Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi kalácskoszorú

Karácsonyi kalácskoszorú
Karácsonyi kalácskoszorú
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kalács nekem duplán karácsonyi. Anyukám lánykori neve Karácsonyi, és ennek a kalácsnak az eredeti receptje az ő anyukájától, - Messzemamától - származik. (Az eredeti recept csak finomlisztet használ és dupla adaggal készül.)

Anyu mindig süt ilyen kalácsot karácsonykor és húsvétkor. Nagyon finom, és akár egy hétig is eláll sütőpapírba csomagolva, ha addig el nem fogy.

További képek itt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel nem túl édes a tésztája, így édes és sós ízek mellé is jól illik.

Azért forró kakaóval, kis procukorral meghintve az igazi!:)

Mi most saját készítésű sárgabarack dzsemmel ettük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, és elkeverjük.
  2. A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kis cukrot, csipet lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A langyos tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, kb. 15 perc alatt lett megfelelő.)
  5. Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk az edényt, majd jó meleg plédbe vagy takaróba bugyoláljuk (óvatosan, a tetejére vigyázzunk), és huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztjük.
  6. Ha megkelt a tésztánk, kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
  7. Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt.
  8. Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  9. A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe. Először alul-felül sütéssel, majd félidőben átállítva hőlégkeverésre, készre sütjük. Tűpróbával érdemes közben ellenőrizni, nehogy nagyon kiszáradjon!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 505
elküldve: 1
receptkönyvben: 145
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi fonott kalács, kalácskoszorú, fonott kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-12-07 20:46

Ági, ez a kalács nagyon guszta, a kép hangulata is a karácsonyt idézi. Kár, hogy nem akadtam korábban rá. Karácsonyra elmentve. Üdv: Piroska

boglargica
Boglargica / boglargica Sun, 2011-12-25 22:17

Ez meddig nő? Még csak negyed órája sül, de lassan kilóg a sütőből. :-) Fantasztikusan gyönyörű! Köszönöm a receptet, és boldog Karácsonyt! :-)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Tue, 2011-12-27 18:02

Szia! Elnézést a késői válaszért; remélem végül nem nőtte ki a sütőt!:) Remélem finom volt! Köszönöm a jó kívánságot! Boldog Új Évet kívánok! Üdv: Ági

741
finomliszt 35 dkg
durumliszt 15 dkg
tej 3.75 dl
tojássárgája 2 db
élesztő 3 dkg
napraforgó olaj 8 ek
cukor 1 ek
1 csipet
napraforgó olaj 2 ek
tojássárgája 1 db