Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos tortácska

Citromos tortácska
Citromos tortácska
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A citrom kellemesen savanyú ízét remekül kiegészíti a puha tésztában lévő, édes töltelék. Időigényes édesség, azonban az elkészült sütemény varázsa minden fáradtságot megér.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Krém

Máz

Áztatáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és kenjünk ki vajjal a süteményformákat.
  2. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a porcukorral alaposan habosítsuk fel.
  3. Közben a tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját egy kevés habbal lazítsuk fel, majd óvatosan forgassuk bele a többi habot, végül adjuk hozzá az átszitált lisztet is.
  4. Kanalazzuk a masszát a formákba, tegyük a sütőbe 15-20 percre. Az elkészült tortácskákat szedjük ki a formából, és hagyjuk hűlni.

Krém

  1. Közben készítsük el a citromkrémet, ehhez tegyük fel forrni a tejet, szórjuk bele a citromhéjat. A tojássárgáját a cukorral habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
  2. Húzzuk le a tűzhelyről a forró tejet, és folyamatos keverés mellett adjunk egy merőkanálnyit a masszához, majd a tűzhelyre visszatéve öntsük a keveréket a tejhez.
  3. Folyamatosan keverve főzzük puding állagúra. Az elkészült krémet fedjük le folpackkal, és hagyjuk kihűlni.
  4. A tejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a kihűlt citromos pudingot.

Máz

  1. A máz elkészítéséhez a tojássárgáját keverjük csomómentesre a porcukorral és kukoricakeményítővel, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és héját.
  2. Folyamatos keverés mellett öntsük a forró tejhez, és alacsony hőmérsékleten sűrítsük be.
  3. Utolsó lépésként adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk bele a krémbe. Tegyük félre, és hagyjuk hűlni.

Áztatáshoz

  1. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet a citromhéjjal és a cukorral. A tűzről lehúzva adjuk hozzá a limoncellót, és tegyük félre hűlni.

Összeállítás

  1. A citromos tortácska összeállításához egy kés segítségével vágjuk le az alját, és szedjük ki a formák belsejét. Ecset segítségével áztassuk át a belsejét az alkoholos sziruppal, majd kanalazzuk a kupolákba a tejszínes-citromos krémet.
  2. Zárjuk le a piskótáról levágott végekkel, tegyük rácsra a megtöltött süteményeket, majd a külsejét is áztassuk át az alkoholos sziruppal, és tegyük hűtőbe legalább két órára.
  3. A lehűtött citromtortákat fedjük be a citromos mázzal, és tegyük vissza hűtőbe újabb két órára vagy egy éjszakára. Tálalásnál díszítsük reszelt citromhéjjal, tejszínhabbal.
  • sütési hőfok: 170°C
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 512
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilalicsi

Mióta szakács: 2017.02.17.
21 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

delizia al limone

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1009
tojás 5 db
porcukor 5 púpozott ek
finomliszt 5 csapott ek
tej 500 ml
tojássárgája 4 db
porcukor 120 g
finomliszt 50 g
citromhéj 1 citromból nyert
habtejszín 200 ml
tej 250 ml
tojássárgája 2 db
porcukor 80 g
kukoricakeményítő 30 g
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 60 g
víz 50 ml
limoncello 50 ml
barna cukor 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert