Kaszás leves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Harmathy Ildikó

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
125g savanyú káposzta24 kcal
-
6 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
38g tarhonya139 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Összesen
556
Kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
200g savanyúkáposztalé24 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
200g kolbász904 kcal
-
150g tarhonya557 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
5g paprikakrém0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
80g tejföl158 kcal
Összesen
2221
Kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
38.2g savanyú káposzta7 kcal
-
15.3g savanyúkáposztalé2 kcal
-
6.9g vöröshagyma3 kcal
-
3.8g füstölt szalonna25 kcal
-
15.3g kolbász69 kcal
-
11.5g tarhonya42 kcal
-
1.5g leveskocka5 kcal
-
0.4g paprikakrém0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
6.1g tejföl12 kcal
Összesen
169
Kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3030.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 2754 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 204.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 378 micro
Összesen
556
Kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 78.5 g
Zsír
-
Összesen 138.1 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12120.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 285 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 527 mg
-
Nátrium 11015 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 819.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 67 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 500 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 98 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1511 micro
Összesen
2221
Kcal
- 7% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 925.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 841 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Összesen
169
Kcal
Hozzávalók
-
50 dkg savanyú káposzta
-
2 dl savanyúkáposztalé
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
5 dkg füstölt szalonna
-
15 dkg tarhonya
-
1 ek paprikakrém
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
- A hagymát kockára vágjuk, a káposztát is megvágjuk egy kicsit.
- Vízben feltesszük főni a káposztát a hagymával és a leveskockákkal és legalább 2 deci káposztalével, ha van (amennyiben a káposzta nem elég fűszeres, adjunk babérlevelet és borsot is a leveshez!).
- A kockára vágott szalonnán megpirítjuk a tarhonyát, megszórjuk a liszttel, azzal is pirítjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
- A kolbászt vékony karikákra vágva szintén a leveshez adjuk.
- Jól összeforraljuk.
- A tejfölre tálaljuk.
- Receptkönyvben: 348
- Tegnapi nézettség: 16
- 7 napos nézettség: 118
- Össznézettség: 95797
- Feltöltés dátuma: 2008. december 13.
Ajánló
Leves, vagy bővebben húsozva (több kolbásszal) és sűrűbbre főzve egytálétel. Mi paradicsomos kenyérrel ettük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Harmathy Ildikó
313 recept
El sem tudom képzelni, miért hívják ezt a levest "kaszás"-nak, amikor a savanyú káposztából készült leves kifejezetten téli étek, télen pedig egyáltalában nincsen kaszálás. (Legalábbis gabona- vagy fűkaszálás!) Valami régi szakácskönyvben ezzel a névvel találtam egyszer.
Hozzászólások (10)
Ez nem is kaszas leves, hanem korhely leves. A kaszas leves fustolthus levebol keszul egy-ket gerezd fokhagymaval es egy tojas sargajaval besuritve, vegul citromlevel izesitve. Es igy mar inkabb husveti etel, szoval akkor mar lehet kaszalni is. En legalabbis ezt a levest szoktam kaszas nevvel illetni es eppen azt fozok.
Kedves Barcsika! Bocsánat a késedelmes válaszért, távollétem igazolt. A levest Vízvári Mariska receptje szerint készítem. Valóban figyelemre méltó a hasonlóság a korhelylevessel, ami nekem eddig nem t?nt fel. Talán azért, mert a korhelylevest eddig mindig csak virslivel ettem. Nagyon szívesen kipróbálom a Te variációdat is, ha pontosan leírod a receptet, mert nagyon jól hangzik. Ami pedig a kaszálást illeti (a szakmámba is vág a kérdés, meg ételhez is van köze, talán másokat is érdekel): Kaszálni ? az emberi élelmezés szempontjából ? két dolgot szoktak: a szálas takarmányt (lucerna, f?, stb.) és a szemes takarmányt (gabonát, amelyet az állati felhasználás során abraknak hívunk). A kaszálásra azért kerül sor ? azért találta ki az ember -, hogy a takarmányt jobban tudja hasznosítani. A hasznosítás mértéke mondjuk az 1 hektáron el?állítható hús mennyisége. Nyilván az istállóban tartott jószág hasznosítja legjobb hatásfokkal a takarmányt, mert egyrészt nem tapossa össze saját kajáját (legeléskor), másrészt az elfogyasztott takarmányt nem pocsékolja felesleges testmozgásra. (Rövid távú szemlélet) Ugyanakkor a legeltetés biztosítja a term?föld megújulását (a jöv? évi takarmányt) azáltal, hogy a legel? állat saját munkájával szelektálja a term?földön term? növényeket (a takarmányozás szempontjából értéktelen, gazosító növényeket (pl.: akác) csírájában kitapossa, lecsipkedi a hajtásokat, azaz elvégzi a jó f?nyíró munkáját, ürülékével pedig gondoskodik a term?föld min?ségének meg?rzésér?l. (Hosszú távú szemlélet) Ehhez még azt érdemes átgondolni, hogy milyen húsmin?séget produkál az az állat, amely életét az istállóban ácsorogva tölti. Gondolok itt egyrészt a mozgásszegény állapotban képz?d? izomtömeg min?ségére, másrészt a lelki nyomornak testi anomáliákban való direkt leképez?désére: a keser? lelk? állat húsa is ?keser??.
