Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Igazi nápolyi pizza otthon

Igazi nápolyi pizza otthon
Igazi nápolyi pizza otthon
35 perc / előkészület: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az otthoni pizzakészítéssel sok hobbiszakácsnak meggyűlik a baja. Nekem is ez volt eddig a legnagyobb kihívás a konyhában. Nem is csoda! Nápolyban a pizzát 500 °C-on sütik, otthon viszont 250-280°C-on kiszárad, és nem lesz szép magas és buborékos belül.

A megoldás egyik része, hogy a pizzatésztát sokkal tovább kell hagyni kelni kevesebb élesztővel, mint azt megszoktuk. Ezáltal a tésztában a glutén relaxálódik, és sokkal buborékosabb lesz a tésztánk.

A másik nagy titok, hogy azt a 250°C-ot, amivel gazdálkodunk, mennyire gyorsan és hatékonyan tudjuk a pizzához közvetiteni. Erre a célra találták ki a sütőköveket, de még ennél is jobb, ha vas/acél sütőlapon sütjük a pizzát. A vas hővezető képessége ugyanis sokszorosa a kőének. 

Ha tehát egy kis időt és még kevesebb pénzt fektetünk a pizzakészítésbe, magyar pizzázókat sarokba parancsoló pizzát készíthetünk otthon is! Íme a recept:

hozzávalók / 3 adag

tészta

szósz

ajánlat

Legyünk kreatívak a feltétekkel, de semmiből se rakjunk túl sokat!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Keverjük el az élesztőt egy kevés langyos vízben, majd keverjük össze a lisztet a sóval egy tálban.
  2. Ha feléledt az élesztő, keverjük hozzá a maradék vizet hidegen, majd öntsük a tálba, amiben a sós lisztet kevertük. Gyúrjuk addig a tésztát, amíg el nem válik a tál falától.
  3. Formáljunk labdát a tésztából úgy, hogy a széleit mindig széthúzzuk, majd maga alá hajtjuk.
  4. Tegyük vissza a tésztát tálba. Fedjük le légmentesen fóliával, vagy tegyük az egész tálat szemeteszsákba, hogy ki ne száradjon. Kelesszük 6-8 órán keresztül hűvös helyen.
  5. Kelés után vegyük elő a tésztát, és osszuk 3-4 részre. Formáljunk belőlük kis bucikat (úgy ahogy az előző lépésnél is tettük, vagy formáljunk karikát mutató és hüvely ujjunkból és tömködjük át a tésztát rajta).
  6. Olajozzuk be a bucik felületét, hogy ki ne száradjanak. Fedjük le őket légmentesen, és kelesszük legalább egy éjszakát a hűtőben vagy hűvös helyen.
  7. A második kelés után vegyük ki a bucikat a hűtőből, hagyjuk 20 percig felengedni őket, majd lapogassuk ki, és nyújtsuk kerekre a őket.

Szósz és sütés

  1. A nápolyiak nem szórakoznak sokat a szósszal. Vegyünk egy hámozott paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk majd ízlés szerint tegyünk bele bazsalikomot, olívaolajat, fokhagymát. Kéziturmixszal turmixoljuk össze, és kész is a tökéletes pizzaszósz!
  2. Sütéshez melegítsük elő a sütőt maximum hőfokon pizzakövünkkel vagy pizzavasunkkal 30-40 percig. Hirtelen mozdulattal csúsztassuk a kész pizzát lisztezett pizzalapátról vagy kartonlapról a kőre/vasra. Kövön 7-10 perc a sütési idő, vason 4-5 perc.
  • sütési hőfok: 285°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 8 759
elküldve: 0
receptkönyvben: 61
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Szarvady Jázon

Mióta szakács: 2018.08.18.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
receptverseny: Nagy nyárzáró receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pizza
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pizza nápolyi módra

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

652
kenyérliszt BL80 500 g
víz 325 ml
15 g
instant élesztő 1 g
olívaolaj 10 csepp
konzerv paradicsom 350 g
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 1 ek
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint