Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel

Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel
Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel
112 perc / előkészület: 90 perc főzés: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házi leveles tészta készítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek első olvasásra gondolnánk. Főleg annak, aki már látta élőben, a tévében vagy videón, hogy hogyan kell hajtogatni. A receptemben megadott mennyiség dupla adag, mert felét le szoktam fagyasztani, hogy mindig legyen egy kis tartalék leveles tészta a fagyasztóban olyan napokra, amikor nincs idő a tészta elkészítésére, csak a gyors sütésre. (Az interneten is több olyan videót lehet találni, ami bemutatja a leveles tészta készítésének módját lépésről lépésre.)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

ajánlat

Ezzel a tésztával készülhet még házi krémes, francia krémes, habroló, kakaós csiga stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Gyorsan összegyúrjuk a 60 dkg margarint vagy vajat a 15 dkg liszttel, majd egy fólia segítségével (folpack) tégla alakúra formázzuk ezt a tésztát. Becsomagoljuk a fóliába, és a hűtőbe tesszük. Lehetőleg legyen minél laposabb a tészta, de azért a hűtőben férjen el.
  2. A másik adag tészta úgy készül, hogy a 60 dkg lisztet összegyúrjuk 15 dkg vajjal vagy margarinnal, és apránként adagolva hozzáadjuk a sós-ecetes langyos vizet. Jól kidolgozzuk, és ezt a tésztát is a hűtőbe tesszük még fél órára (letakarva).
  3. A pihentetés után a nagyobb adag tésztát kinyújtjuk olyan formájúra, mint egy négy szirmú virág, vagyis alul-felül és balról-jobbról legyen 4 kilógó része, hogy könnyen be tudjuk csomagolni a jól lehűtött vajas tésztát mind a négy irányból. Ha jól bebugyoláltuk, a nyújtófával finoman ütögetve lapítgassuk el egy kicsit.
  4. Nyújtsuk ki egy nagy fekvő téglalapra, gondolatban függőlegesen osszuk fel három egyenlő részre, ezután a bal oldali részt a középsőre, a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Ez a szimpla hajtogatás. Közben a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.
  5. Fordítsuk úgy a tésztát, hogy a téglalap hosszabb oldala felénk legyen. Újra nyújtsuk ki egy nagy téglalapra, de most gondolatban osszuk négy egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt és a jobb oldali részt is hajtsuk be a közepéig, hogy a tésztaszélek találkozzanak, majd az egyik kettős rétegű tésztát a másikra hajtsuk rá. Így olyan lesz majd, mint egy csukott könyv. Ez a dupla hajtogatás. (Közben mindig gondosan söpörjük le egy kis ecsettel vagy kenőtollal a lisztet a tésztáról!)
  6. Pihentessük a tésztát a hűtőben fél óráig. (Gondosan becsomagolva, hogy ne száradjon ki.) A félórás pihentetés után ismételjük meg még egyszer a szimpla és a dupla hajtogatást. Újabb hűtés következik. (A hűtések ideje alatt el tudjuk készíteni a töltelékeket.)
  7. Nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg bármilyen töltelékkel, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, tojással megkenve, a sós töltelékeseket sajttal megszórva süssük meg kb. 12 perc alatt a legforróbb sütőben (220-230 fokon). Tehetünk egy edénybe vizet a sütő aljába, így gőzös sütőben még szebb és finomabb lesz a sütemény, de enélkül is nagyon jó lesz az eredmény. Közben ne nyitogassuk a sütőt, mert akkor összeesik a tésztánk!

A kolbászos (sonkás) töltelékhez

  1. Készítsünk besamelt a vajból, lisztből és a tejből. (A vajban pirítsuk meg a lisztet, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel.) Állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Utána ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Kihűtjük.
  2. A kolbászt vagy sonkát apró kis kockákra vágjuk, belekeverjük a kihűtött krémbe. Ízesítjük még reszelt sajttal és 2 evőkanál pizzakrémmel.
  3. Ezzel a krémmel töltjük meg a sós töltelékes leveles párnácskákat. A kinyújtott tészta egyik felére 5-6 centiméterenként kis halmokat rakunk a krémből. A kimaradó tésztarészeket vékonyan megkenjük felvert tojással, ez ragasztja majd össze a tésztát, hogy ne folyjon ki a töltelék. Vigyázzunk, hogy csak kevés tojást használjunk, mert a tészta szélén lefolyó tojás nem engedi felemelkedni a tésztát!
  4. Hajtsuk rá a tészta másik felét a töltelékes részre. Kicsit nyomkodjuk össze légmentesen a tésztát a töltelékek közötti részeken. Pizzavágóval, derelyevágóval vagy késsel vágjuk kis négyzetekre a töltött tésztát.
  5. A szilvalekvárral ugyanígy megtölthetjük. De készíthetünk csokikrémes, bármilyen lekváros vagy akár kakaós tölteléket is.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 172
elküldve: 2
receptkönyvben: 142
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: édes süti
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

leveles tészta, házi leveles tészta, vajas leveles tészta házilag

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gigi1
Gigi1 Thu, 2016-12-22 13:30

Szia Maya52 ! Tényleg nagyon bonyolultnak nézz ki, hidd el nem bonyolult ! Nagyon jó recept amit ezúton is köszönök szépen BjKatának !! Több receptet kipróbáltam de nekem ez jött be és már kb : 4 alkalommal el is készítettem. Kellemes ünnepeket kívánok nektek ! Üdv. Gigi

maya52
maya52 Mon, 2014-06-09 21:50

értelmesen le van írva , de én még se merek hozzá fogni, mert hiába értelmes nekem túl komplikált

792
margarin 60 dkg
finomliszt 15 dkg
finomliszt 60 dkg
margarin 15 dkg
víz 3 dl
ecet 1 ek
15 g
tojás 1 db
vaj 3 dkg
finomliszt 3 dkg
tej 3 dl
1 kávéskanál
bors 1 késhegynyi
szerecsendió 1 csipet
kolbász 10 dkg
pizzaszósz 2 ek
trappista sajt 10 dkg