Nosalty Logó

Kaszás leves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Kaszás leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 556 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2221 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 169 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3030.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    2754 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    204.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    378 micro
Összesen 556 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    78.5 g

Zsír

  • Összesen
    138.1 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12120.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    527 mg
  • Nátrium
    11015 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    819.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    500 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1511 micro
Összesen 2221 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    925.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    841 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 169 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát kockára vágjuk, a káposztát is megvágjuk egy kicsit.
  2. Vízben feltesszük főni a káposztát a hagymával és a leveskockákkal és legalább 2 deci káposztalével, ha van (amennyiben a káposzta nem elég fűszeres, adjunk babérlevelet és borsot is a leveshez!).
  3. A kockára vágott szalonnán megpirítjuk a tarhonyát, megszórjuk a liszttel, azzal is pirítjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
  4. A kolbászt vékony karikákra vágva szintén a leveshez adjuk.
  5. Jól összeforraljuk.
  6. A tejfölre tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 131
  • Össznézettség: 85492
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 13.

Ajánló

Leves, vagy bővebben húsozva (több kolbásszal) és sűrűbbre főzve egytálétel. Mi paradicsomos kenyérrel ettük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Harmathy Ildikó 313 recept

El sem tudom képzelni, miért hívják ezt a levest "kaszás"-nak, amikor a savanyú káposztából készült leves kifejezetten téli étek, télen pedig egyáltalában nincsen kaszálás. (Legalábbis gabona- vagy fűkaszálás!) Valami régi szakácskönyvben ezzel a névvel találtam egyszer.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez nem is kaszas leves, hanem korhely leves. A kaszas leves fustolthus levebol keszul egy-ket gerezd fokhagymaval es egy tojas sargajaval besuritve, vegul citromlevel izesitve. Es igy mar inkabb husveti etel, szoval akkor mar lehet kaszalni is. En legalabbis ezt a levest szoktam kaszas nevvel illetni es eppen azt fozok.

Harmathy Ildikó

Kedves Barcsika! Bocsánat a késedelmes válaszért, távollétem igazolt. A levest Vízvári Mariska receptje szerint készítem. Valóban figyelemre méltó a hasonlóság a korhelylevessel, ami nekem eddig nem t?nt fel. Talán azért, mert a korhelylevest eddig mindig csak virslivel ettem. Nagyon szívesen kipróbálom a Te variációdat is, ha pontosan leírod a receptet, mert nagyon jól hangzik. Ami pedig a kaszálást illeti (a szakmámba is vág a kérdés, meg ételhez is van köze, talán másokat is érdekel): Kaszálni ? az emberi élelmezés szempontjából ? két dolgot szoktak: a szálas takarmányt (lucerna, f?, stb.) és a szemes takarmányt (gabonát, amelyet az állati felhasználás során abraknak hívunk). A kaszálásra azért kerül sor ? azért találta ki az ember -, hogy a takarmányt jobban tudja hasznosítani. A hasznosítás mértéke mondjuk az 1 hektáron el?állítható hús mennyisége. Nyilván az istállóban tartott jószág hasznosítja legjobb hatásfokkal a takarmányt, mert egyrészt nem tapossa össze saját kajáját (legeléskor), másrészt az elfogyasztott takarmányt nem pocsékolja felesleges testmozgásra. (Rövid távú szemlélet) Ugyanakkor a legeltetés biztosítja a term?föld megújulását (a jöv? évi takarmányt) azáltal, hogy a legel? állat saját munkájával szelektálja a term?földön term? növényeket (a takarmányozás szempontjából értéktelen, gazosító növényeket (pl.: akác) csírájában kitapossa, lecsipkedi a hajtásokat, azaz elvégzi a jó f?nyíró munkáját, ürülékével pedig gondoskodik a term?föld min?ségének meg?rzésér?l. (Hosszú távú szemlélet) Ehhez még azt érdemes átgondolni, hogy milyen húsmin?séget produkál az az állat, amely életét az istállóban ácsorogva tölti. Gondolok itt egyrészt a mozgásszegény állapotban képz?d? izomtömeg min?ségére, másrészt a lelki nyomornak testi anomáliákban való direkt leképez?désére: a keser? lelk? állat húsa is ?keser??.

zsuzsi965

Ide a rozsdás bök?t, hogy Vízvári Mariska nem tett bele leveskockát. De még delikátot sem :P

