Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-fahéjas hajtogatott kalács

Almás-fahéjas hajtogatott kalács
Almás-fahéjas hajtogatott kalács
60 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minap Eztettem blogján megjelent egy recept, rögtön megtetszett. Ez a fahéjas hajtogatott kalács, aminek már itt is megjelent a receptje. Szóval imádom a fahéjast, így alakult, hogy az összes addigi terveim mindenféle finom csörögefánkról vagy császármorzsáról dugába dőltek. Persze a receptet átdolgoztam, mert bevált kelt tészta receptem van, és Eztettemmel egyeztetve almát kentem a fahéjas cukorréteg alá. Így egy kicsit szaftosabb kalács lett belőle.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Egy bögre kakaó vagy tej vagy forró csoki igen jól tud esni hozzá hűvös téli napokon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, és a hozzávalókból tésztát dagasztunk; 1 órát kelni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a párolt almát.
  2. Az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk, és kevés (kb. 1 dl) vízzel és 1 ek. cukorral megpároljuk. Ha kész, akkor kihűtjük, és összetörjük (turmixolhatjuk is). Ha nincs időnk ezzel pepecselni, akkor kész almapürét is használhatunk.
  3. A 10 dkg cukrot elkeverjük a fahéjjal, és a vajat felolvasztjuk.
  4. A kenyérsütő formát (14*24 cm-es) kizsírozzuk, lisztezzük.
  5. A tésztát kelés után átdagasztjuk, és letakarva hagyjuk még 10 percig pihenni.
  6. Ezután kinyújtjuk úgy 2 mm vastagra, rákenjük az almapürét, a rászórjuk a fahéjas cukrot és a felolvasztott vaj harmadát rápötyögtetjük.
  7. Ezután kb. egyforma széles csíkokra vágjuk a tésztát (a forma magasságától függően), és olyan hosszúra szabjuk a csíkokat, amekkora széles a formánk. Egymásra pakoljuk a tészta"kockákat", és a tepsiben állítva elhelyezzük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 14x24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 281
elküldve: 2
receptkönyvben: 147
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás kalács, hajtogatott kalács, fahéjas almás kelt tészta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ágicicmic
Ágicicmic Wed, 2012-11-28 20:31

Hello Olga! Borzasztóan szégyenlem magam, /nagy sütő-főző vagyok/ de most megfeneklett a képzelőerőm. Kérlek segíts az összeállítást illetően, nem értem azt, hogy "állítva" helyezzük a tepsibe. Hogy tudok egy kelt /tehát viszonylag lágy tésztát ami 2 mm-esre van kinyújtva "állítani" Olyan széles csíkokat vágok, mint a tepsi magassága, és egyenként, a tepsi falához szorítva az elsőt, egymás után helyezzük be a tepsibe? De nem csúszik szét,? Vagy a tepsit is az oldalára állítod, és akkor soronként egymásra rétegezem az almapürével megkent tésztacsíkokat, amíg meg nem telik a tepsi???Bocsi az értetlenkedésemért, nekem a bajom a tészta lágyságával van, és akkor azt hogy lehet állítani. Ha tudsz, segíts, ha ez egy egyszerű művelet, csak az én képzelőerőm hagyott cserben, akkor ne foglalkozz vele, majd próbálkozom. Előre is köszi, ha segítesz. szia.

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Wed, 2012-11-28 21:26

Kedves Ágicmic!

Az eredeti recept az sima fahéjas cukorral szót volt. Sajnos az én fotóm nem "egész alakos lett", de ha megnézed Eztettem fahéjas szuperkalács receptjét rögtön látni fogod hogyan is néz ki ez az elforgatós technikás kalács. http://eztettem.blogspot.hu/2012/11/csak-szel.html
No most, itt nálam igazán nem is a lágysággal volt baj, hanem hogy az alma az szaftos ugye....nekem is csúszkált szét. Gyakorlatilag ahogy a befahéjazott, almázott lapokat egymásra rakod, felemeled és 90 fokkal elfordítod, na az csúszkál.
Az eredeti recept és fázisfotók, amik még segíthetnek neked itt vannak : http://www.annies-eats.com/2011/03/23/cinnamon-sugar-pull-apart-bread/
Ha megnézed akkor értelmet nyer az "állítva". Lehet,hogy kicsit körülményesen írtam le, és nem sikerült pontosan megfogalmazni hogyan is kell elkészíteni. Kicsit csúszkáltak nekem is a lapok, de a amikor a tepsibe beleállítottam, és ugye nem volt három/négy kezem, hogy megfogjam, akkor egy nagyobb lapos kiszedőlapáttal kitámasztottam az addig beleállított egymásra pakolt négyzeteket
Remélem a fázsfotók segítenek neked elkészíteni ezt a kalácsot :)))
Üdv. Olga

Ágicicmic
Ágicicmic Thu, 2012-11-29 11:06

Kedves Olga. Köszönöm, hogy azonnal válaszoltál, aztán a "hirtelen felindulás után", rájöttem, miután hivatkoztál is rá, hogy a másik /alapreceptet/ nézzem meg, ahol tényleg összeállt számomra is a dolog./Hiába vizuális típus vagyok/. Most már értem a lényeget, csak a főpróba van vissza, köszönöm a kedvességedet és segítségedet. Jó sütéseket és Boldog ünnepeket sok sütivel:))) Szia: Ági

775
finomliszt 35 dkg
tej 210 ml
tojássárgája 1 db
sertészsír 55 g
cukor 3 ek
1 kk
élesztő 2 dkg
alma 2 db
cukor 12 dkg
víz 1 dl
fahéj 2 kk
vaj 5 dkg