Ide a rozsdás bök?t, hogy Vízvári Mariska nem tett bele leveskockát. De még delikátot sem :P
Ezer %, hogy nem, Zsuzsi, de Vízvári Mariskának is bizonyára - miként Nagyanyámnak - mindig volt készen húsleves-alap a konyhájában. Nem tudom ma miként van, de mi még a 'venesz'-b?l, Venesz József tankönyvéb?l kellett vizsgázzunk a melegkonyhás képzésen, ahol szinte minden leves úgy kezd?dik, hogy húsleves (vagy csontleves) -alap. Nagyanyám is leveskockát használt már élete utolsó periódusában, de azok a kockák még másmilyenek voltak... Ma már én is csínján bánok a kockákkal, no nem azért, mert állandóan van itthon húsleves alaplé, hanem mert a kockák ízfokozókkal vannak tele. Megjegyzésed tehát teljesen jogos, Zsuzsi! Üdv: Ildikó
a kaszálásról: http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=925737 Üdvözlettel: Ildikó
Azért hívják kaszásnak mert aratáskor ezt ették az emberek, kaszások, marokszed?k egyaránt, ugyanis a savanyúkáposztának, és sózott vagy füstölt szalonnának magas a sótartalma. A kaszáláskor az egész nap izzadó emberek sok sót veszítettek, a só (elektrolitok) pótlása nélül felborult volan a szervezet só-viz háztartása. Ezért adnak a melegüzemi munkásoknak sós szódát, vagy a sportolóknak sótartalmú citrusitalokat. Ilyen egyszer?.
Juj Nagymamám féle kaszás leves... de jó ! Köszönöm a receptet!
Kedves Ildikó! Tibiapunál az aduász, a kaszások ették ezt a levest. A savanyú káposztát ?sszel készítik, de sokszor a következ? elkészítéséig eláll hordóban. Egyébként így f?ztek nyáron húslevest is füstöl húsból, mert friss hús nem volt (nem volt h?t?). Szakirodalomként álljon itt a Magyar Néprajz nem tudom hányadik kötetéb?l a levesekr?l szóló fejezet. http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/magyar-neprajz/magyar-neprajz-levesek-081201 "Húsleves készült önállóan füstölt húsból is, kaszáslé/kaszásleves, savanyú lé és más néven. Számos variánsa között van tejfellel habart, tojással habart és rántással s?rített, fehér és paprikás változat egyaránt." Stb. érdemes elolvasni, nagyon érdekes cikk. Köszi a receptet! MarcsiT
Még egy fejezetet találtam: Élet a szénamunkán, itt is van kaszásleves. http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/magyar-neprajz/magyar-neprajz-elet-081201-2 "Kedden, csütörtökön húslevest, húst és f?zeléket, hétf?n, szerdán, pénteken pedig f?tt és sült tésztákat és savanyú leveseket (például savanyú bablevest) vittek a mez?n dolgozó szénamunkásoknak. A nyelvterület jelent?s részén, f?ként keleten ismeretes a kaszásleves. Füstölt sonkát f?znek benne, tejfellel, tejjel b? habarást öntenek hozzá, ecettel ízesítik (Szatmár és Bihar m.)." MT
Bizony kaszás leves, aratáskor is csinálta nagymamám. Ha már nem volt savanyú káposzta akkor kovászoltak káposztát vagy édes káposztából jó ecetesen.
Nálunk ez a húsvéti sonka levével készült,került bele babérlevél ,sonka darabok ,rizzsel f?ztük és citrommal adtuk meg a savanykás ízét,tálaláskor pedig f?tt tojás cikkeket tettünk a tányérba. Érdemes kipróbálni,nagyon finom étel.
Nagyon finom, de nekem nagyon savanyú lett. Ilyennek kell lennie? A savanyú káposztát én f?zés el?tt egy kicsit át szoktam mosni. Ezt most elhagytam, mivel a hozzávalóknál szerepel a káposztalé is, gondoltam, akkor nem hiba, ha elhagyom az átmosást viszont kihagyom a savanyú levet (így is tettem). Szóval én tényleg azért kérdezem, mert korábban sehol nem ettem egyáltalán, hogy ez tényleg akkor jó, ha ennyire intenzív benne a savanyú íz?