Harmathy Ildikó

Ezer %, hogy nem, Zsuzsi, de Vízvári Mariskának is bizonyára - miként Nagyanyámnak - mindig volt készen húsleves-alap a konyhájában. Nem tudom ma miként van, de mi még a 'venesz'-b?l, Venesz József tankönyvéb?l kellett vizsgázzunk a melegkonyhás képzésen, ahol szinte minden leves úgy kezd?dik, hogy húsleves (vagy csontleves) -alap. Nagyanyám is leveskockát használt már élete utolsó periódusában, de azok a kockák még másmilyenek voltak... Ma már én is csínján bánok a kockákkal, no nem azért, mert állandóan van itthon húsleves alaplé, hanem mert a kockák ízfokozókkal vannak tele. Megjegyzésed tehát teljesen jogos, Zsuzsi! Üdv: Ildikó

Harmathy Ildikó

a kaszálásról: http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=925737 Üdvözlettel: Ildikó

TIBIAPU

Azért hívják kaszásnak mert aratáskor ezt ették az emberek, kaszások, marokszed?k egyaránt, ugyanis a savanyúkáposztának, és sózott vagy füstölt szalonnának magas a sótartalma. A kaszáláskor az egész nap izzadó emberek sok sót veszítettek, a só (elektrolitok) pótlása nélül felborult volan a szervezet só-viz háztartása. Ezért adnak a melegüzemi munkásoknak sós szódát, vagy a sportolóknak sótartalmú citrusitalokat. Ilyen egyszer?.

Gyermely2009

Juj Nagymamám féle kaszás leves... de jó ! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Tibiapunál az aduász, a kaszások ették ezt a levest. A savanyú káposztát ?sszel készítik, de sokszor a következ? elkészítéséig eláll hordóban. Egyébként így f?ztek nyáron húslevest is füstöl húsból, mert friss hús nem volt (nem volt h?t?). Szakirodalomként álljon itt a Magyar Néprajz nem tudom hányadik kötetéb?l a levesekr?l szóló fejezet. http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/magyar-neprajz/magyar-neprajz-levesek-081201 "Húsleves készült önállóan füstölt húsból is, kaszáslé/kaszásleves, savanyú lé és más néven. Számos variánsa között van tejfellel habart, tojással habart és rántással s?rített, fehér és paprikás változat egyaránt." Stb. érdemes elolvasni, nagyon érdekes cikk. Köszi a receptet! MarcsiT

Törölt felhasználó

Még egy fejezetet találtam: Élet a szénamunkán, itt is van kaszásleves. http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/magyar-neprajz/magyar-neprajz-elet-081201-2 "Kedden, csütörtökön húslevest, húst és f?zeléket, hétf?n, szerdán, pénteken pedig f?tt és sült tésztákat és savanyú leveseket (például savanyú bablevest) vittek a mez?n dolgozó szénamunkásoknak. A nyelvterület jelent?s részén, f?ként keleten ismeretes a kaszásleves. Füstölt sonkát f?znek benne, tejfellel, tejjel b? habarást öntenek hozzá, ecettel ízesítik (Szatmár és Bihar m.)." MT

gizke

Bizony kaszás leves, aratáskor is csinálta nagymamám. Ha már nem volt savanyú káposzta akkor kovászoltak káposztát vagy édes káposztából jó ecetesen.

evamaria47

Nálunk ez a húsvéti sonka levével készült,került bele babérlevél ,sonka darabok ,rizzsel f?ztük és citrommal adtuk meg a savanykás ízét,tálaláskor pedig f?tt tojás cikkeket tettünk a tányérba. Érdemes kipróbálni,nagyon finom étel.

szmarti

Nagyon finom, de nekem nagyon savanyú lett. Ilyennek kell lennie? A savanyú káposztát én f?zés el?tt egy kicsit át szoktam mosni. Ezt most elhagytam, mivel a hozzávalóknál szerepel a káposztalé is, gondoltam, akkor nem hiba, ha elhagyom az átmosást viszont kihagyom a savanyú levet (így is tettem). Szóval én tényleg azért kérdezem, mert korábban sehol nem ettem egyáltalán, hogy ez tényleg akkor jó, ha ennyire intenzív benne a savanyú íz?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A halolajas étrend-kiegészítőkre korábban azt mondták, megelőzhető velük az agyműködés romlása – egy komoly amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a kapszulák szedése és az agyi leépülés között. Egyvalamire azonban talán mégis jók ezek az étrend-kiegészítők: egy kutatás szerint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek