r
Nosalty Logó

Dagasztás nélküli kenyér GanoMamától

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Dagasztás nélküli kenyér GanoMamától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 454 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1818 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 188 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1261.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    1025 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    129.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 454 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5047.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    199 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    510 mg
  • Nátrium
    4100 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    364.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    516.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    395 micro
Összesen 1818 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    425 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 188 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Elkezdjük hozzáadni a vizet. Csak addig kell fakanállal keverni, amíg a liszt teljesen átnedvesedik, és egy nem formázható, nyúlós masszát kapunk. (Leginkább nokedli tésztához hasonlítható.)
  2. Letakarva legalább 12 órát állni hagyjuk. (Nyáron én a kamrába teszem, most hogy hűvösebb van, egyszerűen kint hagyom a konyhapulton éjszakára.)
  3. Egy nagyobb méretű fedeles jénai tálat üresen berakunk a hideg sütőbe, és együtt 250 fokra melegítjük őket. (Én egy 25 cm átmérőjű kerek tálat használok.)
  4. A megkelt tésztát egy fakanállal nagy mozdulatokkal áthajtogatjuk (megkeverjük), majd a sütőből kivett forró tálba átkaparjuk. (A jénait nem kell sem kivajazni, sem lisztezni!)
  5. Rátesszük a fedelét, és kb. 35 percig sütjük fedő alatt a forró sütőben.
  6. Fél óra után levesszük róla a fedelet, és fedő nélkül sütjük még kb. 20-25 percig, amíg szép színt, kérget kap. Itt már mérsékeljük a hőfokot kb. 220-230 fokra.
  7. A megsült kenyeret egyszerűen kiborítjuk a tálból.
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Tepsi mérete: 25 x 25 x 6
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 26896
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 10.

Receptkategóriák

Sok-sok éve itthon sütöm a kenyeret, de a közelmúltig kenyérsütő gépet használtam. Aztán egy jó receptnek köszönhetően áttértem a kézi dagasztásra, és a gázsütőben való sütésre. Majd egyszer véletlenül a TV-ben megláttam ezt a kenyérsütési módot, és azóta a kenyérsütő gépem már szinte csak dekoráció a konyhában. Először féltem a forró tállal való munkától, de két vastag edényfogó kesztyűvel balesetmentesen megoldható a dolog. Mikor először szegtem meg a gyönyörű barna, ropogós héjú és lyukacsos kenyeret, nem akartam hinni a szememnek. Szinte nagymamám régi házi kenyerét láttam magam előtt.;) Jó szívvel ajánlom, akár kezdő háziasszonyoknak is! Ha egyszer megsütöd, gyakran fogja kérni a család, garantálom. Jó étvágyat!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nincs mit hozzátenni, ki kell próbálni!

Éva-Anyóca

Jól néz ki nagyon, mint a régi kenyér, anno..:-O

claris

Cserépedényben pl. római tálban v. pataki tálban is m?ködik a dolog?

Törölt felhasználó

Talán m?ködhet cserépedényben, amennyiben azt is fel tudod-e melegíteni üresen. Ennek a sütésnek a lényege, hogy forró edénybe kerüljön bele a tészta, és legyen rajta fedél az els? sütési szakaszban. Ha kipróbálod, oszd meg légy szíves a tapasztalatodat. Köszönöm!

manka51

Ha friss éleszt?vel készítem,mennyi kell bel?le?

Törölt felhasználó

Nem tudom, Manka, nem próbáltam még. Nehéz is átszámolni: egy tasak szárított éleszt? kb. 2,5 dkg frissel egyenérték?... De az biztos, hogy nagyon kevés, mert itt a hosszú idej? kelesztés a kulcs, és nem a normál mennyiség? éleszt?.

pussycat

En is meg szeretnem probalni ezt a finom es egyszeru keszitesu kenyeret, csak egy gondom van, hogy nekem csak normal gazsutom van, szoval nem legkevereses. Gondolod, hogy abban is sikerulne megsutni? Elore is koszi a valasz. Veronika

Törölt felhasználó

Egészen biztos, Veronika, mert nekem is régi, nem légkeveréses gázsüt?m van, és tökéletes. Sok sikert!

manka51

Köszönöm a válaszodat,akkor inkább maradok a szárított éleszt?nél.

Torma

Nagyon jo, hogy feltetted ezt a receptet GanoMama :) mar kerestem err?l egy jo receptet, a Tied szuper, a napokban kiprobalom! Üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Örülök, hogy örülsz neki, Torma. Sok sikert, nagyon finom kenyeret kívánok! Én nagyon imádom, és szerintem ennél egyszer?bben nem is lehetne fincsi kenyeret sütni.:-D

sztike

Kipróbáltuk és bevált.. :) Fantasztikusan egyszer? és mutatós és finom kenyér! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, így gyakran lesz friss kenyér az asztalon nálunk is. Kedves GanoMama, kísérleteztél már ezzel a kenyérrel, hogy m?ködik-e magokkal, vagy egyéb plusz hozzávalókkal is? Ha nem, akkor én biztosan megteszem majd. :) És íme a fotó, ilyen lett az én els?m: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/486339_4985359514534_1502774888_n.jpg

Törölt felhasználó

Gratulálok, Sztike! És nagyon örülök a sikerélményednek! Átérzem nagyon, mert én is ugyanilyen fanatikus lettem, amikor el?ször kipróbáltam. Egyszer próbáltam napraforgómaggal, valószín?leg úgy kicsit több id?t kell hagyni a kelesztésre, mert kicsit laposabb lett. Én inkább a lisztekkel kísérleteztem eddig: a BL80 t?nik a legjobbnak nekem. Egyszer sütöttem BL100-asból, és fura mód nehéz lett egy kicsit. A sima, olcsó búzaliszttel is még egész jó,és rozsliszt és BL80-as keverékével (1/3 rozs, 2/3 búza) is finom volt. Ha kísérletezel, nagyon örülnék, ha mesélnél róla itt, biztos mások is szívesen fogadják a tapasztalatokat!

sztike

Köszönöm az infókat, ha lesznek újabb tapasztalataim, mindenképp megosztom. :)

Törölt felhasználó

Szia! Megsütöttem, de beleragadt a jénaiba, nem tudom kiszedni... Mit csinálhattam rosszul?

Törölt felhasználó

Kedves Viki! Sajnálom, hogy így jártál. Szerintem semmit nem csináltál rosszul, talán csak a liszted min?sége volt egy kicsit más. Én is jártam már úgy, hogy nagy küzdelem árán tudtam csak kiszedni a tálból. Ha a receptben írt BL80-as min?ség? liszttel próbáltam, akkor sosem volt semmi gondom. Esetleg az is számíthat, hogy elég forró-e a süt?d és a tálad,mikor beteszed a tésztát. Szerintem próbáld ki újra, mert ha sikerül, a végeredményt imádni fogod. Sok sikert!

Törölt felhasználó

Köszönöm a választ! BL 80-as lisztet vettem, direkt emiatt, úgyhogy az nem lehetett a baj, talán akkor tényleg nem volt elég forró a jénai, pedig melegítettem azt is. Na mindegy, majd kipróbálom újra! Köszönöm!

zsozso21

Gondoltam én is megsütöm, mivel kenyér nélkül maradtunk az ünnepeken, amúgy is már régóta lapult a receptkönyvembe, utólag persze kiderült, hogy túl sok éleszt?t tettem bele (frisset, mivel ez volt itthon). El is indult a kelés nagy iramba, megijedtem ezert betettem a hideg kamrába reggelig. Aztán reggel be a süt?be a leírás szerint. Végeredmény zseniális, fantasztikus, szavakat nem találok, és még éleszt? íze sem volt attól függetlenül, hogy sok éleszt? került bele. Egy gond volt vele, hogy kicsi volt, úgy frissen szinte mind elfogyott az ebédnél. Most állok neki, és megint keverek be egy adagot, holnapra ismét friss kenyerünk lesz. Próbálja ki bátran mindenki mert ezt a kenyeret nem lehet elrontani! Nagyon köszönöm GanoMama, hogy megosztottad ezt a receptet.

