Házi sajtos pogácsa 9.

- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
13g tej7 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
5g só0 kcal
A tetejére
-
14g tojás17 kcal
-
20g edami sajt71 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
4g vaj25 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
50g tej28 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
20g só0 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
80g edami sajt286 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
14g vaj100 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
38.1g finomliszt139 kcal
-
15.9g vaj114 kcal
-
25.4g tejföl50 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
3.2g tej2 kcal
-
5.1g tojássárgája16 kcal
-
1.3g só0 kcal
A tetejére
-
3.5g tojás4 kcal
-
5.1g edami sajt18 kcal
A tepsi kikenéséhez
-
0.9g vaj6 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 29.1 g
Zsír
-
Összesen 86.9 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 481 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3164 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 335 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 484 mg
-
Nátrium 2209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 133.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 134 micro
-
Kolin: 252 mg
-
Retinol - A vitamin: 706 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 149 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 311 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 116.3 g
Zsír
-
Összesen 347.6 g
-
Telített zsírsav 199 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1923 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12656 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 294 mg
-
Kálcium 1339 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1936 mg
-
Nátrium 8835 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 535.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2878 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 230 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 537 micro
-
Kolin: 1008 mg
-
Retinol - A vitamin: 2823 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 596 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1243 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 802.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 560 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 183 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 179 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
4 dl tejföl
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
0.5 dl tej
-
4 db tojássárgája
-
2 dkg só
A tetejére
-
1 db tojás
A tepsi kikenéséhez
-
1 ek vaj
Elkészítés
A tésztához
- Csöpögtessük le a tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül, legalább 1-2 órán át.
- A házi tejet langyosítsuk meg, majd öntsük egy bögrébe, keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük meleg helyre felfuttatni (10-15 perc) .
- A vajat langyosítsuk fel szobahőmérsékletűre, majd a sajt kivételével keverjük össze a hozzávalókat.
- Alaposan gyúrjuk át, míg pogácsatészta-masszát nem kapunk.
- A kapott tésztát helyezzük kelesztőtálba, fedjük le, és legalább fél órán keresztül pihentessük.
- Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a pogácsa alapanyagát, majd ismét helyezzük a belisztezett kelesztőtálba, ahol újból legalább fél órát pihentetjük.
- Ismét nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a tésztát. Megint pihentessük fél órát, utána lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki.
- Rácsozzuk be kb. 3 mm mélyen a tésztát egy kés segítségével, majd a 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk pogácsákat. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk”, majd tegyük azokat kivajazott tepsire.
- Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Rövid pihentetés után -kb. 15 perc- előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat) aranybarnára sütjük. Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.
- Sütés után kis időre letakarjuk a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 68
- 7 napos nézettség: 488
- Össznézettség: 214859
- Feltöltés dátuma: 2010. március 12.
Ajánló
Borajánlat: Hétszőlő Tokaji Furmint 2006, Hétszőlő Tokaji Hárslevelű 2005
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Házi sajtos pogácsát készítettünk Ferenc nagymamájának receptje alapján. (Ebből az adagból 60 darab lesz.) Pogácsakészítési javaslatok Ferenc nagymamája szerint: A pogácsa állaga a lelke. A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges. Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet. 1. A házi tejfölt legalább 1-2 órával a sütés előtt kezdjük el lecsepegtetni, de még jobb, ha előző este elvégezzük a műveletet, mert így több savó csöpög ki belőle -ezáltal finomabb tejfölt kapunk. 2. A lisztet szitáljuk át, így több levegő kerül a pogácsába, amitől az omlósabb lesz. 3. Csak vajat használjunk! Lehet teavaj is, a margarin nem jó. 4. A tészta pihentetése legalább fél órán keresztül történjen, de több időt is rászánhatunk. 5. A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztát újból gyúrjuk össze, és szaggassuk ki, mindaddig, míg az el nem fogy. Így kicsit keményebb tésztát kapunk, de ez a minőségen nem változtat. Gyúrás, dagasztás: 1. A kényesebbek először robotgéppel dolgozzák össze a hozzávalókat (a bátrabbak ezt elhagyhatják), majd a kezünkkel gyúrjuk, formázzuk tovább a masszát, egészen addig, amíg a tészta összeáll, és könnyedén elválik az edény falától. 2. Később ezt a karizom-erősítő műveletet a lisztezett deszkán is megismételjük. Rétegezés: A tészta hozzávalóinak összedolgozása, összegyúrása és az első hosszabb idejű (40-60 perces) kelesztés után érdemes a pogácsatésztát háromszor áthajtogatni, így érhetjük el, hogy állaga leveles legyen. Hajtogatás: 1. A tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson. 2. Letakarjuk, pihentetjük 15-20 percet, majd megint téglalappá nyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást még legalább kétszer. Rácsozás, szaggatás, sodrás: 1. A pogácsát 3-5 mm mélységben egy éles kés segítségével rácsozzuk. 2. A pogácsaszaggató mérete legalább 5 cm átmérőjű legyen, mert így sütés után is megérezzük a pogácsa belső finom ízeit. 3. Szaggatás után a pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk” , majd így tesszük azokat a kivajazott tepsire. Szép mosolygósra sütés: Szép színe lesz a pogácsának, ha a sütés előtt megkenjük a pogácsák tetejét tojássárgájával vagy tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással, illetve egy egész felvert tojásban elkevert kevés tejjel. „Az igazi pogácsa kemencében sütve a legfinomabb." Jó étvágyat hozzá!
Hozzászólások
Végre egy igazán frappánsan és minden munkafolyamatra kiterjed? leírás a pogácsák elkészítésér?l. Biztos vagyok benne, hogy az íze is legalább ennyire tökéletes. Vasárnap el is készítem, biztos ízleni fog a családnak. Köszi a receptet!
Kedves debmo! Örülünk, hogy tetszik a receptleírás. Már régóta terveztük, hogy összegy?jtjük a pogácsasütéshez szükséges leírásokat. Ferenc nagymamája 92 évet élt. Ezalatt az id? alatt rengeteg féle fajta pogácsát készített. Ha megnézed a receptjeinket a többi pogácsa ( krumplis, juhtúrós, mosolygós) receptjéb?l is sokat lehet tanulni. A jó pogácsakészítéshez : jó alapanyag, jó hangulat, türelem, id? és sok gyakorlás kell. Ha véletlenül valami nem úgy sikerül ahogy szeretnéd, nem kell elkeseredni. Sokszor mi is csak nevetünk a bosszúságokon , ha nem jó a liszt, nem fut fel az éleszt? sütéskor felfújódik, majd összeesik a pogácsa, vagy eld?l. Bátorság. További jó f?z?cskézést kívánunk! Mártika és Feri
Imádom ezt a pogácsát:) Harmadszorra készítem el...hibátlan:)
Örülünk, hogy ízlik. További jó f?z?cskézést kívánunk. Mártika és Feri
Kedves Mártika és Feri! Szeretném megkérdezni,hogy ha nem áll rendelkezésemre semmi "házi" az összetev?kb?l akkor sima gyári dolgokkal helyettesíthetem? Köszönöm a válaszotokat el?re is!
Kedves ildike36! Lehet helyettesíteni az "házi" alapanyagokat, de a jó alapanyag nagyon fontos minden étel elkészítésénél. Pl: a tojás friss legyen mert akkor szép a sárgája. A vaj és a tejföl jó min?ség? legyen. A vaj finom krémes (pl. teavaj) legalább 80%-os tejzsír tartalmú, idegen zsírt nem tartalmazó termék. A tejföl jó min?ség? legyen- A jó min?ség? tejföl színe hófehér, állománya s?r?n folyó, krémes, íze enyhén savanykás. A házi tej- Piacokon, ?stermel?kt?l vagy akár bioboltokban is megvásárolhatod a friss, finom, még nem homogénezett tejet. További jó sütést f?zést kívánunk! Üdvözlettel: Mártika és Feri
Kedves Mártika és Feri! Kissé megkésve,nagyon szépen köszönöm a válaszotokat! Lenne mégegy kérdésem:nekem van olyan pogi receptem amit ha megsütök és kihült le lehet fagyasztani és ha váratlan vendég jön,el? lehet kapni.Kiengedve ugyan olyan finom mint frissen. A kérdésem az lenne,hogy ti próbáltátok esetleg már lefagyasztva ill.kiengedve?Arra gondolok,hogy eleve dupla mennyiséget sütnék és a felét lefagyasztanám. El?re is köszönöm a válaszotokat! Sziasztok!
Kedves ildike36! Nem, még nem próbáltuk lefagyasztani. Mártika mindig frissen süti a pogácsát. Azt az 1-2 órát mindig rászánja a pogácsa sütésre. Üdvözlettel: Ferenc
Kedves ildike36! Elkérhetném azt a fagyasztható pogireceptedet? :) KÖszönöm!!!
Kedves Ferenc! Köszönöm,hogy válaszoltál!Tudod nem igazán az id?vel van a problémám.Nekem két fiam és egy nemsokára férjem van :-),és nálunk az édes sütiket csak én szeretem de a sósakból (f?leg pogiból) nincs az a mennyiség ami elég lenne a fiúknak!A családban ha vendégek jönnek vagy mi megyünk az én feladatom a sós sütemény elkészítése.Júliusban lesz egy nagyon sz?kkör? családi esemény nálunk és aznap nem igazán szeretném a konyhában tölteni az id?met,(mert az az én napom lesz!)ezért az egész menüsort úgy állítottam össze,hogy szinte mindent el?z? este el lehessen készíteni.Ezért érdekelt a fagyasztásos módszer,de ki fogom próbálni el?tte mindenképpen,hátha sikerül.Köszönöm mégegyszer!
Kedves Ildike36! Bocs, hogy közbeszólok, esetleg próbáld úgy, hogy a kiszaggatásig megcsinálod, majd tálcára téve lefolpackozva lefagyasztod, majd el?z? este, vagy másnap kora reggel kiveszed, szobah?mérsékleten kiengeded, s hagyod egy kicsit kelni, miután kiolvadt, és megsütöd. A kelt tésztáknak nem okoz gondot a hideg, pláne a pogiknak. Üdv: Mrs Smith
Szia Mrs.Smith! Köszi a tanácsot!Lehet,hogy így ahogy Te írtad még jobb is,mert most,hogy belegondolok nekem is van olyan élszt?s-sajtos rúd receptem amit este be kell gyúrni és egész éjszakára h?t?be kell tenni és csak másnap nyújtani,vágni és sütni.Köszi mégegyszer!Szia!
Kedves Ildike! El?z?ekben írtuk, hogy nég nem próbáltuk a pogácsatésztát lefagyasztani és utána a fagyasztott pogácsát megsütni. Interneten próbáltunk rákeresni a dologra. Szóval találtunk tepert?s, bio fagyasztott pogácsákat is. Tökmagos pogácsa, fagyasztott, félkész, bio, piszke (1000g) A fagyasztott termékek mínusz 18-20 °C-on tárolva, a gyártástól számított fél évig, meg?rzik min?ségüket. írja a gyártó. A tepert?s pogácsáról írják: Készresütött, gyorsfagyasztott termék. méretek kb.: 6X6 cm. Felengedés után azonnal fogyasztható. Fagyott állapotból melegítés mikrosüt?ben kb. fél perc. (Olyan, mintha friss volna). Ajánljuk iskola-és egyéb büfékbe. Válasszon a termékhez tasakot, vagy papírtálcát is kínálatunkból! Szavatossági id?: 60 nap Érdekes az alábbi ciket is elolvasni: Gyártói kerekasztal ? Fagyasztott élelmiszerek ? Optimista hangulatban 2010. évfolyam 2. szám http://www.progressziv.hu/index.php?link=magazin.tmp&sz_id=1679&funk=5 További jó sütést, f?zést kíván: Mártika és Feri
Sziasztok Kedves Mártika és Ferenc! Köszönöm,hogy miattam keresgéltetek,nagyon kedvesek vagytok! Most készül a pogácsátok :-)!A második hajtás-pihentetésnél tartok,ha elkészültem akkor 1-2 darabot lefagyasztok próbaként.Mindenképpen jelzem majd,hogy hogyan sikerült! Sziasztok!
Kedves Mártika és Ferenc! Kész a pogácsa!Hát húúúúú meg haaaaa! Nagyon-nagyon finom!Elraktam kett?t gyorsan a fagyasztóba,holnap majd keingedem és meglátjuk. Köszönöm szépen a receptet,isteni finom lett,mindenkinek ajánlom!!! Sziasztok!
Kedves Mártika és Ferenc! Tegnap írtam,hogy próbaképp lefagyasztottam két pogácsát.Most délután el?vettem a fagyasztóból és mikor kiengedett pontosan ugyanolyan ropogós-omlós puha volt mint amikor elkészült! Most már Ti is tudjátok,hogy ezt az Isteni pogácsátokat le lehet fagyasztani és ha váratlan vendég érkezik el? lehet kapni,mert mire lekotyog a kávé addigra kienged a pogi is.Tudom Mártika Te frissen készíted el mindig de nálam ez így egy biztonsági tartalék! :-) Köszönöm mégegyszer a sok segítséget és mindenkinek a türelmet,hogy állandóan én szerepelek a falon! Sziasztok!
Kedves ildike36! Nagyon örülünk a sikerednek. Köszönjük, hogy kipróbáltad a fagyasztást. Mi is állandóan kisérletezünk, hogy jobbnál jobb pogácsát süssünk. További jó f?z?cskézést, szép napot kívánunk! Mártika és Feri
III.helyezett borkorcsolya El?zmény: Tokaji borokhoz ill? borkorcsolya és desszert receptversenyt a Tokaji Borbarátn?k Társasága és a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület hirdette meg 2009. december 13-án Luca napján a Tokaji Borbarátn?k éves sajtótájékoztatóján. 2010. május 28-án, a Tokaj Világörökség Fesztivál nyitónapján kerültek átadásra a díjak Tokajban a f?tér nagyszínpadán. http://www.tokaj-turizmus.hu/index.php/hu/component/content/article/1-fr...
http://www.tokaj-turizmus.hu/index.php/hu/component/content/article/1-friss-hk/2583-2010-hivatalos-borkorcsolyai
Kedves Mártika és Feri! Megsütöttem a csodálatos pogácsátokat, ami csodálatosan is sikerült, majd már az elpakolásnál döbbentem rá, hogy bizony a zsiradékot kihagytam... Tehát jelzem, vaj (esetemben margarin) nélkül is klassz a pogácsa, ám gyanítom, hogy ez így nem is annyira pogácsa... Hát ennyire is vagyok szétszórt... :) Szóval hamarosan újra megsütöm, de akkor igyekszem az összes hozzávalót beletenni... Vica
Kedves Vica! Mai rohanó világunkban, nagyon örülünk, hogy valaki pogácsát süt. Minél többször sütsz pogácsát annál jobban fog sikerülni. Ha véletlenül valami kimarad, vagy nem úgy sikerül ahogy szeretnéd sebaj, legközelebb újra megpróbálod jobban elkészíteni. További kellemes hetet jó sütés-f?zést kívánunk! Üdvözlettel: Mártika és Feri
Gulyás mellé készítettem szombaton ezt a pogácsareceptet és mindenki dícsérte. A mennyiség elég volt, ahogy számoltam (dupla adgot, sot kicsit tobbet kellett csinálnom, mert 20 fore ment), csak darabra nem úgy jott ki, pedig a 7 cm-es szaggatóval dolgoztam. Sebaj, hatalmas sikere volt, ez a lényeg! Koszi :-)
Nagyon jó lett a pogi! Köszönöm a receptet! Már sokszor sütöttem pogácsákat, és ennél a receptnél szimpatikusnak talàltam a gondosságot a recept hozzávalóinàl, hogy legyen házi. Ezek után bátorodtam fel, hogy ki is próbáljam. Az ünnepek alatt még vendégségbe is ezt fogom készíteni. Mégegyszer köszönöm, hogy megosztották a receptet Velem is! Judit