Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajtogatott almás rétes

Hajtogatott almás rétes
Hajtogatott almás rétes
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tanultam a hibából, ui. nem vettem két részre a tésztát, így alig fért a tepsire... De egy kis leleménnyel és kanyarral könnyen megoldódott a helyzet:-).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, sót, édeskét. A felfuttatott élesztővel alaposan összedolgozzuk a lisztes keveréket. Két részre osztjuk a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán mindkettőt téglalappá nyújtjuk, kb. 3 mm vastagságúra. Hosszanti oldalaikat kb. 8 cm mélyen, 45 fokos szögben kétujjnyi távonként bevagdaljuk.
  4. A tészta közepét megszórjuk búzadarával, és ráhalmozzuk az almás tölteléket. Ehhez az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, levét kinyomkodjuk, 2-3 dkg margarinon megpároljuk, ízlés szerint adunk hozzá fahéjat, és ha savanyú, akkor folyékony édesítőszerrel édesíthetünk rajta.
  5. Ha a tésztára halmoztuk a tölteléket, a tészta csíkocskáit felhajtjuk, egyet jobbról, egyet balról, míg a végére érünk.
  6. Tetejét felvert tojással megkenjük.
  7. Sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük, előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 495
elküldve: 8
receptkönyvben: 346
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt almás rétes, fonott almás rétes, almás kígyórétes

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Andella
Andella / Andella Mon, 2016-03-21 18:59

Nagyon finom lett,szuper ez recept,el is mentettem:)almas es dios keszult nalunk...

horianna
horianna Wed, 2012-11-07 13:41

Köszönöm a receptet, szuper jó!!! Sajnos tk. lisztem nem volt, így simából csináltam, ill. egy csomag sütőporral, élesztő helyett,a mit simán a lisztbe kevertem. Az almának egy részét aprítóval aprítottam de 1 db almát pici 1*1cm(kb) cikkekre vágtam, jól megfahéjoztam 2 édeskét raktam a töltelékbe, grízt viszont nem raktam bele. Én légkeveréssel sütöttem, de az utcsó 5 percben le kellett alufóliával takarnom. A tojásozást minden egyes ráhajtásnál csináltam, így nem válnak el a részek egymástól(ezt anno így láttam).
Nagyon köszönöm, szuper recept, és kettőben is neccesen fért el:)

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2012-11-14 20:25

Örülök,hogy elkészítetted, nagyon leleményes és ügyes vagy, ami a változtatásokat illeti! Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataid és ötleteid!
Szép estét kívánok,üdv: Zsuzsa

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Wed, 2011-02-02 10:53

Helló Zsuzsa! megint én vagyok!most néztem meg jobban a receptedet!látom nem használsz tejfölt a tésztába! pedig annélkül kiszárad a tészta! próbáld ki!üdv mézecske 74!

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2011-02-03 08:52

Kedves Mézecske, én nem eszem cukrot, ezért nem tettem bele. Ezt a sütit olyanra készítettem, hogy én is fogyaszthassak belőle.(teljes kiőrlésű liszt, cukormentes) A recept szerint, amiből dolgoztam, nem kelesztette a tésztát. A tejfölt ki fogom próbálni, köszönöm a javaslatot. De hidd el, ez így is nagyon finom volt! Üdv, Zsuzsa

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Wed, 2011-02-02 09:23

Kedves Zsuzsa! minek irod bele hogy nem keleszted! a sütőben nem kell meg annyit ami neki kell.így nem lesz szép hólyagos! tapasztalatból mondom.Nem egy éve csinálom ezt a tésztát! én nem szeretem az édesitőt! helyette szoktam bele tenni több cukrot! bocs hogy bele szóltam de ez az én észrevételem.üdv! mézecske 74!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-16 16:35

Kedves Zsuzsa! Ma elkészítettem ezt a finomságot, ugyan nekem is kanyargós lett, pedig kettéosztottam, azért osztatlan sikerem volt :). Köszönöm a receptet!

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2010-11-16 17:00

Kedves Tünde, örülök, hogy ízlett, további jó sütögetést! Talán jó is, ha kanyargós egy kicsit, ha már kígyórétes! :-) Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-30 14:10

Szia mézescsupor ! Mint ahogyan az óvodai mondóka mondatja: Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni !!

Amurath
Nyulas / Amurath Sun, 2010-08-29 14:06

Kedves Mukimobil, amikor a kenyérbe teljes kiőrlésű rozslisztet teszek, akkor jóval tömörebb lesz a tészta. Ebből gondolom, hogy itt is ez történne, és a rozslisztes tészta képlékenyebb is nyersen, nehéz vele dolgozni. De ha fele-fele arányban finom lisztet is teszel hozzá, tuti jó lesz! Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-23 19:42

Nem kell kelni hagyni a tésztát?
Én is édesítő tablettát szoktam használni, de nem összetöröm, hanem feloldom egy fél korty vízben, úgy biztosan eloszlik a tésztában/krémben, nem marad egyben.Valahol azt olvastam, hogy a szárított élesztő használatakor a cukrot teljesen helyettesíthetjük édesítővel. Kipróbáltam. Nem futtattam fel az élesztőt külön, csak elkevertem a liszttel, többi hozzávalóval és a feloldott tablettákkal. Csodaszépen megkelt a tésztám.

Amurath
Nyulas / Amurath Tue, 2010-08-24 08:19

Kedves Cricri, a forrás, ahonnan merítettem az ötletet, nem írt kelesztést, és nem is kelesztettem. A sütőben kelt annyit, ami épp elég volt. Igen, én is hallottam már, hogy helyettesíthető instant élesztő esetén a cukor. Bár az biztos, hogy a kis élesztőgombák cukorral táplálkoznak, úgyhogy egy pici talán mindig kell bele. Én instant élesztőt még nem használtam, jobb szeretem a frisset. Jó sütögetést!Üdv, Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-23 15:36

Gyönyörű, amúgy kígyórétesnek is szokták nevezni!:)

969
tojás 2 db
0.5 kk
margarin 20 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 50 dkg
édesítőszer 6 db
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
alma 1 kg
búzadara 1 evőkanál
fahéj 0 ízlés szerint