Törölt felhasználó

Örülök, Zsozso21, hogy ilyen sikeres volt az els? kenyered! Bevallom, ez nálunk is így volt az elején:ahogy megsült, azon nyomban elfogyott a nagy része, pedig egyébként nagyon kevés kenyér fogy nálunk... Amiért én még külön is szeretem ezt a receptet, hogy szárított éleszt?t és lisztet gond nélkül tárolhatok itthon, így nem jövök zavarba, ha véletlenül kenyérhiány támadna. Mindenkinek finom kenyérben és minden jóban gazdag új évet kívánok!

Törölt felhasználó

Kipróbáltam. Nagyon finom lett. Viszont a jénaiba úgy belesült, hogy nemhogy kiborítani, de kivakarni sem tudtam. A jénaiból csipegettük ki. Legközelebb teszek alá olajat vagy vajat.

Törölt felhasználó

Ha kivajazod-lisztezed, akkor nem tudod felforrósítani a jénait, mert beleég, mire felmelegszik. A t?zforró jénait meg szinte lehetetlen kikenni, lisztezni.... Nekem is volt már olyan, hogy belesült a tálba, aztán langyosra h?lve valahogy ki tudtam piszkálni. Talán a liszt min?sége befolyásolhatja ezt a dolgot. Ha gondolod, nézd meg a másik hasonló receptet, amit nemrég tettem fel. Ebben hideg tálba tesszük a megkelt tésztát, amit el?tte kivajazunk, kilisztezünk. Ez is hasonlóan fincsi lesz, és talán kisebb az esélye, hogy beleragadjon.

Törölt felhasználó

Közben kitaláltam, hogy süt?papírt teszek alá. Lehet, hogy kevesebb ideig kellett volna sütnöm. Pedig már így is csökkentettem az id?tartamot a megadotthoz képest. Id?közben már bekevertem a következ? adag tésztát. Nem adom fel:-) Megnézem a másik receptet is, amit ajánlottál. Köszönöm!

Törölt felhasználó

Szia Csilla! Milyen lett a süt?papíros változat?

Törölt felhasználó

Sziasztok Kedves Kenyérsüt? Társak! Ma egy kicsit variáltam a kenyéren. 30 dkg BL80-as lisztet + 20 dkg kukoricalisztet kevertem össze a többi hozzávalóval. A szokott módon megkelesztettem, és sütés el?tt belekevertem egy marék lenmagot, és egy csokor apróra vágott medvehagymát. ISTENI LETT! Próbáljátok ki. Jó étvágyat!

Törölt felhasználó

Nekem els?re általában sikerülni szokott ha valami újat készítek, de ez már másodszorra is tökéletes lett:)) Jó hogy rátaláltam.

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet, azt kérdezném, hogy én 60 percet sütöttem fed?vel, és fed? nélkül, a közepét frissen kicsit "ragacsosnak" érzem. Nem nyers...de estére már teljesen jó. Természetes hagyom kih?lni, utána szelem fel, de el?ször kicsit ragadós. Tovább süssem? de a kérge meg már nagyon túlsülne szerintem...

k_Andi

Szia GanoMama, koszonjuk a receptet! En azt szeretnem kerdezni, hogy szerinted mennyire problema, ha nincs az uvegtalamnak teteje? Egyszer meg sutottem egy hasonlo recept alapjan kenyeret, tepsiben, egesz jo lett, en meg voltam elegedve vele :) Annak sem volt teteje. Akarhogyis, holnap megprobalom, es megirom az eredmenyt:) mar bedagasztva var a konyhaban. Bazsalikom levelet is tettem hozza.

Törölt felhasználó

Kedves Andi! Kíváncsi vagyok, milyen lett a kenyered fed? nélkül. Én ezt a fajta kenyeret mindig fed? alatt sütöm. Sztem a zárt térben keletkez? g?z segít, hogy ropogósabb legyen a végeredmény.

k_Andi

Szia! Sajnos nem vagyok 100%ig megelegedve az eredmennyel. Nem erzodik a bazsalikom (5 levelet apritottam bele, mennyi kellene meg?), es kicsit savanykas lett az ize. Ez gondolom az en hibam, mert egesz ejszaka allni hagytam, es lehet, hogy tul sok volt neki. Ropogos sem lett, de a multkori tepsiben sutes utan az allagaval nem volt bajom. Gondolom itt a magasabb uvegedeny lehet a ludas. Nem baj, meg probalkozom :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek