Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hetty King áfonyapitéje

Hetty King áfonyapitéje
Hetty King áfonyapitéje
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A King család három nemzedék óta féltve őrzi az áfonyapite receptjét. Nekem sem volt könnyű megszereznem:), de szerencsére segítségemre volt egy nagyon-nagyon-nagyon régi szakácskönyv (az 1900-as évek első feléből). Nem állítom, hogy a Prince Edward Szigeten pont így készítette Hetty néni és Olívia, de szerintem nagyon közel áll az eredetihez.:)
Avonlea világa mindig elvarázsol engem! Rendkívül jó ötlet volt Sullivanéktól, hogy filmre vitték L. M. Montgomery könyveit. Amint nézem a filmeket, időnként kicsit irigylem is Avonlea városának a lakóit. A King családnak szép gazdasága van, ahol a munkából kicsi és nagy egyaránt kiveszi a részét - mégis van idejük egymásra, van kedvük énekelni, táncolni, ugratni egymást... Van jótékonysági vásáruk, amire mindenki lelkesen készül... Van városi újságjuk, érdekes cikkekkel... Minden évben megválasztják a város legjobb süteményét, lekvárját, savanyúságát... Vannak mindenféle versenyeik is - például a Műkedvelők Területi Vetélkedője, amelyre (annak ellenére, hogy 22 éve nem nyertek), minden évben lelkesen benevez a város. Az egyik évben biztosra mentek: Hetty néni írta a színdarabot, és a női főszerepre sikerült megnyerniük a kor egyik leghíresebb színésznőjét, aki történetesen pont akkor töltötte szabadságát ezen a gyönyörű szigeten. Hetty néni olyannyira biztos volt a győzelemben, hogy még a féltve őrzött áfonyapite receptjét is képes volt feltenni egy fogadás tétjeként.
Amíg Cecília a pocakomban volt, gyakran megnéztem egy-egy részt a Váratlan Utazásból, mindig megnyugtatóan hatott rám ez a film... És tévézés közben gyakran előfordult, hogy azt vettem észre, mosolyogva nézem.:) Egy különleges korba és egy különleges világba röpítenek minket a készítők.
Boldog békeidők? Igen... Azt hiszem ezt nevezik így.  Az egyik legjobb hangulatú sorozat, amit láttam.:)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, cukrot, sót, mandulát összekeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, és elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgájával alaposan összedolgozzuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük.
  2. Egy pite formát kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és a formába simítjuk.
  3. Megszórjuk darált mandulával, és beterítjük az áfonyával, majd meglocsoljuk a hígítatlan meggyszörppel. Olíviától tudjuk, hogy ez adja meg a King-féle áfonyapite jellegzetességét. És tényleg! Egyszerűen elvarázsolja a süteményt, de csak ha nagyon jóféle házi szörpöt használunk. Ha ilyennel nem rendelkezünk, akkor a bolti szörpök közül érdemes a jobbak között válogatni.
  4. Végül a maradék tésztát kinyújtjuk, és letakarjuk vele a piténket. Tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, de kedvünk szerint díszíthetjük is.
  5. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
  6. Sütőből kivéve kicsit pihentessük a süteményt, ne vágjuk fel rögtön! Tudom, hogy ez nem könnyű, mert az illatok úgyszólván rabul ejtenek, de türelem! (Én nem voltam ilyen türelmes, ez a fotóból is kiderül, de ígérem, legközelebb az leszek:),  csak hát az áfonya, a mandula, a meggy illatának én sem tudtam ellenállni.)
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 891
elküldve: 4
receptkönyvben: 203
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Annamo

Mióta szakács: 2012.06.11.
27 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pite áfonyával, mandulás áfonyás pite, áfonyás pite meggyszörppel

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cshcgabi
cshcgabi Fri, 2015-12-25 19:07

Én aszalt áfonyával csináltam, de száraz lett. Finom, de szétesik. A tészta nem tudott mit felszívni a szörpön kívül. Azt hiszem, megvárom az áfonyaszezont. :(

Kitchie
Kitchie Wed, 2013-08-14 19:17

megmondjatok nekem is kerlek, hogy ezt a vajas maszlag tesztat megis hogy lehet nyujtani/ formazni??? en akarhanyszor probalok ilyet kesziteni a duhroham kerulget :(

fkatica
fkatica Thu, 2013-08-15 15:08

Nam vagyok nagy süti készítő, de szerintem pihentetni kell a hűtőben kb 1/2 órát, a margarin kicsit megdermed és formázható. Remélem tudtam segíteni.Üdv:

Annamo
Annamo / Annamo Thu, 2013-08-15 18:05

Pontosan! 15 perc is elég a hűtőben, ha hideg margarinnal, gyorsan dolgozunk. A másik tapasztalatom, hogy csakis Liga margarint veszek, szerintem a sütik azt "szeretik". Könnyebb vele dolgozni is! Jó sütögetést! :)
Annamari

fkatica
fkatica Wed, 2013-08-14 16:05

Imádom az áfonyát, kérdés: ha nincs friss, lehet aszaltból is készíteni?
Pont 1/2 kg vörösáfonyám van itthon.Köszi

Annamo
Annamo / Annamo Wed, 2013-08-14 17:26

Szia! Az az igazság, hogy én mindig friss áfonyával készítem, aszalttal még nem sütöttem, de nem lehet rossz. Ki kell próbálni! :) Várom a végeredményt! :)
Annamari

fkatica
fkatica Thu, 2013-08-15 15:45

Azt hiszen a gyümölcs beáztatva megduzzad és sűtés közben a reakció majdnem úgyanaz, egy próbát megér.Próba-szerencse.Jelentkezem, ha megsűtöttem.Üdv:

fkatica
fkatica Thu, 2013-08-15 15:16

Most próbálok először somlóigaluskát készíteni "eredeti" a szülinapomra, de utána ígérem elkészítem és természetesen értesítést küldök az eredményről, milyem lett aszaltgyümölcsből.
Üdv.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-08-12 22:19

Elmentettem, köszönöm.:D

A történet klassz...:)

A mentés azért, mert: szeretjük a pitét, mert áfonyás , és mert mandulás!!!! :D
Szép nyári napokat!
Éva-Anyóca

manna113
manna113 Mon, 2013-08-12 19:26

Kedves Annamo!
A storyd kellemes érzéseket hozott elő bennem. Ha tehettem, én is néztem mindig, az ismétléseket is.:) Hetty King volt a kedvencem,milyen pofákat tudott vágni! :))) Rá is keresek a neten, hátha megtalálom a sorozatot.
Ja, a lényeg...a pitéd igen gusztán néz ki, ennék egy szeletkét.) Azok után is, hogy nemrég csúsztatott palacsintáztam.:) Sajna a sütőm bekrepált, most nem tudom elkészíteni, de a receptedet mentem. Ha meglesz az új, ezzel avatom fel.
További szép estét kívánok: Ildikó

Annamo
Annamo / Annamo Mon, 2013-08-12 20:33

Szia Ildikó! Nekem Jenet King volt a kedvencem, és egy kicsit a példaképem is. :) Tényleg nagyon megnyugtató, jó hangulatú film. Nekem mind az 5 évad megvan, de elég rossz minőségben, sajnos csak a tv-ről felvett változat dvd-n. Jó lenne, ha valahol meg lehetne vásárolni...most jut eszembe, az avonlea.hu-n meg lehet venni, de úgy tudom, hogy még csak az első évadot :) Mindjárt meg is nézem.
A pitében nem fogsz csalódni, csak jó minőségű szörpöt használj! És ahogyan lent jeleztem, nem 2 dl, hanem 2 evőkanálnyi kell bele :) További filmes kajákat itt találsz: eletfuszerei.hu
Jó éjt! :)

Annamo
Annamo / Annamo Mon, 2013-08-12 15:37

Figyelem! A töltelékbe nem 2 dl, hanem 2 evőkanálnyi meggyszörp kell, csak az evőkanálnyi mennyiséget a program automatikusan dl-nek rögzítette. :(

553
finomliszt 35 dkg
mandula 6 dkg
vaj 25 dkg
cukor 10 dkg
1 csipet
citromhéj 1 tk
tojássárgája 1 db
mandula 4 dkg
áfonya 50 dkg
szörp 2 ml
tojásfehérje 1 db