r
Nosalty Logó

Kefirkovászos lángos Tormától

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Kefirkovászos lángos Tormától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 845 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2536 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 244 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    41.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    504.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 845 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41 g

Zsír

  • Összesen
    125.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1514.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    432 mg
  • Nátrium
    787 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    304.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    50 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 2536 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 244 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, azaktív kefíres vadkovász-al és annyi vízzel, hogy közepesen lágy tésztátkapjunk.
  2. Simára keverjük, majd letakarvapihentetjük 15-30 percet.
  3. A pihentetés utánfényesre dagasztjuk, majda kiolajozott tálbanlefedve, langyos helyen kelesztjük 8-10órát.
  4. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, és ízlés szerint fokhagymás-petrezselymestejföllel, sajttal kínáljuk.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 31
  • Össznézettség: 25948
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 08.

Ajánló

Lehetséges, hogy a kefírrel való erjesztés jobban megkívánja a langyos helyen való erjesztést. Ez a mostani kovászom 2 napig "szédelgett", nem igazán indult be. Ekkor nyakon vágtam 2 ek joghurttal, majd langyos helyre tettem, mert valószínű nem szerette a jelenlegi 18-20 fokot. Ezután beindult, mint egy gyorsvonat! :) A tésztát lehet este dagasztani és reggel sütni, vagy reggel dagasztani és este sütni. A 15-30 perces pihentetést a vadkovászos okosok ajánlják; a kis pihenő alatt a liszt ellazul, így könnyebb a tésztát kidolgozni. Ha nincs időnk, dagaszthatunk azonnal. A kelesztési idő pedig rugalmasabb, mint az élesztős tésztánál; az élesztős hamar kel és könnyen túlkelhet. A vadkovászos lassan kel, és nagyobb az idő-intervallum az ideális sütéshez. Kezdetben a legtöbben "alul-kelesztjük és alul-sütjük" a vadkovászos tésztákat; tehát adjunk elég időt a kelesztéshez és a sütéshez is! Az első kelesztésnél mindig duplájára kelesszünk, bármilyen hosszú ideig tart! A langyos hozzávalók, a langyos környezet az ideális.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mindig ropogós, puha-paplanosak a lángosaim, mert mi így szeretjük, de most kíváncsi voltam a kefírkovászos variációra, mert a kefíres vadkovász különlegesen selymes állagot produkált az előzőleg sütött, friss-bazsalikomos kenyeremnél. Nem csalódtam; a tészta már kelesztéskor is fényes, könnyű, "selyem-paplanos" volt; a kisült lángosok pedig kívül ropogósak lettek (kevésbé ropogós, mint az élesztővel-vízzel készült), óriási-lyukacsos, puha belsővel. Ezután mindig így fogom sütni!

Hozzászólások

Csiki Piroska

Itt az újabb finomság, csak azt nem tudom, hogy mikor fogom mind elkészíteni. Ezt is mentettem. Piroska

Torma

Szia Piroska; köszönöm :) majd elkészited, ha kedved lesz! Orulok, hogy az unokakkal vagy; most biztosan az ? kedvenceiket sutod! Kellemes egyuttleteket kívánok, puszi, Torma :)

Évi néni

Nagyon ott van. Kipróbálom feltétlenül. Gusztusosak. Tudod mit, ha bármit sütsz, azonnal csomagolj nekem is egy kis kóstolót. El?re is köszönöm. Üdv: Vass

Torma

Gondolatban megoldható, az meglesz :)))

edyt72

Hogy kell az aktiv kefires vadkovaszt kesziteni? koszi,edit Hoppa,megvan :)

kicsike gigike

A kovászt hogyan kell elkészítenii??

Torma

Nem tudom, melyikre gondolsz? A kefíres vadkovászhoz itt a link a felsorolásnál, a 7 napig erjesztett vadkovász recept pedig a receptjeimnél található az els? oldalon. Mindkét kovász receptem éleszt? nélküli; mikor megfelel? idej? erjesztés után aktívak, akkor ugyanúgy használjuk, mint az éleszt?t, csak a kenyértészta kelesztése hosszabb id?t vesz igénybe. Viszont a vadkovászos kenyér FINOMABB, tovább eltarható és könnyebben emészthet?, tehát egészségesebb, mint az éleszt?s kenyér. Üdv, T :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma, hogyan készíted a vadkovászt? Erma

Torma

Kedves Erma! A kefíres vadkovászhoz itt a link a felsorolásnál, a 7 napig erjesztett vadkovász recept pedig a receptjeimnél található az els? oldalon. Mindkét kovász receptem éleszt? nélküli; mikor megfelel? idej? erjesztés után aktívak, akkor ugyanúgy használjuk, mint az éleszt?t, csak a kenyértészta kelesztése hosszabb id?t vesz igénybe. Viszont a vadkovászos kenyér szerintem FINOMABB, tovább eltarható és könnyebben emészthet?, ami jó a szervezetünknek! Üdv, T :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma köszönöm a segítséget, ki fogo próbálni.Üdv:Erma

Torma

Sok sikert, kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

Elaichi

Kedves Torma! Kipróbáltam a kefíres vadkovászt, elkészült, most ezt a lángost tervezem kipróbálni vele, nagyon jól néz ki a képen! A kérdésem az lenne, hogy ennél a kefíres kovásznál is lehet "félretenni" a kész kovászból egy keveset és további etetgetni? Vagy fel kell használni az összeset és inkább csináljak majd újat?

Torma

Kedves Meli717! Valószín? lehet tovább etetni; én nem próbáltam, mert a régi vadkovászaimmal sütök, vagy gyúrok tésztát. Palacsintába, túrógombócba is használom. Viszont hallottam valakit?l, hogy ? tovább etette. Amihez kedved van- a 7 napos kovászt most könny? beindítani a melegben; azért annak komolyabb az összetétele, jobb az íze. De a lángoshoz a kefírkovász a legfinomabb szerintem :)

Elaichi

Rendben, köszönöm, akkor begyúrom az egészet. Már érlel?dik két vadkovászom az ablakban, csak még nincsenek készen sajnos. Itt elég h?vös volt a napokban, úgyhogy nem akaróznak beindulni...de azért nem adom fel. ;)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek