Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Írós kenyér

Írós kenyér
Írós kenyér
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Író mániám tovább tombol. Ma vettem egy újabb butéliával. Tormának, és persze Fahéjnak itt üzenem, hogy szerezzétek be és ezzel süssetek, mert isteni lágy lesz a kenyér, és napokig megtartja a frissességét.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe készítjük a hozzávalókat, és dagasztásra kapcsoljuk a gépet.
  3. A duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, melyekből rudakat sodrunk és ezeket összefonjuk.
  4. A fonatot kenyérsütő formába tesszük, tetejét megkenjük olajjal, és letakarva folpackkal újra kelesztjük 25-30 percet langyos helyen.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, az aljába tálban vizet teszünk gőzölni.
  6. Ha a kenyér megkelt, lespricceljük langyos vízzel, és a gőzös sütőbe tesszük. A hőmérsékletet levesszük 200 fokra, és így sütjük 20 percig. Ha nagyon színesedni kezd a teteje, letakarhatjuk alufóliával.
  7. 20 perc után lejjebb vesszük a sütőt 180 fokra, és további 20 percig sütjük a kenyeret.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x15 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 598
elküldve: 2
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér íróval, házi írós kenyér, írós kenyérfonat

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-09-22 07:44

Szia!
Ezek olyanok, hogy kívül kicsit roppan, mert nem sütöm barnábbra, de belül lágy. Amit nagyon szeretek benne, hogy amikor kenyér túltengésben voltunk, de én sütöttem ilyen és csak a negyedik napon vettük elő, akkor is lágy volt. Szinte hihetetlen. Innentől az íróról csak superlativusokban tudok beszélni. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-09-21 11:32

Ezt a guszta fonatot!!!! Tökéletes! Néha én is "íróskodom", de mi legtöbbször a ropogós kenyerekre, peksutemenyekre hajtunk :))) T

439
kenyérliszt BL80 40 dkg
friss élesztő 2 dkg
író 1.5 dl
víz 1 dl
barna cukor 1 teáskanál
1.5 teáskanál
olívaolaj 3 ek
provence-i fűszerkeverék 1 ek