Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt káposztás lepény

Kelt káposztás lepény
Kelt káposztás lepény
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósom szokta sütni, most én is elkészítettem. Aki szereti a káposztás tésztát, annak ez is tetszeni fog. Egy kiadós leves után második fogásnak készül.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a káposztát lereszeljük (vagy aprítógéppel aprítjuk).
  2. Zsírt olvasztunk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és aranybarnára pirítjuk (mintha káposztás tésztát készítenénk), végük kb. 2 ek cukrot is teszünk bele. (Mivel most ebédre készült, én a tölteléket előző nap készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni.)
  3. A tésztához az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összedagasztjuk (vagy dagasztógépre bízzuk ezt a műveletet), langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  4. A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük. 
  5. A tésztát átgyúrjuk, és letakarva 10 percet pihentetjük, majd 2/3-1/3 arányban elosztjuk. Először a nagyobbik darabot nyújtjuk ki, és a tepsibe fektetjük, rátesszük a kihűlt tölteléket. Kinyújtjuk a másik darabot, ráfektetjük a káposztára. 
  6. 10 percre 50 fokos sütőben kelesztjük, majd kivesszük, és 10 percet még pihentetjük, eközben előmelegítjük a sütőt 170 fokosra.
  7. A lepény tetejét a felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. 
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27×35 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 13 351
elküldve: 3
receptkönyvben: 71
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

káposztás lepény, káposztás kelt lepény, káposztatöltelékes lepény

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gasztronagyi
gasztronagyi Sun, 2013-08-25 14:16

..megint én vagyok. ha netán valaki kipróbálná az én verziómat is, még ideírom, hogy a lereszelt nagyobb tökhöz még egy fej apróra vágott hagymát is meg kell dinsztelni... ezt ugyanis kifelejtettem a sóval együtt...

gasztronagyi
gasztronagyi Sun, 2013-08-25 14:08

Biztos finom ez a káposztás lepény. Holnap fogok egy hasonlót sütni. Anyukám horvát falujából való a recept. Szintén egy sós kelt tészta, a töltelék pedig sós, borsos tök, /bele búzadara, hogy a nedvességet felszívja/. Nagyobb méretű táskákat készítek belőle, tetejét tojással kenem, köménnyel megszórom. Nem túlzok, ha azt mondom, bele tudnék fulladni az evészetbe. :) Imádom. Ki fogom próbálni ezt a káposztás receptet is, biztos fincsi.

EdesMindegy
EdesMindegy Mon, 2013-07-15 15:46

A recept alapján olyan lehet, amit a nagymamám készített, amikor még gyerekek voltunk, csak Ő mintha kis batyukat formázott volna... Meg fogom sütni, káposzta jöhet nekem bármikor, bármilyen formában.
Köszönöm szépen a receptet! :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-03-21 04:19

Jujjjjujujj, de jó! Mentettem, Olgi! Káposzta jöhet mindenkor :))) Köszi, Torma

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-03-20 19:12

Nagyon klassz, el is mentettem :) Emlékeztet a nagymamám káposztával töltött lángosára, amit imádtam mindig, csak nem szeretem elkészíteni az olajban sütés miatt...köszi, Zilka

609
finomliszt 50 dkg
tej 3 dl
élesztő 2.5 dkg
sertészsír 8 dkg
tojássárgája 1 db
cukor 2 ek
1 tk
tojás 1 db
sertészsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
káposzta 1.5 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 2 ek
sertészsír 1 ek