r
Nosalty Logó

Házi sajtos pogácsa 9.

Mártika és Feri
Házi sajtos pogácsa 9.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

A tepsi kikenéséhez

1385
Kalória
29.1g
Fehérje
122.5g
Szénhidrát
86.9g
Zsír
133.8g
Víz
480.7g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
5.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A tetejére

A tepsi kikenéséhez

Összesen 1385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A tetejére

A tepsi kikenéséhez

Összesen 5546 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A tetejére

A tepsi kikenéséhez

Összesen 352 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    29.1 g

Zsír

  • Összesen
    86.9 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    481 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3164 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    335 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    484 mg
  • Nátrium
    2209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    122.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    133.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    720 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    706 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    149 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 1385 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    116.3 g

Zsír

  • Összesen
    347.6 g
  • Telített zsírsav
    199 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1923 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12656 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    1339 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    1936 mg
  • Nátrium
    8835 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    489.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    535.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2878 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    230 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    537 micro
  • Kolin:
    1008 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2823 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    596 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1243 micro
Összesen 5546 kcal
  • 8% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    802.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 352 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Csöpögtessük le a tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül, legalább 1-2 órán át.
  2. A házi tejet langyosítsuk meg, majd öntsük egy bögrébe, keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük meleg helyre felfuttatni (10-15 perc) .
  3. A vajat langyosítsuk fel szobahőmérsékletűre, majd a sajt kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
  4. Alaposan gyúrjuk át, míg pogácsatészta-masszát nem kapunk.
  5. A kapott tésztát helyezzük kelesztőtálba, fedjük le, és legalább fél órán keresztül pihentessük.
  6. Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a pogácsa alapanyagát, majd ismét helyezzük a belisztezett kelesztőtálba, ahol újból legalább fél órát pihentetjük.
  7. Ismét nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a tésztát. Megint pihentessük fél órát, utána lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki.
  8. Rácsozzuk be kb. 3 mm mélyen a tésztát egy kés segítségével, majd a 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk pogácsákat. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk”, majd tegyük azokat kivajazott tepsire.
  9. Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Rövid pihentetés után -kb. 15 perc- előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat) aranybarnára sütjük. Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.
  10. Sütés után kis időre letakarjuk a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Házi sajtos pogácsát készítettünk Ferenc nagymamájának receptje alapján. (Ebből az adagból 60 darab lesz.) Pogácsakészítési javaslatok Ferenc nagymamája szerint: A pogácsa állaga a lelke. A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges. Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet. 1. A házi tejfölt legalább 1-2 órával a sütés előtt kezdjük el lecsepegtetni, de még jobb, ha előző este elvégezzük a műveletet, mert így több savó csöpög ki belőle -ezáltal finomabb tejfölt kapunk. 2. A lisztet szitáljuk át, így több levegő kerül a pogácsába, amitől az omlósabb lesz. 3. Csak vajat használjunk! Lehet teavaj is, a margarin nem jó. 4. A tészta pihentetése legalább fél órán keresztül történjen, de több időt is rászánhatunk. 5. A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztát újból gyúrjuk össze, és szaggassuk ki, mindaddig, míg az el nem fogy. Így kicsit keményebb tésztát kapunk, de ez a minőségen nem változtat. Gyúrás, dagasztás: 1. A kényesebbek először robotgéppel dolgozzák össze a hozzávalókat (a bátrabbak ezt elhagyhatják), majd a kezünkkel gyúrjuk, formázzuk tovább a masszát, egészen addig, amíg a tészta összeáll, és könnyedén elválik az edény falától. 2. Később ezt a karizom-erősítő műveletet a lisztezett deszkán is megismételjük. Rétegezés: A tészta hozzávalóinak összedolgozása, összegyúrása és az első hosszabb idejű (40-60 perces) kelesztés után érdemes a pogácsatésztát háromszor áthajtogatni, így érhetjük el, hogy állaga leveles legyen. Hajtogatás: 1. A tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson. 2. Letakarjuk, pihentetjük 15-20 percet, majd megint téglalappá nyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást még legalább kétszer. Rácsozás, szaggatás, sodrás: 1. A pogácsát 3-5 mm mélységben egy éles kés segítségével rácsozzuk. 2. A pogácsaszaggató mérete legalább 5 cm átmérőjű legyen, mert így sütés után is megérezzük a pogácsa belső finom ízeit. 3. Szaggatás után a pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk” , majd így tesszük azokat  a kivajazott tepsire. Szép mosolygósra sütés: Szép színe lesz a pogácsának, ha a sütés előtt megkenjük a pogácsák tetejét tojássárgájával vagy tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással, illetve egy egész felvert tojásban elkevert kevés tejjel. „Az igazi pogácsa kemencében sütve a legfinomabb." Jó étvágyat hozzá!

További receptek

Cheddar scones

A klasszikusan édesen fogyasztott brit klasszikuson csavartunk most egyet, és sós verzióban, jó sok cheddarral megturbózva készítettük el. Egy-egy sajtos scone remek tízórai vagy uzsonna ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek