Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér Anadrog konyhájából

Házi kenyér Anadrog konyhájából
Házi kenyér Anadrog konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengetegszer próbálkoztam már kenyérsütőben készült kenyerekkel, amik egytől-egyig mind a kukában landoltak. Ekkor találtam rá erre a receptre, picit átalakítottam a saját tapasztalataimra építve, és megszületett a tökéletes házi fehér kenyér.

(Recept forrása: mindmegette.hu)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy bögrében langyosra melegítünk 3 dl vizet, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen, 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy nagy méretű, kelesztésre alkalmas tálban kimérjük a lisztet, kicsit fellazítjuk (vagy átszitáljuk), elkeverjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk. A felfuttatott élesztőt a mélyedésbe öntjük, hozzáadunk még 3 dl langyos vizet és az olajat.
  3. Dagasztás: Kézzel elkezdjük gyúrni. Az elején ragacsos a tészta, idővel egyenletessé válik. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, de mindig csak kis mennyiségben. Ha a tészta már összeállt, akkor gyúródeszkán folytassuk a dagasztását (kb. 10-12 percig). A tészta akkor jó, ha szép egyenletes és csomómentes.
  4. 1. kelesztés: a tésztát visszatesszük a tálba (aljára érdemes kis lisztet szórni), letakarjuk konyharuhával, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  5. 1 óra elteltével gyúródeszkán párszor átgyúrjuk a tésztát, elég néhányszor átnyomkodni (leeresztés), újra tálba tesszük, és további 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük (2. kelesztés).
  6. Újabb 1 óra elteltével a leeresztés ugyanúgy történik, mint az előbb (lsd. 5. lépés), majd a tésztát formázzuk (lehet cipó vagy hosszúkás). (Én kivajazott, kilisztezett jénai tálba tettem, letakartam nedves konyharuhával, és 30 percig a formában kelesztettem, 3. kelesztés.)
  7. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, az aljára egy tál vizet teszünk.
  8. A legvégén átkenjük a formában megkelt kenyeret tojással, bevagdossuk (cipónál keresztbe, hosszúkás kenyérnél párhuzamosan) megszórjuk magokkal (ez el is hagyható), és 50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Érdemes néha rápillantani, ízlés szerint, ki mennyire szereti sötétre sütni.
  9. A kész kenyeret a formából kivéve olyan rácsra tesszük, ahol az alja tud szellőzni.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 3 186
elküldve: 2
receptkönyvben: 34
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Anadrog

Mióta szakács: 2013.10.18.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, fehér kenyér, magos kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

610
víz 6 dl
cukor 4 teáskanál
élesztő 2.5 dkg
finomliszt 90 dkg
2 teáskanál
napraforgó olaj 3 ek
tojás 1 db