Nosalty Logó

Házi trappista

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Házi trappista
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 300 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1794 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 111 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1309.9 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    167 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    460 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 300 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    116.6 g

Zsír

  • Összesen
    108.3 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7859.7 g
  • Cink
    1301 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    1582 mg
  • Vas
    1001 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    1070 mg
  • Nátrium
    2763 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    40 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    401.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    488 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    600 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    480 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 1794 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Foszfor
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    484.9 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    37 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 111 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet a túróval felforraljuk. Ha felforr, levesszük a tűzről, amikor is a túró kicsapódik, elválik a savótól. (A savó egy halvány sárgás-zöldes folyadék.)
  2. Leszűrjük tiszta pelenkán vagy sűrű gézen a túrót. A pelenka négy sarkát megfogva összekötjük, felakasztjuk. Edényt teszünk a csöpögő savó alá, és megvárjuk, hogy kicsepegjen.
  3. Zománcos lábasban a túrót, vajat, tojást, szódabikarbónát, a sót feltesszük nagyon lassú tűzre. Folyamatosan 10 percig keverjük, ügyelve, hogy oda ne kozmáljon. Amikor a massza már meglágyul, kicsit nyúlós lesz, kiöntjük a tálkába. A tálkát kicsit megnedvesítjük, így nem ragad bele. Könnyen ki lehet borítani.
  4. Amikor kihűl, betesszük a hűtőbe 1-2 napra. Ekkor kész. Egy hétig is fogyaszthatjuk hűtőben tárolva. Keményebb, reszelhető, szeletelhető trappistát kapunk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 31623
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 17.

Ajánló

A készítés után folpackba csomagolom, így tárolom a hűtőben!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Naponta friss házi tejet kapunk. Van amikor nem isszuk meg kakaónak, kávéval, a maradékot megcsinálom sajtnak, túrónak.

Hozzászólások

Jucush

Gratulálok szuper a sajt. Ugyanezt a receptet már régen kaptam egy nagyon kedves baráttól, most próbáltam ki, gondoltam ha jól sikerül, holnap feltöltöm ide. Ránéztem az oldalra, és nyugtáztam, hogy már megel?ztél. ;) Viszont a többieket buzdítom próbálják ki nem olyan ördöngösség, az íze már melegen is fantasztikus. Én megfeleztem az egyik felébe kaprot kevertem. Azt hiszem más ízekben is ki fogom próbálni.

Törölt felhasználó

T. JucusH Örömmel olvastam a soraid. Remek recept , valóban egyszer?. Régóta ismertem ezt a receptet. A technológiát jó betartani , mert akkor tartjuk a min?séget! Arra utalok , hogy ezek ?si receptek. Az ízesített házi sajtokat , kicsit másként szoktam készíteni. Sok receptet talál arra is, itt a NoSalty-n. Jó egészséget és kísérletezgetést! Molnár Ellák, alias : Tésztásfül.

Sz. Ági

Ez csak házi tejjel és házi tejb?l készült túróval m?ködik, igaz? Pedig de kipróbálnám...

Törölt felhasználó

Kedves szeag, M?ködik a bolti , 3,5 %-os napi tejjel . A zsíros zacskós túró is jó , szintén bolti. A sovány tejek, túrók nem valami jók! Üdvözlettel , Molnár Ellák , Tésztásfül

MacLeod78

Szia. Az lenne a kérdésem, hogy hány gramm lesz bel?le?

Törölt felhasználó

Szia, Pontosan 682 g volt . Megmértem , mert sokan kérdezik. A készítése során az alapanyag , a tej , a túró, min?sége is befolyásolja a sajt súlyát . Irányadó adat! Köszönöm , hogy sajtot készítetek magatoknak , egészséges, adalékmentes ételeket. Tisztelettel: Tésztásfül

Marcsus

Na ez az amit még nem csináltam, biztosan ki fogom próbálni.

Törölt felhasználó

Marcsika007 Nem csalódsz benne. Finom! Reszelve melegszendvicsre, tepsis receptek , amik reszelt sajtot ír , nem hagy cserben. :) Üdvüzletem: Tésztásfül

Törölt felhasználó

Szeretném kipróbálni,ezt a remek receptet,csak el?tte szretném tudni kb mennyi ideig kell cepegtetni? Üdv Ildikó

Törölt felhasználó

Tisztelt myldy, Elárulom , nem szoktam sokáig . A többit , a belevalókkal, vissza kell tenni f?zni. A tojással vigyázzon , mert azt csak , ha megh?lt, olyan kézh?mérséklet?, akkor keverem bele. Addig kicsöpög, a felesleget kézzel kinyomkodom, a sz?r?gézen át. A többit recept szerint. Remélem kellemesen telik a gyors sajt gyártás! Üdv. Tésztásfül

MacLeod78

Elkészítettem. De nekem kb olyan 403 g lett. Fél kg házi túróból lecsepegtetés után csak 350 g lett. Házi friss tehén tejet használtam, és teavajat. Tojást nem tettem bele. Mi lehet a baj?

Törölt felhasználó

A grammokban mért sajt igen jelent?s kihozatalokat produkál. A túró , ha házi is , a fél kg a benne lév? szárazanyag , zsír tartalom, még igen sok tényez? befolyásolja. A házi tejek is , rettent?en nagy differenciákat mutatnak . A teheneknek laktációs görbéje van , a tej termelése esetén, ezt nevezik annak. A fiatal borjúknak az els? id?ben , s?r?bb, táplálóbb tejet adnak , ami kés?bb felhígul, a borjú korával el?re haladván. A biológiai laktáció , egyéni , és a tehenek takarmányozása is befolyásolja. Akkor még a túró készítése , módja , sorolhatnám. A tojás : átlagos súlya 60 g , ett?l jóval nagyobbak is vannak . Aztán a grammban mért súly így eltér?k lehetnek. Ha mindent recept szerint készít és a végtermék állaga , íze megfelel?, semmi probléma! Sokszor készítettem , nekem sem volt mindég olyan szép nagyok . Vásároltam házi tejet is , ami gyanúsan vizezett volt, sajnos. Szerettem volna segíteni, remélem kielégít? választ adtam rá! Tisztelettel: Tésztásfül

MacLeod78

Szia! Igen a válasz kielégít?, s?t...:-) viszont valaki felrakta ugyan ezt a receptet ugyan így... nem tudom hogy ez korrekt-e? http://www.nosalty.hu/recept/hazi-sajt-katharosz-konyhajabol

Törölt felhasználó

Szia MacLeodd78 Annyit tudok mondani , gyártás technológia , a tejek kezelése eléggé kötött. Házilag , talán változtatni az eszközökön lehet . Az anyagokban , ipari méretekben , mindenféle oltóanyagok használata. A házi sajtokat , többet kevesebbet lehet , az ízesítésen. Amennyire ismerem , a trappista sajt készítése már ?sid?k óta ,elmondás alapján, valamint a bemérések alapján készítették. Katharosz jóindulatú, ügyes , a technológián, anyagon, bármiben tud segíteni , tegyék meg ! A legjobb receptek , már volt olyan , nem is egy , úgy születtek , elrontották! :) A lehet?séget mindenkinek meg kell hagyni ! ?szintén bevallom , jómagam is ,régi könyvben találtam a receptet. Köszönöm , hogy meghallgattál! Üdvözletem , Tésztásfül, Ellák

Norbi06

Kérlek bocsájtsd meg a kötekedésem, Tojás? Szódabikarbóna? Bolti "tej"? Még jó indulattal sem nevezhet? sajtnak ez a dolog. Ett?l függetlenül biztos finom, csak az elnevezés sérti a fület.

Törölt felhasználó

Kedves Norbi06 A receptem szerint , olyan , hogy a 10. emeleten lakók , akik tehenet is tartanának, azaz házi tejb?l készítsék el ? :) Azért van a bolti tej , mert a 10.-en is azt használják csak ! Elkészíteni tudják , abból amihez hozzáférnek ! Mégis saját és finom ! Tisztelettel : Tésztásfül.

lajosistvan kulcsar52

Egyetértünk! Ugyanis ennek a valaminek semmi köze a Trappista sajthoz. Megtéveszt? az elnevezése. Az igazi Trappista követelményei: -A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású. -Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fed?lapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére. -A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga szín?, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méret? röglyuk látható. -Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány). -Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes

lajosistvan kulcsar52

Már bocsánás, de ez minden csak nem Trappista sajt. A valódi Trappistával szembeni követelmények: -A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású. -Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fed?lapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére. -A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga szín?, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méret? röglyuk látható. -Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány). -Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes. Úgyhogy az ön által készített valami elnevezése megtéveszt?. Különbenis sem tojás, sem szódabikarbóna nem kell az igazi trappistához. Csakis Tej, Só és oltóanyag.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek