r
Nosalty Logó

Karácsonyi kalácskoszorú

Ági78
Karácsonyi kalácskoszorú
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

741
Kalória
20g
Fehérje
101.6g
Szénhidrát
27.8g
Zsír
27.6g
Víz
162.8g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
6.6g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 741 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 2964 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    369 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    101.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 741 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80 g

Zsír

  • Összesen
    111.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2954.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    614 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    1475 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    406.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    110.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    479 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    719 micro
Összesen 2964 kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    10.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 281 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, és elkeverjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kis cukrot, csipet lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A langyos tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, kb. 15 perc alatt lett megfelelő.)
  5. Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk az edényt, majd jó meleg plédbe vagy takaróba bugyoláljuk (óvatosan, a tetejére vigyázzunk), és huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztjük.
  6. Ha megkelt a tésztánk, kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
  7. Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt.
  8. Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  9. A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe. Először alul-felül sütéssel, majd félidőben átállítva hőlégkeverésre, készre sütjük. Tűpróbával érdemes közben ellenőrizni, nehogy nagyon kiszáradjon!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24

Ez a kalács nekem duplán karácsonyi. Anyukám lánykori neve Karácsonyi, és ennek a kalácsnak az eredeti receptje az ő anyukájától, - Messzemamától - származik. (Az eredeti recept csak finomlisztet használ és dupla adaggal készül.) Anyu mindig süt ilyen kalácsot karácsonykor és húsvétkor. Nagyon finom, és akár egy hétig is eláll sütőpapírba csomagolva, ha addig el nem fogy. További képek itt.

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...