r
Nosalty Logó

Japán datolyaszilva zselé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Zoli
Japán datolyaszilva zselé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2451 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 59 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-crypt
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    347.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    340 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1063 micro
  • β-crypt
    6080 micro
  • Likopin
    668 micro
  • Lut-zea
    3504 micro
Összesen 306 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-crypt
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1493.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    292 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    586 mg
  • Nátrium
    260 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    649 g
  • Cukor
    439 mg
  • Élelmi rost
    128 mg

VÍZ

  • Összesen
    2778.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2723 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    300 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    87 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    279 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8504 micro
  • β-crypt
    48637 micro
  • Likopin
    5342 micro
  • Lut-zea
    28032 micro
Összesen 2451 kcal
  • 1% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-crypt
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    1159 micro
  • Likopin
    127 micro
  • Lut-zea
    668 micro
Összesen 59 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A datolyaszilvák leveles kocsányát levágjuk és kiskanállal kikaparjuk a héjból a gyümölcsvelőt. Körülbelül 3 kg tiszta gyümölcsöt kapunk ebből a mennyiségből. Beletesszük egy rozsdamentes lábasban és lassú tűzön főzni kezdjük.
  2. A citromot meghámozzuk, cikkekere szedjük és beletesszük a lábasba az édesítőszerrel együtt.
  3. Folyamatos keverés közben felforraljuk a gyümölcsöt. Levesszük a tűzről és botmixerrel összetörjük.
  4. Visszatesszük a tűzre, folyamatos keverés közben beleszórjuk a dzsemfixet és ismét felforraljuk.
  5. Sterilizált üvegekbe töltjük és a tetejükre egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk.
  6. Szárazdunsztban két napig pihentetjük.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 9479
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 24.

Ajánló

Napi egy-két kiskanál elfogyasztása növeli a boldogsághormonok számát és segíti az emésztést.

Receptkategóriák

A japán datolyaszilva, vagy sarongyümölcs, esetleg khakiszilva mediterrán gyümölcs. Az erős, viaszos héj alatt nagyon finom, magtalan gyümölcshús van. Nálunk nem közismert, de egy egerági faiskolában több változata is kapható. A Mecsek déli lejtőjén, hosszú meleg ősszel beérik. Nálunk, itt a Duna-Tisza közén nem, ezért leszedve utóérlelni kell. Ez nem nagy művészet, mert a gyümölcsöket zárt helyen asztalon, vagy ládákban egymás mellé kell állítani. Két-három hét alatt az addig kemény gyümölcsök beérnek. Az erős héjból kiskanállal kikanalazhatjuk a finom gyümölcsöt, amely egyben sokféle gyógyhatású anyagot tartalmaz. Ezért gyógynövényként is használják. A leveléből teát főznek a magas C-vitamin tartalma miatt. A gyümölcsöket pedig többek között aszalják is. Ezeknek az elkészítési módoknak csak egy hátránya van, a fagyok beállta előtt le kell a gyümölcsöket szedni. Amnnyiben ez nem történik meg, a magas gyümölcscukor tartalma miatt nem fagy meg a gyümölcs, hanem szottyos lesz, mint a naspolya. Az íze sokkal finomabb lesz, de nem tárolható el sokáig. No itt jön a történetbe a befőzés. Eddig soha nem főztünk be decemberben, de egyszer ezt is ki kell próbálni. A sok finom szottyos gyümölcs nem veszhet kárba. A hideg beleállt az ujjaimba, mire leszedtem. Végre irány a konyha. Fél napnyi temperálás után (addigra kellemes szobahőmérsékletű lett mindegyik), kezdődhetett a befőzés. Miután sehol sem találtam receptet, maradt a saját kútfejem. A gyümölcsnek magas a pektin és gyümölcscukor tartalma, ezért nem kell sok zselatin hozzá, és a főzés során folyamatosan keverni kell. Büszkén állítom, hogy nagyon finom lett a zselé. A költségeknél a gyümölcs árát nem számítottam fel, mert az ingyen volt. Senkinek sem ajánlom, hogy az angol multinál vegye, mert ott 85 forint/ db a sharon fruit ára.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek