r
Nosalty Logó

Házi kenyér Anadrog konyhájából

Anadrog
Házi kenyér Anadrog konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

610
Kalória
16.9g
Fehérje
118.6g
Szénhidrátok
6.3g
Zsír
126.8g
Víz
30g
Koleszterin
4.4g
Rost
3.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 610 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1113.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    795 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    126.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 610 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6680.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    188 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    1152 mg
  • Nátrium
    4769 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    711.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    760.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    453 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    405 micro
Összesen 3660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    408.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    292 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

  1. Egy bögrében langyosra melegítünk 3 dl vizet, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen, 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy nagy méretű, kelesztésre alkalmas tálban kimérjük a lisztet, kicsit fellazítjuk (vagy átszitáljuk), elkeverjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk. A felfuttatott élesztőt a mélyedésbe öntjük, hozzáadunk még 3 dl langyos vizet és az olajat.
  3. Dagasztás: Kézzel elkezdjük gyúrni. Az elején ragacsos a tészta, idővel egyenletessé válik. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, de mindig csak kis mennyiségben. Ha a tészta már összeállt, akkor gyúródeszkán folytassuk a dagasztását (kb. 10-12 percig). A tészta akkor jó, ha szép egyenletes és csomómentes.
  4. 1. kelesztés: a tésztát visszatesszük a tálba (aljára érdemes kis lisztet szórni), letakarjuk konyharuhával, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  5. 1 óra elteltével gyúródeszkán párszor átgyúrjuk a tésztát, elég néhányszor átnyomkodni (leeresztés), újra tálba tesszük, és további 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük (2. kelesztés).
  6. Újabb 1 óra elteltével a leeresztés ugyanúgy történik, mint az előbb (lsd. 5. lépés), majd a tésztát formázzuk (lehet cipó vagy hosszúkás). (Én kivajazott, kilisztezett jénai tálba tettem, letakartam nedves konyharuhával, és 30 percig a formában kelesztettem, 3. kelesztés.)
  7. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, az aljára egy tál vizet teszünk.
  8. A legvégén átkenjük a formában megkelt kenyeret tojással, bevagdossuk (cipónál keresztbe, hosszúkás kenyérnél párhuzamosan) megszórjuk magokkal (ez el is hagyható), és 50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Érdemes néha rápillantani, ízlés szerint, ki mennyire szereti sötétre sütni.
  9. A kész kenyeret a formából kivéve olyan rácsra tesszük, ahol az alja tud szellőzni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Rengetegszer próbálkoztam már kenyérsütőben készült kenyerekkel, amik egytől-egyig mind a kukában landoltak. Ekkor találtam rá erre a receptre, picit átalakítottam a saját tapasztalataimra építve, és megszületett a tökéletes házi fehér kenyér. (Recept forrása: mindmegette.hu)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...