r
Nosalty Logó

Házi abált szalonna

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Budai Brigi
Házi abált szalonna
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 70% Zsír
Összesen 1641 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 70% Zsír
Összesen 6562 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 70% Zsír
Összesen 650 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 70% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.1 g

Zsír

  • Összesen
    174 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1641 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 70% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.3 g

Zsír

  • Összesen
    696.1 g
  • Telített zsírsav
    253 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    329 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    81 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1240 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    872 mg
  • Nátrium
    251 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 6562 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 70% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    69 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 650 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Felrakjuk a szalonnát egy lábasban főni annyi vízzel, ami ellepi.
  2. Teszünk a főzővízbe egy gerezd felaprított fokhagymát, sót és a babérlevelet.
  3. Ha már a bőre és a hús is jól megpuhult, kivesszük a vízből, és kissé lecsepegtetjük.
  4. Egy tányérra tesszük, a tetejét egy késsel bevágjuk/ kockázzuk.
  5. Ráaprítjuk a maradék fokhagymát.
  6. Sózzuk, borsozzuk, és az őrölt pirospaprikával is behintjük.
  7. Ha kihűlt, folpack fóliával letakarjuk, és hűtőben tároljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 130
  • 7 napos nézettség: 834
  • Össznézettség: 306816
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 14.

Ajánló

Puha kenyérrel és paradicsommal az igazi.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Házi abált szalonna
Budai Brigi 17 recept

Az én családomban nem volt szokás ilyesmit készíteni, viszont a férjem falun nőtt fel, s mikor összeházasodtunk, anyósom tanított meg, hogyan készítsem. A férjem hentes, és mikor disznót vágunk, a szalonnákat  kb.20 x 20-as darabokra vágjuk és így tesszük a fagyasztóba. Ha megkívánja, csak kiveszek egy darabot és elkészítem neki (mert én azóta sem eszem ilyesmit :)).

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Csak irigyelni tudom Romhányi Úrat!

Budai Brigi

:)))) Most nagyon jót mosolyogtam.Mit mosolyogtam...kacagtam. Köszi

Törölt felhasználó

Azt szeretném kérdezni, hogy a többi abált szalonna recept nagyon hosszú, több órás és alacsony h?mérséklet? f?zést ír, ez a 40 perc egy másik eljárás?

Budai Brigi

Ezt a szalonnát csak simán meg kell f?zni lassan vagy gyorsan ahogy akarod és be kell f?szerezni.Semmi különleges eljárás. :))

Törölt felhasználó

Szívesen megkóstolnám!!! Mármint a szalonnát!

Budai Brigi

:) <3

Wurgar

Jó lenne, ha nem az abált termékek között szerepelne. Ez egyszer? f?tt szalonna, ami jó, de nem abált. Az abálás, a hosszú ideig történ?, alacsony h?fokon végzett m?velet. 4-5-6 de inkább 8-9 órán át történ? 80-90°C os f?zés. A kép alapját sz ön terméke bizonyára nagyon ízletes jah és szép is...de akkor sem abált.

Budai Brigi

Kedves Wurgar! A friss szakmai tanulmányaidnak köszönhet?en kaptuk ezt a pontos információt, köszönjük szépen. Én egy egyszer? vidéki háziasszony vagyok,aki a f?zést nem az iskolában tanulta,hanem vidéki nagyszül?kt?l, szül?kt?l. Jó pár éve gyakorlom és b?vítem ismereteimet. A szó szoros értelmében valóban nem ez a neve, viszont ezen a vidéken, hosszú évek óta így hívják. Sok dolog nem ott van ahol lennie kellene, de hidd el ha ez olyan fontos lett volna, akkor az oldal szerkeszt?i ezalatt a közel 3 év alatt biztosan intézkedtek volna. És a 30649 látogató közül is szóvá tette volna valaki ha ez olyan releváns kérdés. Azt tudom tanácsolni, írj a szerkeszt?knek hogy téged ez zavar és rakják át más kategóriába. Nekem és a többi embernek jó volt 3 évig így ezután is nyugodtan fogok aludni! :) Üdv: Brigi

Törölt felhasználó

Én is vidéki lennék, én is majdnem így készítem. Ugyanis, f?zés után két tányér közt kissé megnyomtatom, hogy a víz menjen ki bej?le. Legjobb a tokaszalonna. Éljen a szalonna!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Most értem haza a futásból, és gondoltam, míg pihegek, keresek valami receptet a maradék tojásfehérjéimre. A kókuszos sütidnél nézel?dtem, mikor rám villantott ez a szalonna. Itt nagyon megálltam. :):) Jelen pillanatban csak nézhetem. :) De már ez is jóóóó! :) Remélem hamarosan én is ehetek ilyen csodás kis szalonnát! De jó, hogy felraktad a receptet! Köszi :):) Ja, és nem baj, hogy nem kell órákig "abálni", így gyorsabban be lehet zabálni. :)

Budai Brigi

:))))))))))))) Mosolyt csaltál az arcomra kedves Hajnalka!!!!!! Köszönöm

Törölt felhasználó

Én kuktába teszem a húst, és sokkal jobban f?szerezem, szeretem, ha érezni a jó fokhagymás ízt. A húst el?készítem, alaposan bedörzsölöm jódmentes sima sóval és 1-2 napra hidegre teszem. 1 kg szalonnához 1 fej fokhagyma (gerezdek kettévágva), 3 db babérlevél, egy ev?kanálnyi édesnemes ?rölt paprika, és kuktába vele. Kb. 2,5 órán át hagyom f?ni. Miel?tt kih?lne, lecsepegtetem, s ha kih?lt, jól bedörzsölöm paprikával összekevert zúzott fokhagymával. Oszt jónapot.

KanyóCsilli85

Nekem nagyon tetszett els? ránézésre a receept. Oly annyira, hogy egyb?l ez is csináltam meg és nem válogattam a többi recept között. Még a h?t?ben pihen, de remélem holnapra isteni reggeli lesz bel?le. Köszönöm a receptet! Egyébként édesanyám is így készíti, csak kuktában és tesz hozzá némi egész borsot is. A nagymamám is így készítette kukta nélkül, mert akkoriban nem vol ? "abárolt" szalonnának hívta.

emillio

Drágáim! Most ne azon vitatkozzatok, hogy lassú t?zön több órán át abáljuk, vagy gyorsan megf?zzük! Tök mindegy! A lényeg, hogy jó f?szeres legyen, és jól kifagyasszuk, miel?tt nekilátunk a fogyasztásának! Ha egy tanácsot adhatok, akkor egy tányérba szórjunk sót, borsot, ?rölt pirospaprikát, zúzott fokhagymát vagy fokhagymaport,, és egy kis vízzel keverje ki tejföl s?r?ség?re! Ezzel az anyaggal kenje be a szalonnát, és be vele a h?t?be! Aki nagyon csíp?sen szereti az ?rölt csili paprikát tegyen hozzá!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek