Datolyaszilva

Leírás

Datolyaszilva – receptek, leírás, tippek

A datolyaszilva az ébenfafélék családjába tartozó ősi kultúrnövényfaj. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában. A gyümölcs ősszel kezden érni, citrom, narancs és vörös színt kap, a termés sokáig a fán maradn. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puhává, sárgabarackdzsem-ízűvé válik. Fogyasztható nyersen, gyümölcsléként, aszalva, lekvárként, és tárolhatjuk lefagyasztva is.

A datolyaszilva, más néven kakiszilva (Diospyros kaki) Ázsiából, egészen pontosan Kínából és Japánból származik. Népszerűségét finom, édes ízének köszönheti, és egyre inkább terjed a világ más részein is, beleértve Magyarországot.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Datolyaszilva

Mi az a datolyaszilva?

A datolyaszilva hazánkban kevésbé népszerű őszi gyümölcs, mint például a szőlő vagy a körte. Narancssárga, sima héjú, általában kerek vagy ovális formájú gyümölcs, ízre pedig nagyon édes, szinte krémes állagú. Önmagában fogyasztva is finom, de sokféleképpen fel lehet használni a konyhában.

Hogyan vásároljuk?

Ízletes datolyaszilváért a piacot vagy a zöldségest érdemes felkeresni, de természetesen hiper- és szupermarketekben is megtaláljuk néha. Az érett datolyaszilva élénk narancssárga, foltok nélküli. Ha a gyümölcs sárgás vagy zöldes árnyalatú, akkor még nem érett be teljesen. A legjobb minőségű gyümölcsöt késő ősszel kapjuk, de még decemberben is megtaláljuk a kínálatban. A friss gyümölcsöt érdemes minél hamarabb elfogyasztani, hűtőben tárolva egy hetet is kibír, illetve le is fagyaszthatjuk, ha később turmixhoz vagy süteményhez használnánk fel.

Mire jó a datolyaszilva?

A datolyaszilvának magas C-vitamin, A-vitamin, kálium- és rosttartalma van. Polifenolokban gazdag, ami segít a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében. Magas rosttartalma miatt különösen jót tesz az emésztésnek.

Sokféleképp felhasználhatjuk, de érett állapotban önmagában is kitűnő csemege. Japánban például hoshigaki néven, különleges szárított édesség formájában is árulják. A datolyaszilvát lekvár, gyümölcspüré, smoothie vagy sütemények készítéséhez is felhasználják. A datolyaszilvafa lassan nő, de a faanyaga nagyon kemény, ezért hangszerek és bútorok készítésére is kiváló.

Mi készülhet a datolyaszilvából?

Isteni datolyaszilvakrémet, datolyaszilvás-túrós kockát, datolyaszilva-dresszinget, datolyaszilvás mascarponekrémet lehet készíteni belőle, de bajor datolyaszilva-krém is készülhet belőle!

Még több datolyaszilvás receptért görgess lejjebb!

70
Kalória
0.6g
Fehérje
18.6g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
80.3g
Víz
-
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
12.5g
Cukor

100 g Datolyaszilva

fehérjetartalom

0.58 g

zsírtartalom

0.1 g

szénhidráttartalom

18.59 g

víztartalom

80.32 g

gramm datolyaszilva?

Top ásványi anyagok

Foszfor

17 mg

Magnézium

9 mg

Kalcium

8 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.1 g

Kolin

7.6 mg

C vitamin

7.5 mg

Béta-kriptoxantin

1447 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.58 g

Zsír

telített zsírsav

0.02 g

egyszeresen telített zsírsav

0.037 g

többszörösen telített zsírsav

0.043 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.15 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

17 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.113 mg

Mangán

0.355 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

12.53 g

víz

80.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.03 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.1 mg

Folát

8 µg

Kolin

7.6 mg

Béta-karotin

253 µg

Béta-kriptoxantin

1447 µg

Likopin

159 µg

Lutein+zeaxantin

834 µg

E vitamin

0.73 mg

K vitamin

2.6 µg

A vitamin

81 µg

C vitamin

7.5 mg

B6 vitamin

0.1 g

21 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...