r
Nosalty Logó

Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel

Bjkata
Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

792
Kalória
12g
Fehérje
51.3g
Szénhidrát
59.7g
Zsír
52.9g
Víz
30.6g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
1.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Összesen 792 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Összesen 9490 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

Összesen 384 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    59.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1089.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    831 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    562 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    529 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    388 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 792 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.5 g

Zsír

  • Összesen
    716.4 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    311 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    188 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13076 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    1196 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    1358 mg
  • Nátrium
    9967 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    616 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    634.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6740 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    69 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    704 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    255 micro
  • Kolin:
    337 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6352 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4651 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 9490 kcal
  • 7% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    529.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    257 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 384 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Gyorsan összegyúrjuk a 60 dkg margarint vagy vajat a 15 dkg liszttel, majd egy fólia segítségével (folpack) tégla alakúra formázzuk ezt a tésztát. Becsomagoljuk a fóliába, és a hűtőbe tesszük. Lehetőleg legyen minél laposabb a tészta, de azért a hűtőben férjen el.
  2. A másik adag tészta úgy készül, hogy a 60 dkg lisztet összegyúrjuk 15 dkg vajjal vagy margarinnal, és apránként adagolva hozzáadjuk a sós-ecetes langyos vizet. Jól kidolgozzuk, és ezt a tésztát is a hűtőbe tesszük még fél órára (letakarva).
  3. A pihentetés után a nagyobb adag tésztát kinyújtjuk olyan formájúra, mint egy négy szirmú virág, vagyis alul-felül és balról-jobbról legyen 4 kilógó része, hogy könnyen be tudjuk csomagolni a jól lehűtött vajas tésztát mind a négy irányból. Ha jól bebugyoláltuk, a nyújtófával finoman ütögetve lapítgassuk el egy kicsit.
  4. Nyújtsuk ki egy nagy fekvő téglalapra, gondolatban függőlegesen osszuk fel három egyenlő részre, ezután a bal oldali részt a középsőre, a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Ez a szimpla hajtogatás. Közben a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.
  5. Fordítsuk úgy a tésztát, hogy a téglalap hosszabb oldala felénk legyen. Újra nyújtsuk ki egy nagy téglalapra, de most gondolatban osszuk négy egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt és a jobb oldali részt is hajtsuk be a közepéig, hogy a tésztaszélek találkozzanak, majd az egyik kettős rétegű tésztát a másikra hajtsuk rá. Így olyan lesz majd, mint egy csukott könyv. Ez a dupla hajtogatás. (Közben mindig gondosan söpörjük le egy kis ecsettel vagy kenőtollal a lisztet a tésztáról!)
  6. Pihentessük a tésztát a hűtőben fél óráig. (Gondosan becsomagolva, hogy ne száradjon ki.) A félórás pihentetés után ismételjük meg még egyszer a szimpla és a dupla hajtogatást. Újabb hűtés következik. (A hűtések ideje alatt el tudjuk készíteni a töltelékeket.)
  7. Nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg bármilyen töltelékkel, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, tojással megkenve, a sós töltelékeseket sajttal megszórva süssük meg kb. 12 perc alatt a legforróbb sütőben (220-230 fokon). Tehetünk egy edénybe vizet a sütő aljába, így gőzös sütőben még szebb és finomabb lesz a sütemény, de enélkül is nagyon jó lesz az eredmény. Közben ne nyitogassuk a sütőt, mert akkor összeesik a tésztánk!

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

  1. Készítsünk besamelt a vajból, lisztből és a tejből. (A vajban pirítsuk meg a lisztet, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel.) Állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Utána ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Kihűtjük.
  2. A kolbászt vagy sonkát apró kis kockákra vágjuk, belekeverjük a kihűtött krémbe. Ízesítjük még reszelt sajttal és 2 evőkanál pizzakrémmel.
  3. Ezzel a krémmel töltjük meg a sós töltelékes leveles párnácskákat. A kinyújtott tészta egyik felére 5-6 centiméterenként kis halmokat rakunk a krémből. A kimaradó tésztarészeket vékonyan megkenjük felvert tojással, ez ragasztja majd össze a tésztát, hogy ne folyjon ki a töltelék. Vigyázzunk, hogy csak kevés tojást használjunk, mert a tészta szélén lefolyó tojás nem engedi felemelkedni a tésztát!
  4. Hajtsuk rá a tészta másik felét a töltelékes részre. Kicsit nyomkodjuk össze légmentesen a tésztát a töltelékek közötti részeken. Pizzavágóval, derelyevágóval vagy késsel vágjuk kis négyzetekre a töltött tésztát.
  5. A szilvalekvárral ugyanígy megtölthetjük. De készíthetünk csokikrémes, bármilyen lekváros vagy akár kakaós tölteléket is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 12 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A házi leveles tészta készítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek első olvasásra gondolnánk. Főleg annak, aki már látta élőben, a tévében vagy videón, hogy hogyan kell hajtogatni. A receptemben megadott mennyiség dupla adag, mert felét le szoktam fagyasztani, hogy mindig legyen egy kis tartalék leveles tészta a fagyasztóban olyan napokra, amikor nincs idő a tészta elkészítésére, csak a gyors sütésre. (Az interneten is több olyan videót lehet találni, ami bemutatja a leveles tészta készítésének módját lépésről lépésre.)

Nosalty stories

További receptek

Epres habroló

A leveles rolókat nemcsak karakteres sajtkrémmel, hanem ízes-friss eperhabbal is megtölthetjük. Méltatlanul alulreprezentáltak az édes rolók a sütemények világában, állítsuk őket ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...