Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti pogácsa és kalács

Húsvéti pogácsa és kalács
Húsvéti pogácsa és kalács
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti szabad pénteken remek idő volt, ideje volt neki látni a ház körüli sövények megzabolázásának. A kerti munka közben én berohantam a konyhába, összedobtam a pogácsa tésztáját, s uzsgyi vissza a sövény mellé. Mikor már kiszaggattam 2 adag pogácsát, kezdett elegem lenni a ki-be rohangászásból, és az utolsó adagot kalácsként sütöttem meg. 
Ezt a receptet Amerikában/Kanadában élőknek is ajánlom, mert minden hozzávaló elérhető a boltokban! Remélem, sikerül jó hangulatot csempészni a konyhába a hazai ízekkel!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Remekül megy a sült/főtt sonka mellé, és igen dekoratív dísze a húsvéti asztalnak! Ha kicsit megszikkad, félbevágva és kék sajttal megtöltve is remek!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejben elkeverjük a száraz élesztőt a cukorral és a sóval, és gyakori kevergetés mellett felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a vajat, a túrót összegyúrjuk, és beleöntjük a közben elkészült tejes masszát. Ha egyneművé összeállt, meleg helyre tesszük egy fél órára kelni. Én a konyhába besütő napra tettem :-).
  3. Beprogramozzuk a sütőt.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és a szokásos módon pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, 3 felé vesszük, és kígyoókat sodrunk belőlük. Egyik végüknél összenyomkodjuk őket, és fonatot készítünk. A kivajazott-lisztezett tepsibe tesszük a pogácsákat és a kalácsot. 
  5. A tetejüket megkenjük tejszínnel, és bőségesen megszórjuk reszelt sajttal.
  6. 3Pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 304
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nelly

Mióta szakács: 2011.04.23.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

húsvéti sajtos-túrós pogácsa, sajtos-túrós kelt kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2011-06-09 03:10

Kedves Nelly, latva ezt a remekmuvet, hatha te tudsz nekem segiteni a sutessel kapcsolatban. Idaig az USA-ban az osszes alberletemben remes sutom volt: hatalmas nagy, de futoszal csak alul van, tehat az alul-felul sutes alulra redukalodik. Igy keptelenseg akarmit is sutni (de foleg kelt tesztakat), mivel ha a suto also reszebe teszem a tepsit, akkor az alja eg, ha felulre, akkor pedig a teteje nem sul. Neked is ilyen sutod van? Ha igen, hogy sutottel benne ilyen gyonyorure?

kistacsa
Nelly / kistacsa Thu, 2011-06-09 15:24

Kedves Boribon! A sutod leirasa tokeletesen megegyezik az enyemmel: kacskaringos futoszal alul, felul semmi :-) Kozepre tettem a racsot, s eddig (lekopogom) minden szepen sult benne. Vard meg, mig eleri a beprogramozott hofokot, szerintem az is segit. Udv, Nelly :-)

1182
finomliszt 50 dkg
tehéntúró 25 dkg
vaj 25 dkg
instant élesztő 1 tasak
tej 1 dl
cukor 1 ek
1 csipet
főzőtejszín 0.5 dl
cheddar sajt 10 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál