzá!
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-05 09:21

Kedves Fahéj!
Annyira guszták, és látszik a gondos, szeretetteljes készítés, és a gyakorlott kéz is.:-O
Köszönöm a receptet, kipróbálom, remélem, az enyém is ilyen szép magas lesz.:-o
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-11-05 13:27

Kedves Éva-Anyóca!
Ha úgy készíted, ahogy írva vagyon, akkor a tieid is pont ilyenek lesznek. :)
Szép napot! Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-11-04 17:09

Hát Évikém ebből be tudnék most kebelezni néhányat! Nem is kérdés, hogy megsütöm hamarosan, a pogácsa amúgy is nagy kedvenc nálunk.
Köszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-11-04 17:45

Kedves Edit!
A pogácsa nálunk is örök kedvenc. Mindegy, hogy milyen, csak jó pihi-puhi legyen! És ez az. :)
Szép estét! Fahéj

775
finomliszt 60 dkg
margarin 25 dkg
tehéntúró 30 dkg
1 ek
élesztő 3 dkg
tej 0.5 dl
cukor 1 teáskanál
tejföl 2 ek
tojás 1 db