Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dagasztás nélküli kenyér GanoMamától

Dagasztás nélküli kenyér GanoMamától
Dagasztás nélküli kenyér GanoMamától
65 perc / előkészület: 10 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok éve itthon sütöm a kenyeret, de a közelmúltig kenyérsütő gépet használtam. Aztán egy jó receptnek köszönhetően áttértem a kézi dagasztásra, és a gázsütőben való sütésre. Majd egyszer véletlenül a TV-ben megláttam ezt a kenyérsütési módot, és azóta a kenyérsütő gépem már szinte csak dekoráció a konyhában.

Először féltem a forró tállal való munkától, de két vastag edényfogó kesztyűvel balesetmentesen megoldható a dolog.

Mikor először szegtem meg a gyönyörű barna, ropogós héjú és lyukacsos kenyeret, nem akartam hinni a szememnek. Szinte nagymamám régi házi kenyerét láttam magam előtt.;)

Jó szívvel ajánlom, akár kezdő háziasszonyoknak is! Ha egyszer megsütöd, gyakran fogja kérni a család, garantálom. Jó étvágyat!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. Elkezdjük hozzáadni a vizet. Csak addig kell fakanállal keverni, amíg a liszt teljesen átnedvesedik, és egy nem formázható, nyúlós masszát kapunk. (Leginkább nokedli tésztához hasonlítható.)
  2. Letakarva legalább 12 órát állni hagyjuk. (Nyáron én a kamrába teszem, most hogy hűvösebb van, egyszerűen kint hagyom a konyhapulton éjszakára.)
  3. Egy nagyobb méretű fedeles jénai tálat üresen berakunk a hideg sütőbe, és együtt 250 fokra melegítjük őket. (Én egy 25 cm átmérőjű kerek tálat használok.)
  4. A megkelt tésztát egy fakanállal nagy mozdulatokkal áthajtogatjuk (megkeverjük), majd a sütőből kivett forró tálba átkaparjuk. (A jénait nem kell sem kivajazni, sem lisztezni!)
  5. Rátesszük a fedelét, és kb. 35 percig sütjük fedő alatt a forró sütőben.
  6. Fél óra után levesszük róla a fedelet, és fedő nélkül sütjük még kb. 20-25 percig, amíg szép színt, kérget kap. Itt már mérsékeljük a hőfokot kb. 220-230 fokra.
  7. A megsült kenyeret egyszerűen kiborítjuk a tálból.
  • sütési hőfok: 240°C
  • tepsi mérete: 25 x 25 x 6 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 363
elküldve: 36
receptkönyvben: 354
elkészítve: 11/27
Facebookon megjelent: -

szakács

GanoMama

Mióta szakács: 2012.10.27.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

fehér kenyér házilag, cipó dagasztás nélkül, egyszerű kenyér

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

k_Andi
k_Andi Sun, 2018-06-10 00:35

Szia GanoMama, koszonjuk a receptet!
En azt szeretnem kerdezni, hogy szerinted mennyire problema, ha nincs az uvegtalamnak teteje? Egyszer meg sutottem egy hasonlo recept alapjan kenyeret, tepsiben, egesz jo lett, en meg voltam elegedve vele :) Annak sem volt teteje.
Akarhogyis, holnap megprobalom, es megirom az eredmenyt:) mar bedagasztva var a konyhaban. Bazsalikom levelet is tettem hozza.

GanoMama
GanoMama / GanoMama Sun, 2018-06-10 11:26

Kedves Andi! Kíváncsi vagyok, milyen lett a kenyered fedő nélkül.
Én ezt a fajta kenyeret mindig fedő alatt sütöm. Sztem a zárt térben keletkező gőz segít, hogy ropogósabb legyen a végeredmény.

k_Andi
k_Andi Mon, 2018-06-11 15:09

Szia!
Sajnos nem vagyok 100%ig megelegedve az eredmennyel. Nem erzodik a bazsalikom (5 levelet apritottam bele, mennyi kellene meg?), es kicsit savanykas lett az ize. Ez gondolom az en hibam, mert egesz ejszaka allni hagytam, es lehet, hogy tul sok volt neki.
Ropogos sem lett, de a multkori tepsiben sutes utan az allagaval nem volt bajom. Gondolom itt a magasabb uvegedeny lehet a ludas. Nem baj, meg probalkozom :)

patosa123
patosa123 Thu, 2014-01-16 18:15

Köszönöm a receptet, azt kérdezném, hogy én 60 percet sütöttem fedővel, és fedő nélkül, a közepét frissen kicsit "ragacsosnak" érzem. Nem nyers...de estére már teljesen jó. Természetes hagyom kihűlni, utána szelem fel, de először kicsit ragadós. Tovább süssem? de a kérge meg már nagyon túlsülne szerintem...

Marcsi53
Marcsi53 Mon, 2013-08-26 08:47

Nekem elsőre általában sikerülni szokott ha valami újat készítek, de ez már másodszorra is tökéletes lett:)) Jó hogy rátaláltam.

GanoMama
GanoMama / GanoMama Fri, 2013-04-05 21:25

Sziasztok Kedves Kenyérsütő Társak!

Ma egy kicsit variáltam a kenyéren. 30 dkg BL80-as lisztet + 20 dkg kukoricalisztet kevertem össze a többi hozzávalóval.
A szokott módon megkelesztettem, és sütés előtt belekevertem egy marék lenmagot, és egy csokor apróra vágott medvehagymát.
ISTENI LETT! Próbáljátok ki. Jó étvágyat!

GanoMama
GanoMama / GanoMama Sat, 2013-03-16 00:40

Köszönöm szépen!

Örülnék, ha sokan kapnának kedvet az otthoni kenyérsütéshez, ezzel a módszerrel!

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2013-01-10 13:47

Kipróbáltam. Nagyon finom lett. Viszont a jénaiba úgy belesült, hogy nemhogy kiborítani, de kivakarni sem tudtam. A jénaiból csipegettük ki. Legközelebb teszek alá olajat vagy vajat.

GanoMama
GanoMama / GanoMama Thu, 2013-01-10 22:19

Ha kivajazod-lisztezed, akkor nem tudod felforrósítani a jénait, mert beleég, mire felmelegszik.
A tűzforró jénait meg szinte lehetetlen kikenni, lisztezni....
Nekem is volt már olyan, hogy belesült a tálba, aztán langyosra hűlve valahogy ki tudtam piszkálni.

Talán a liszt minősége befolyásolhatja ezt a dolgot.

Ha gondolod, nézd meg a másik hasonló receptet, amit nemrég tettem fel. Ebben hideg tálba tesszük a megkelt tésztát, amit előtte kivajazunk, kilisztezünk. Ez is hasonlóan fincsi lesz, és talán kisebb az esélye, hogy beleragadjon.

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2013-01-10 22:56

Közben kitaláltam, hogy sütőpapírt teszek alá. Lehet, hogy kevesebb ideig kellett volna sütnöm. Pedig már így is csökkentettem az időtartamot a megadotthoz képest. Időközben már bekevertem a következő adag tésztát. Nem adom fel:-) Megnézem a másik receptet is, amit ajánlottál. Köszönöm!

zsozso21
zsozso21 Tue, 2013-01-01 19:47

Gondoltam én is megsütöm, mivel kenyér nélkül maradtunk az ünnepeken, amúgy is már régóta lapult a receptkönyvembe, utólag persze kiderült, hogy túl sok élesztőt tettem bele (frisset, mivel ez volt itthon). El is indult a kelés nagy iramba, megijedtem ezert betettem a hideg kamrába reggelig. Aztán reggel be a sütőbe a leírás szerint. Végeredmény zseniális, fantasztikus, szavakat nem találok, és még élesztő íze sem volt attól függetlenül, hogy sok élesztő került bele. Egy gond volt vele, hogy kicsi volt, úgy frissen szinte mind elfogyott az ebédnél. Most állok neki, és megint keverek be egy adagot, holnapra ismét friss kenyerünk lesz.
Próbálja ki bátran mindenki mert ezt a kenyeret nem lehet elrontani!
Nagyon köszönöm GanoMama, hogy megosztottad ezt a receptet.

GanoMama
GanoMama / GanoMama Tue, 2013-01-01 22:01

Örülök, Zsozso21, hogy ilyen sikeres volt az első kenyered!
Bevallom, ez nálunk is így volt az elején:ahogy megsült, azon nyomban elfogyott a nagy része, pedig egyébként nagyon kevés kenyér fogy nálunk...

Amiért én még külön is szeretem ezt a receptet, hogy szárított élesztőt és lisztet gond nélkül tárolhatok itthon, így nem jövök zavarba, ha véletlenül kenyérhiány támadna.

Mindenkinek finom kenyérben és minden jóban gazdag új évet kívánok!

H.Viki
H.Viki Thu, 2012-11-29 12:58

Szia! Megsütöttem, de beleragadt a jénaiba, nem tudom kiszedni... Mit csinálhattam rosszul?

GanoMama
GanoMama / GanoMama Mon, 2012-12-03 21:06

Kedves Viki!

Sajnálom, hogy így jártál. Szerintem semmit nem csináltál rosszul, talán csak a liszted minősége volt egy kicsit más.
Én is jártam már úgy, hogy nagy küzdelem árán tudtam csak kiszedni a tálból.
Ha a receptben írt BL80-as minőségű liszttel próbáltam, akkor sosem volt semmi gondom.

Esetleg az is számíthat, hogy elég forró-e a sütőd és a tálad,mikor beteszed a tésztát.

Szerintem próbáld ki újra, mert ha sikerül, a végeredményt imádni fogod. Sok sikert!

H.Viki
H.Viki Wed, 2012-12-05 20:20

Köszönöm a választ! BL 80-as lisztet vettem, direkt emiatt, úgyhogy az nem lehetett a baj, talán akkor tényleg nem volt elég forró a jénai, pedig melegítettem azt is. Na mindegy, majd kipróbálom újra! Köszönöm!

sztike
sztike Sun, 2012-11-18 11:37

Kipróbáltuk és bevált.. :) Fantasztikusan egyszerű és mutatós és finom kenyér! Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, így gyakran lesz friss kenyér az asztalon nálunk is.
Kedves GanoMama, kísérleteztél már ezzel a kenyérrel, hogy működik-e magokkal, vagy egyéb plusz hozzávalókkal is? Ha nem, akkor én biztosan megteszem majd. :)
És íme a fotó, ilyen lett az én elsőm: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/486339_4985359514...

GanoMama
GanoMama / GanoMama Sun, 2012-11-18 21:53

Gratulálok, Sztike! És nagyon örülök a sikerélményednek!
Átérzem nagyon, mert én is ugyanilyen fanatikus lettem, amikor először kipróbáltam.
Egyszer próbáltam napraforgómaggal, valószínűleg úgy kicsit több időt kell hagyni a kelesztésre, mert kicsit laposabb lett.

Én inkább a lisztekkel kísérleteztem eddig: a BL80 tűnik a legjobbnak nekem. Egyszer sütöttem BL100-asból, és fura mód nehéz lett egy kicsit. A sima, olcsó búzaliszttel is még egész jó,és rozsliszt és BL80-as keverékével (1/3 rozs, 2/3 búza) is finom volt.

Ha kísérletezel, nagyon örülnék, ha mesélnél róla itt, biztos mások is szívesen fogadják a tapasztalatokat!

sztike
sztike Sun, 2012-11-18 23:14

Köszönöm az infókat, ha lesznek újabb tapasztalataim, mindenképp megosztom. :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-11-12 07:50

Nagyon jo, hogy feltetted ezt a receptet GanoMama :) mar kerestem erről egy jo receptet, a Tied szuper, a napokban kiprobalom! Üdv, Torma :)

GanoMama
GanoMama / GanoMama Mon, 2012-11-12 20:03

Örülök, hogy örülsz neki, Torma.
Sok sikert, nagyon finom kenyeret kívánok!
Én nagyon imádom, és szerintem ennél egyszerűbben nem is lehetne fincsi kenyeret sütni.:-D

manka51
manka51 Sun, 2012-11-11 22:45

Köszönöm a válaszodat,akkor inkább maradok a szárított élesztőnél.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2012-11-11 10:58

En is meg szeretnem probalni ezt a finom es egyszeru keszitesu kenyeret, csak egy gondom van, hogy nekem csak normal gazsutom van, szoval nem legkevereses. Gondolod, hogy abban is sikerulne megsutni? Elore is koszi a valasz. Veronika

GanoMama
GanoMama / GanoMama Sun, 2012-11-11 21:41

Egészen biztos, Veronika, mert nekem is régi, nem légkeveréses gázsütőm van, és tökéletes.
Sok sikert!

GanoMama
GanoMama / GanoMama Sun, 2012-11-11 21:40

Nem tudom, Manka, nem próbáltam még.
Nehéz is átszámolni: egy tasak szárított élesztő kb. 2,5 dkg frissel egyenértékű...
De az biztos, hogy nagyon kevés, mert itt a hosszú idejű kelesztés a kulcs, és nem a normál mennyiségű élesztő.

GanoMama
GanoMama / GanoMama Sat, 2012-11-10 19:38

Talán működhet cserépedényben, amennyiben azt is fel tudod-e melegíteni üresen.
Ennek a sütésnek a lényege, hogy forró edénybe kerüljön bele a tészta, és legyen rajta fedél az első sütési szakaszban.
Ha kipróbálod, oszd meg légy szíves a tapasztalatodat. Köszönöm!

454
kenyérliszt BL80 50 dkg
1.5 tk
instant élesztő 1 kávéskanál
víz 4.5 dl